Dağ palmiyesi, canlı ve yeşil yapraklara sahip ufak bir iç mekan bitkisidir. Meksika ve Guetamala’ya özgü bir bitki olan dağ palmiyesi, az miktarda ışığa ve kuru havaya karşı toleranslı olup çok fazla bakım gerektirmeyen bir bitkidir. İç mekandaki havayı temizleme özelliği bulunan dağ palmiyesi çok yavaş büyüyen bir bitkidir ve evcil hayvanlar açısından zehirli değildir.
Dağ palmiyesine en iyi şekilde bakmak için aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yer seçmek önemlidir. Büyüme dönemi boyunca düzenli olarak sulanması ve gübrelenmesi gereken bu bitkiler, kışın ise çok fazla bakım gerektirmez. Dağ palmiyesine dair merak ettiğiniz her şeyi ve dağ palmiyesi bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Dağ Palmiyesi Nedir?
Dağ palmiyesi veya Latince ismiyle Chamaedorea elegans, yeşil yaprakları olan güzel görünümlü bir bitkidir. Uzun yıllardır iç mekan bitkisi olarak kullanılan dağ palmiyesinin yaprakları kesildikten sonra 40 güne kadar canlı kalabildiği için dağ palmiyesi, çiçek aranjmanlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Yavaş büyüyen ve tam boyutlarına ulaşması yıllar alabilen bu bitkinin boyu iç mekanda 60-180 cm arası olurken dış mekanda ise 5 metreyi bulabilmektedir. Dağ palmiyesinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:
- Botanik adı: Chamaedorea elegans
- Aile: Palmiyegiller
- Türü: Palmiye
- Olgunlaştığında ulaştığı boyutlar: Dış mekanda 180-500 cm yükseklik, iç mekanda 60-180 cm yükseklik
- Güneş isteği: Aydınlık ortam, dolaylı güneş ışığı
- Toprak isteği: Dış mekanda drenajı iyi toprak, iç mekanda torf bazlı saksı karışımı
- Toprak pH’ı: Asidik ila nötr
- Çiçeklenme dönemi: İlkbahar (İç mekanda nadiren çiçek açar)
- Çiçek rengi: Sarı
- Kökeni: Güney Meksika ve Guatemala Yağmur Ormanları
Dağ Palmiyesi Nasıl Bakılır?
Dağ palmiyesi, yavaş büyüyen ve iç mekanda bakıldığında boyu genelde 2 metrenin üzerine çıkmayan bir bitkidir. Diğer palmiye türlerinin aksine az ışıklı ortamda da büyüyebilen dağ palmiyesi genelde görsel açıdan daha hoş görünmesi için bir saksıda birden fazla bitki olacak şekilde yetiştirilir. Yemyeşil yaprakları düşük sıcaklıklara karşı dayanıklı olan dağ palmiyesi, havayı temizlemeye yardımcı olduğundan iç mekan için harika bir tercihtir. İç mekanda dağ palmiyesi bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
Işık isteği
Dağ palmiyesi, az ışık alan gölge yerlerde yetişebilir. Bununla birlikte günde yaklaşık 5 saat dolaylı güneş ışığı alacağı bir ortamda daha güzel büyür. Doğrudan güneş ışığı bitkinin yapraklarını yakabileceği için dağ palmiyesini doğrudan güneş ışığı alan bir yere yerleştirmemelisiniz.
Toprak isteği
Dağ palmiyesi de tıpkı diğer iç mekan bitkileri gibi drenajı iyi, organik madde bakımından zengin ve hafif toprakları sever. Toprağının sürekli nemli olmasından hoşlanan dağ palmiyesinin saksısında suyun çok hızlı boşaltılmasına neden olacak şekilde çok fazla ponza taşı veya talaş kullanmalısınız. Torf içeren topraklar genelde dağ palmiyesi için uygun olmakla birlikte içinde nemi tutan karışımlar tercih etmekten uzak durmalısınız. Nemin toprakta çok fazla kalması, bitkinin kökleri açısından zararlı olabilir ve kök çürümesine yol açabilir.
