X

Çok oturmak, egzersiz yapsanız bile sağlıksız olmanıza neden oluyor

Aslında sıradan bir gün, fiziksel güç harcayarak geçmelidir ancak maalesef günümüzde hiçbirimiz için bu durum söz konusu değil. Aktif olmayan yaşam tarzı, artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Üstelik bu durum sağlıkla ilgili birçok riski de beraberinde getiriyor. Haftada bir veya iki saat spor salonuna gitmek için zaman ayırsanız bile, geri kalan uyku dışındaki 40 saat boyunca oturuyorsanız spor salonunda geçirdiğiniz saatler bunu karşılamaya yetmiyor.

Sağlığına özen gösteren bilinçli insanlar olarak birçoğumuz daha fazla spor yapmak, öğle aralarında kısa bir yürüyüşe çıkmak veya daha sık spor salonuna gitmek istiyoruz. Ancak iş yerinde geçirilen yoğun bir günün ardından öylesine yorgun oluyoruz ki kendimizi kanepeye bırakıp televizyon izlerken buluyoruz.

İnsanlar zamanla daha az aktif hale geldi

1960’larda ABD’deki işlerin yüzde 50’si ortalama fiziksel aktivite gerektiriyordu. O zamanlar fabrika işçiliği daha fazla rağbet gören bir işti ve işçiler ağır fiziksel güç gerektirse de gerektirmese de tüm gün ayakta çalışıyorlardı. Ancak şimdilerde fiziksel aktivite gerektiren işçilerin oranı yüzde 20. Yani ABD’deki iş gücü piyasasının yüzde 80’i oturarak çalışma veya çok az fiziksel aktivite gerektiriyor. Acı gerçek şu ki birçoğumuz iş yerinde vaktimizi sandalye üstünde oturarak, bilgisayar karşısında geçiriyoruz. Oturmak, artık bulaşıcı hale gelmiş durumda.

Acı gerçek şu ki birçoğumuz iş yerinde vaktimizi sandalye üstünde oturarak, bilgisayar karşısında geçiriyoruz.

Örneğin çocukluğunuzu düşünün. Birçoğumuz sokakta koşup oynayarak büyüdük. Okulda beden eğitimi derslerine katıldık, belki bir arkadaşımıza özenip belli bir spor dalıyla ilgilenmeye başladık. Ancak büyüdükçe bir fiziksel aktiviteye katılma fırsatımız gittikçe azaldı. Para kazanmak için çalışmak bir öncelik fakat bu öncelik sağlığımızın da önüne geçmeli mi gerçekten? Birçoğumuz bu soruya olumsuz yanıt versek de maalesef gerçeğin tam aksi olduğunu biliyoruz.

Haftada 1-2 defa egzersiz yapsak bile bu egzersizin tek başına daha aktif bir yaşam tarzı için yeterli olmadığını biliyoruz. Yapılan bir çalışma kapsamında iki farklı grup incelenmiş. Birinci grupta haftada 7 saatten fazla egzersiz yapan aktif kişiler, ikinci grupta ise vaktinin çoğunu oturarak geçiren kişiler yer alıyordu. Araştırmanın sonunda fiziksel aktivitesi daha az olan ikinci grubun ölüm riskinin yüzde 50 daha fazla olduğu tespit edildi. Üstelik, aynı grubun kalp krizinden ölme ihtimali de iki katı daha fazla.

Ayağa kalkın ve hareket edin

Aslında hedef oldukça basit; daha fazla hareket etmek, daha az oturmak. Aslında her gün daha fazla aktif olmak için ufak yöntemler bulabiliriz. Örneğin bu makaleyi bir iş arkadaşımızla paylaşabilir ve bundan sonra her öğlen o arkadaşımızla kısa bir yürüyüş molası verebiliriz. Ofiste merdiven varsa asansör kullanmak yerine merdiveni tercih edebiliriz.

Ofiste merdiven varsa asansör kullanmak yerine merdiveni tercih edebiliriz.
Şimdi harekete geçin

Daha aktif bir hayata sahip olmak için büyük hedefler koyup sonra da hayal kırıklığı yaşamak zorunda değiliz. Ufak adımlarla başlamak da mümkün. Günlük hayatın içinde daha aktif olabileceğimiz olanaklar keşfettikçe yeni bir alışkanlık edinebiliriz. Merdiven çıkmak, telefonla konuşurken yürümek, ara sıra ayağa kalkmak bunlardan sadece birkaçı.

Bazen uzun ve yorucu bir günün ardından televizyonun karşısına geçip kanepeye kendini bırakmak çok cezbedici görünebilir ancak sağlığınız için önce kısa bir egzersiz yapabilirsiniz. 

Kaynaklar:
Lifehack
Forbes
NY Times

 

İlginizi çekebilir: İş yerinde olup bitenleri işte bırakmanın formülü

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale