“Crossfit nedir? Herkes crossfit yapabilir mi?” – Fit with Beril
1970 yılında Jimnastikçi Greg Glassman tarafından, Californiya’da, bir garajda; temel hareketler ve farklı antrenman metotları harmanlanarak geliştirilen ve 30 yılı aşkın bir sürede dünyaya yayılan ve kabul gören, temeli güç ve kondisyon artışına dayalı özel bir antrenman metodudur.
Crossfit; aerobic kapasite, güç, dayanıklılık, kuvvette devamlılık, patlayıcı kuvvet, vücut koordinasyonu, hız, denge, esneklik gelişimini hedefler. Yalnızca bir kas grubunu hedefleyen izole çalışmalara karşın crossfit, birden fazla kas grubunu ve eklemi devreye sokarak kısa süreli ve yoğunluğu yüksek bir çalışma sağlar. Bu denli yoğun tempolu antrenman, daha kısa sürede daha fazla enerji açığa çıkarmanızı sağlar ve sizi hedefinize daha kısa sürede ulaştırır.
Crossfit, sağlıklı ve özellikle herhangi bir eklem sakatlığı olmayan, belirli bir fitness geçmişi olan bireylere tavsiye edilir. Bu denli yoğun bir çalışmaya başlarken, her zaman öncelikle kendi vücut ağırlığınızla ve doğru fitness duruşlarıyla çalışmanızı öneririm.
Doğru ve güvenli fitness duruşlarını vücut hafızanıza almalısınız ki, ilerleyen antrenmanlardaki ağırlıkla uygulanan powerlifting tarzı hareketlerde sakatlanma riskiniz minimuma insin. Birçok spor dalında olduğu gibi fitness ve benzeri fonksiyonel çalışmalarda da sakatlanma riski her zaman mevcuttur. Bunu en aza indirmek için yapılması gerekenler;
- Antrenmanlara başlamadan önce, bağ dokunuzu hazırlamak amacıyla tüm vücudunuzu ısıtmak. (12 dakikalık bir tempolu koşu, kürek çekme, yürüyüş tercih edebilirsiniz.)
- Antrenman esnasında vücudu susuz bırakmamak ve egzersizler esnasında doğru nefes alıp vermek.
- Her antrenman sonrası tüm vücut esnetmeleri asla ihmal etmemek.
- Antrenman sonrası en geç 30-45 dakika içerisinde, protein ve kaliteli karbonhidrat içeren, kas iskelet sisteminizi destekleyici bir öğün tüketmek.
Crossfit antrenmanları; itme, çekme, koşma, kürek çekme, çömelme, zıplama hareketlerinden oluşur. Bu hareketleri kendi vücut ağırlığınızla ya da belirli ve dengeli ağırlıklarla uygularsınız. Antrenmanın asıl amacı, antrenman içeriğini mümkün olan en kısa zamanda tamamlamaktır.
Antrenman esnasında fazla ara vermeden, dinlenmeden, yani nabzınızı belirli bir seviyede tutarak ve vücudunuzun soğumasına izin vermeden hareket edersiniz. Hareket kombinasyonları arka arkaya uygulanır. Crossfit’i haftanın her günü uygulamanız dahi mümkündür; yalnız antrenman içeriklerinin bilinçli bir şekilde hazırlanması şarttır. Uzmanların tavsiyesi, haftada minimum 3 ile 5 gün arasında antrenman yapılması yönündedir.
Bu şekilde yoğun tempolu bir çalışma, yüksek derecede motivasyon ve vücut hakimiyeti gerektirir. Gerçekten crossfite gönül verdiyseniz öncelikle vücudunuz bu antrenman sistemine ayak uydurana kadar bir uzman eğitmen eşliğinde, gözetiminde çalışmalısınız. Sporu hayatımıza sokarken, aktivite seçimlerimizi yaparken sağlığımızı tehdit eder nitelikle kararlar vermemeliyiz. Öncelikli hedefimiz sağlık, sonrasında estetik olmalıdır.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.