Su isteği
Dağ palmiyesini az sulamak, aşırı sulamaktan çok daha iyi bir seçenektir. Dağ palmiyesinin toprağını büyüme dönemi boyunca nemli ancak çok fazla ıslak olmayacak şekilde sulamalısınız. Havanın soğuk olduğu aylarda ise toprağı tamamen kuruduğunda sulamalısınız. Bitki, aydınlık ve dolaylı olarak ışık aldığı bir ortamdaysa daha sık sulama gerektirebilir. Ayrıca saksısı küçük olan bitkilerin, saksısı büyük olanlara göre daha sık sulanması gerekir.
Sıcaklık isteği
Dağ palmiyesi 10°C’ye kadar olan sıcaklıklara karşı dayanıklı olsa da sıcaklığın 20-25°C arasında olması idealdir. Dağ palmiyesinin potansiyeline ulaşması için sıcak ortamda yetişmesi gerekir.
Nem isteği
İç mekan nemi genelde dağ palmiyesi için yeterlidir. Ancak iklimin kurak olduğu bir yerde yaşıyorsanız, iç mekan nemi yüzde 40’ın altındaysa ve bitkinizin yapraklarının ucu kahverengiye dönmeye başladıysa nemi arttırmak için hava nemlendirici cihaz kullanmayı düşünebilirsiniz.
Gübre isteği
Dağ palmiyesinin sık sık gübrelenmesi gerekmez. Ancak bir saksı içinde birden fazla bitki bulunuyorsa bitkileri büyüme döneminde iki kez yüksek nitrojen içeren yavaş salınımlı bir gübre ile besleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra solucan gübresi veya kompost da kullanabilirsiniz.
Dağ Palmiyesi Ne Kadar Büyür?
Dağ palmiyesi iç mekanda bakıldığında genelde 2 metreye kadar büyüyen bir bitkidir. Bununla birlikte ideal koşullarda bakıldığında boyu 4 metreyi bulabilir. Masa üstünde bakılan dağ palmiyesi türleri ise genelde 30 cm kadar büyüyerek her yerde kolayca yetiştirilebilir.
Dağ Palmiyesi Nasıl Çoğaltılır?
Dağ palmiyesi genelde tohumdan yetiştirilir. Bitkinin köklerinin birbirinden ayrılarak çoğaltılması mümkün olabilse de bunu yapmak bitkide çok fazla strese neden olabileceği için genelde tercih edilen bir yöntem değildir. Dağ palmiyesini dallarını keserek çoğaltmak mümkün değildir. Bu nedenle evinizde veya ofisinizde daha fazla dağ palmiyesi bakmak istiyorsanız, mevcut bitkinizi çoğaltmaya çalışmak yerine yeni bir bitki almanız iyi olacaktır.
Dağ Palmiyesi Çiçek Açar mı?
İç mekanda bakılan dağ palmiyesi genelde çiçek açmasa da normalde bitki çiçeklenme döneminde küçük ve sarı renkli çiçekler üretir. Bitkide bulunan dişi çiçekler yuvarlaktır ve bunların yaprakları yoktur. erkek çiçekler ise dişilere göre daha küçüktür ve renkleri ise sarı-yeşildir. Dağ palmiyesinin çiçeklenme dönemi kışın sonunda ilkbaharın başlarına kadardır.
Bitkide tozlaşmanın meydana gelmesi halinde içlerinde tohum bulunan siyah meyveler gelişir. Meyveler olgunlaştığında sapları kırmızımsı-turuncumsu bir renk alır. Dağ palmiyesinde erkek ve dişi çiçekler farklı bitkilerde oluştuğu için evde dağ palmiyesi çoğaltmayı planlıyorsanız, hem dişi hem de erkek bitkiye sahip olmanız gerekir.
İlginizi çekebilir:
- Dua Çiçeği Bakım Kılavuzu
- Begonya Bakım Kılavuzu
- Benjamin Çiçeği Bakım Kılavuzu
- Areka Palmiyesi Bakım Kılavuzu
- Aloe Vera Bakım Kılavuzu
- Antoryum Bakım Kılavuzu