Cynophobia, Yunanca’da köpek anlamına gelen “cyno” ve korku anlamına gelen “phobia” sözcüklerinin birleşiminden oluşur ve köpeklerden korkma hali olarak tanımlanabilir. Köpek fobisi, etrafınızda havlayan veya aşırı heyecanlı bir köpek olduğunda kendinizi rahatsız hissetmenizden farklı olarak rasyonel olmayan ve kalıcı bir korku halini ifade eder. Üstelik köpek korkusu kişinin günlük hayatını etkileyebilecek boyutta birçok semptomla da kendini gösterebilir.
Köpek fobisinin semptomları
Köpek fobisi, yılan veya örümcek fobisi kadar yaygın olmayabilir ancak günlük hayatta köpeklerle karşılaşma ihtimalinin daha fazla olduğu düşünüldüğünde, kişinin hayatını zorlaştırabilir. Köpek fobisinin semptomları kişiden kişiye göre değişebilir. Herkes, aynı semptomları göstermeyebilir. Üstelik semptomlar fiziksel, duygusal veya her ikisi şeklinde de olabilir.
Köpek korkusunun fiziksel semptomları:
- Nefes almada zorluk
- Kalp atışında hızlanma
- Göğüste ağrı veya sıkışma hissi
- Titreme
- Baş ağrısı veya baş dönmesi
- Karın ağrısı
- Terleme
- Sıcak basması veya üşüme
Köpek korkusunun duygusal semptomları
- Panik veya anksiyete hali
- Korkuyu tetikleyen durumdan kaçma isteği
- Kontrolü kaybetme
- Bayılacakmış veya ölecekmiş gibi hissetme
- Korkuya karşı güçsüz hissetme
Bu semptomlara ek olarak çocuklarda öfke nöbeti, ebeveynin üzerine tırmanma, ağlama, ebeveynin yanından ayrılmama gibi belirtiler de görülebilir.
Teşhis
Köpek fobisinin ne zaman başladığını tespit etmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Ancak genel olarak bir korkunun fobi olarak teşhis edilmesi için semptomların en az 6 ay boyunca görülmüş olması gerekir. Eğer köpeklerden korkuyorsanız veya bu şekilde bir yakınınız varsa ve bu korkunun günlük hayatı etkilediğini düşünüyorsanız, bir uzmana görünmeden önce kendinizi gözlemleyerek işe başlayabilirsiniz. Geçmişte köpeklerle ilgili kötü bir deneyiminiz oldu mu? Bir yakınınızda köpek fobisi var mı? Özellikle çocuk yaşlarda, çevrenizde köpek fobisi olan bir yakınınız varsa, bu rasyonel olmayan korku sizde de gelişmiş olabilir. Köpeklerle ilgili olumsuz şeyler duydunuz mu? Etrafınızda bir köpek olduğunda paniğe kapılıyor musunuz? Köpeklerin olabileceği durumlar önceden kestirmeye çalışıp bundan kaçmaya çalışıyor musunuz? Bu gibi soruların yanıtlarını bir yere yazarak hem kendinize hem de görüşeceğiniz uzmana yardımcı olabilirsiniz.
Tedavi
Köpek fobiniz varsa, parklardan ve köpeklerin olabileceği yerlerden sebepsizce kaçmaya başladıysanız, tedavi için adım atmanın zamanı gelmiş olabilir. Ancak bu korkuyu yenmek için hemen doktora gitmek zorunda değilsiniz. Kendi başınıza da yapabileceğiniz pek çok şey var.
1. Yaşadığınız kötü bir tecrübe varsa, bundan kaçmayın
Eğer köpeklerle ilgili kötü bir tecrübe yaşadıysanız, bunun arkasından köpeklerden kaçmak yerine köpeklerle iletişim kurmaya çalışın. Eğer yakın bir arkadaşınızın uysal bir köpeği varsa, bu konuda ondan yardım isteyebilirsiniz.
2. Kendinizi eğitin
Köpek fobiniz varsa, köpeklerle ilgili okuyabildiğiniz her şeyi okuyun. Onları tanımaya çalışın. Bir köpek tarafından ısırılmanın aslında ne kadar nadir görülen bir şey olduğunu anladığınızda, bu korkunuzu yenmenize çok yardımcı olacaktır.
3. Profesyonel yardım alın
Eğer kendiniz baş edemiyorsanız, köpek fobinizi yenmek için profesyonel yardım alabilirsiniz. Davranış bilişsel terapiler, fobilerin tedavisinde çok etkili sonuçlar yaratabiliyor. Siz de bir psikoterapi uzmanıyla görüşerek köpek korkunuzu yenmenin yolları arayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kedi insanı mısınız köpek mi: Hangi hayvanı daha fazla sevdiğiniz kişiliğiniz hakkında ipuçları taşıyor olabilir