Mutlu bir ofis ortamı verimli iş gücüne dönüşür. Mutlu bir çalışma ortamı yaratmak için ise Corporate Wellness (Kurumsal Wellness) konusu giderek daha da önem kazanıyor. Artık amaç, çalışanların sağlıklı yaşam için baskı altında oldukları ya da zorlandıkları değil daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmayı kendilerinin seçtikleri bir şirket kültürü yaratabilmek.
Corporate Wellness (Kurumsal Wellness) nedir?
Kurumsal Wellness programlarının fikri yıllar önce, sağlık harcamalarını azaltmak ve çalışanlara motivasyon sağlamak gibi farklı deneyimlerden yola çıkılarak geliştirilmişti ve ileri görüşlü şirketler, çalışanları için ofis ortamlarının çok daha davetkar ve rahatlatıcı olmasını istediği için farklı teknikler uygulanmıştı. Böylece şirketler, çalışanlarına özel sağlık muayeneleri ya da spor salonu üyelikleri gibi imkanlar sunmaya başlamıştı ancak artık Kurumsal Wellness çalışmaları dendiğinde bundan çok daha fazlası akıllara geliyor. Çünkü sağlıklı bir ofis ortamı yaratmanın ve bunu sürdürmenin pek çok farklı yolu var. Başarılı bir programın anahtar kelimeleriyse bağlılık, motivasyon, destek ve strateji. Sağlık konusunda ‘önlenebilir’ bir yaklaşımın benimsenmesi için bunun bir yaşam tarzına dönüşmesi, zamanla ve bağlılıkla davranış değişiklikleri kazanılması gerekiyor.
Günümüzde önemi giderek daha da anlaşılan Corporate Wellness programları, şirketlerin kendileri için yapacağı en önemli yatırımların arasında yer alıyor. Şirketler bu sağlık hizmeti sayesinde yalnızca çalışanlarının fiziksel sağlığı ve güvenliğiyle zihinsel sağlıkları için yatırım yapmış olmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir çalışma ortamı sağlayarak sağlık risklerini azaltmış oluyor. Mutlu ve sağlıklı yaşam tarzına sahip şirketler, iş gücüne de pozitif destek sağlayarak rakiplerinin önüne geçiyor.
Dünyanın önde gelen şirketleri Corporate Wellness konusunun önemini çoktan anlayarak çalışanlarına farklı sağlık hizmetleri sunmaya başladı bile. Bunlar arasında Microsoft ve Google gibi dünya devleri de var, kendi şirket kültürlerini yaratmaya çok önem veren yeni nesil şirketler de. Yaratıcı ve farklı Wellness programlarıyla ünlü şirketler ve uygulamalarına yakından bakalım…
Kurumsal Wellness’i en iyi uygulayan şirketlere örnekler
Wellness konusunun öneminin giderek daha fazla anlaşılmasıyla dünyaca ünlü büyük şirketler de, çalışanlarının sağlıkları için birbirinden farklı wellness programlarına imza atarak örnek oldular. İşte onlardan bazıları…
Asana
Facebook’un kurucularından Dustin Moskovitz ve Justin Rosenstein tarafından kurulan ve iş takibine yardımcı olmak için tasarlanmış olan internet ve mobil uygulama olan Asana çalışanları oldukça şanslı çünkü bu şirkette uyku her şey demek. Bu şirkette uyku odaları var ve gün içinde dinlenmek için bu odalara girebiliyorsunuz. Böylece dinlenmek, yeniden şarj olmak ve stresinizi azaltmak için para alıyorsunuz. Şirket çalışanlarına ayrıca günlük yoga programlarıyla spor salonu üyelikleri de sunuyor. Gün içinde besleyici yiyecekler tüketebilmeniz için her detay düşünülmüş. Şirket ayrıca, sağlıkla ilgili workshopların yanı sıra mentorluk programları da sunuyor. Şirketin bir de kuralı var; asla Çarşamba günleri toplantı yapılmıyor.
Kurumsal Wellness’ı en iyi uygulayan şirketlerden olan Google’ın çalışanları da çok şanslı çünkü onlar ofisteyken duş alabiliyor, çamaşırlarını yıkayabiliyor, masaj yaptırabiliyor ve hatta istedikleri zaman yüzebiliyorlar. Çalışanlarının sağlıklarını geliştirmek için eşsiz yöntemler deneyen şirket, People & Innovation Lab isimli bir birim kurarak çalışanları için araştırma ve geliştirmeler yapıyor. Google’ın en mutlu çalışanı olarak ün kazanan Chade – Meng Tan isimli bir mühendis ise şirket içinde mindfulness yani farkındalık programı hazırlayarak Google çalışanlarının daha başarılı olması ve verimliliklerinin artması için yaptığı çalışmalarla dikkat çekti. Şirketin kampüsündeki kafe ve mikro mutfaklarında ise birbirinden lezzetli, besleyici ve sağlıklı ürünler yer alıyor.
Microsoft
Kurumsal Wellness programlarıyla çalışanların iyiliğine katkıda bulunan bir diğer teknoloji devi Microsoft’ta da her şey sağlık ve iyi hissetmekle ilgili. Şirket çalışanları için sigarayı bırakma, kilo kontrolü ve fitness konularında eğitimler düzenliyor. Şirket ayrıca, çalışanlarının fitness üyelikleri ile spor ekipmanlarıyla ilgili harcamalarını karşılıyor. Şirkette yer alan kafeler de tıpkı Google’da olduğu gibi sağlıklı alternatiflerle dolup taşıyor. Şirket ayrıca çalışanları arasındaki iletişimi artırmak için sosyal gruplara sahip.
Şirket çalışanlarının daha sağlıklı ve mutlu hissetmesiyle başarıya ulaşan şirketlerin sırrı Kurumsal Wellness programları. Uplifers da Kurumsal Wellness çalışmalarıyla bu konunun ülkemizde yaygınlaşmasına öncülük ediyor.
Uplifers Corporate Wellness (Kurumsal Wellness) nedir?
“İyi hisset, iyi yaşa” sloganıyla Türkiye’de wellness konusunda yayınlar yapan ve kendi alanında uzman isimleri okuyucularıyla buluşturan Uplifers, Kurumsal Wellness hizmetleri de sunuyor. Uplifers Corporate Wellness kurumsal hizmetleri, eğitimler ve atölye çalışmalarıyla, kendi alanında uzman isimleri çalışanlarla bir araya getirerek zihinsel ve fiziksel olarak iyi hissetmelerine pozitif katkıda bulunuyor. Uplifers Kurumsal Wellness programları içerisinde Stresle Başa Çıkma, Kaygı Yönetimi, Mindfulness gibi zihinsel çalışmaların yanı sıra Yoga, Pilates, Ayurveda Beden Terapi gibi fiziksel çalışmalar da yer alıyor. Şirket çalışanlarının motivasyonlarına katkı sağlayacak çalışmalar arasında şekersiz beslenme eğitimi ve bitki çayları atölyesi gibi etkinlikler de yer alıyor.
Mutlu bir ofis ortamı yaratmak için çalışmalar sunan Uplifers Kurumsal Wellness çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için kurumsal@uplifers.com ‘dan iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: 2018 wellness trendleri: Farkındalık ve detoks şekil değiştiriyor
Kaynaklar:
Forbes
Fortune
Mashable