Yogaya dair şimdiye dek gördüğünüz havalı pozlar, esnek, fit ve hatta kaslı görünümlü insanlar, “O şekilde nasıl durabiliyor?” dedirten fotoğraflar gözünüzü korkutmuş olabilir. Başka bir yandan yoganın sürekli ve sabit bir şekilde sadece meditasyon halinde oturmak olduğuna inanmış olabilirsiniz. Yoga yapmanın pahalı bir uğraş veya fazlasıyla ruhani olduğuna, ya çok esnek, ya çok fit, ya çok sakin olmanız gerektiğine, yani bir şeylerden sizde çok olması gerektiğine de inanmış olabilirsiniz. Belki de yoganın faydalarını sürekli anlatan arkadaşlarınızdan sıkılmış ve biraz da abarttıklarını düşünüp konudan ilginizi tamamen çekmiş, hatta reddetmiş olabilirsiniz.
Yüzeyde görünenlerden derine doğru inildiğinde yoganın bunlardan çok daha fazlası demek olduğunu görebilirsiniz. Gelin bir fırsat verin beraberce yoga severlerin tutkusuna ve siz sevdiklerini de yogaya neden bu kadar ısrarla davet ettiklerine dair bir yolculuğa çıkalım.
Güç, esneklik, gevşeme, meditasyon ve farkındalık tekniklerini birleştiren bu kadim öğreti aynı bizler gibi çok katmanlı. Bir yazı ile yogayı tamamen anlatmak mümkün olmayacaktır ama olabildiğince denememe izin verin lütfen.
Yoga pozları (asanaları) nefes ve hizanın farkındalıklı kombinasyonundan oluşuyor. Aslında günlük yaşamlarımızdaki yaygın kas ve iskelet sistemi yaralanmalarının çoğu kısa ve esnekliği az olan kaslar ve dar eklem açıklığı kaynaklı. Kas esnekliği azaldığı oranda hareket açıklık kabiliyetini de azaltıyor. Kasların esnekliği kadar gücü de olası yaralanmaların önüne geçmekte çok önemli. Çünkü her yaşta, özellikle ileri yaşlarda aradığımız denge, ancak güçlü kaslarla mümkün olabiliyor. Omurga hasarları inanın sadece kazalarla veya ani hareketlerle gerçekleşmiyor. Omurgayı her gün düzenli olarak hiza içinde ve dik olmayan bir pozisyonda tutarak yaratılan stres ile birleşen hareketsizlik, yaş alma vb. çeşitli sebeplerle daha az kullanılmaya başlandığı için zayıflayan çekirdek (kor) bölge, yani diyafram, sırt kasları ve pelvik taban ile de bu hasarlar gerçekleşebiliyor.
Biraz daha anlaşılır olması gibi iyi bir niyetle omuz ve boyun, alt beden, gevşemek ve sakinleşmek için gibi isimlerle sunulan yoga dersleri sebebiyle haklı olarak bazılarınız için her ne kadar yoganın etkileri parçalıymış gibi bir algı oluşmuş olsa da, yoga bir bütünlük içerisinde, tüm beden için çalışan bir sistemdir. Bir akışta belki en çok hissedilen alan veya farkındalığın özellikle gönderildiği alan bu isimlere sebep bölgeler olacaktır ama emin olunacak tek şey asanalarının (yoga pozlarının) tüm sistemlerde çalıştığıdır. Nefes ve konsantrasyon desteği ile gerçekleştirilen asanalar ile kaslar güçlenip uzarken artan esneklik ve denge sağlıklı ve doğru omurga duruşunu da destekler.
Tüm bunlar olurken iç katmanlarda da yani iç organlar ve omurga sinirlerini canlanır. Artan kan akışı, sindirim ve boşaltım sistemlerini destekler ve hatta vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bir de üzerine derin ve farkındalıklı nefes alışverişlerle kendinizi yoga pozu içerisinde gevşettiğinizde beyin ve kalp kasları da rahatlamaya başlar. Derin nefeslerle oksijenlenen kanın alkali dengesi yerine gelirken, sakinleşmeyle birlikte kalp atış hızı ve kan basıncı normal sınırlara yavaşlar. Bütün bunların neticesi bedendeki kortizol seviyesinin düşerek stresin azaldığı çoktan ispatlanmıştır.
Tahmin edeceğiniz üzere yoganın doğal sonucu olarak artık uzun zamandır özlemini duyduğunuz o keyifli uyku kendiliğinden size gelir. Sağlıklı omurga, kemikler, kaslar, iç organlar, sindirim, boşaltım, dolaşım sistemi ve huzur veren dinlendiren uykular…
Nefes ile birlikte dikkat vererek uygulanan asanalar (yoga pozlarını) gergin olmak ve gevşeme hali arasındaki farklılıkları net bir şekilde gösterir. Bedenin gerçek manada sinir ve hücresel düzeyde gevşemesi için hiçbir uyaran olmadan heyecan ve gerginlik durumundan sakin, derin dinlenme ve gevşeme durumuna geçiren vücut süreçlerine ihtiyacı vardır. Yoga fiziksel uygulamalarına gönderilen farkındalıklı dikkat ve derin nefeslerle bu derin dinlenme ve gevşeme halini sağlayabilir.
Düzenli pratik yapanların deneyimlediği en önemli şeylerin başında zaman içerisinde her adımda yanlarında olan farkındalığın tüm yaşam ilişkilerini etkilemeye başlamasıdır. Artık tüm seçimler ve bu seçimlerin hissettirdiği tüm duyumlar artık görünür olmaya başlar. Bu görünürlük beraberinde sorunlara sebep olanları tespit etmeyi sağlarken çözüm olasılıklarını da gözler önüne sermeye yardımcı olur.
Bu noktadan itibaren yoga yapılan bir şey olmaktan çıkar ve bir hal olur. Sürekli daha iyiye, daha güzele, daha şifalı olana doğru ilerleyen bir araştırma hali.
Dünyanın en önde gelen yoga öğretmenlerinden B.K.S. Iyengar diyor ki: “Sağlık, beden, zihin ve ruhun tam bir uyum halidir. Kişi fiziksel engellerden ve zihinsel dikkat dağınıklığından kurtulduğunda ruh açılır.”
Yoga pozlarına güvenle girmek kadar önemli olan, onlardan güvenle çıkmaktır. Belki bu yazı yogaya bakışınızı değiştirdi, belki daha önceden var olan olumlu bakış açınızı güçlendirdi. Eğer öyleyse ister başlangıç seviyesi, ister orta seviye olsun, güvenle yogaya başlamak isterseniz, bu hafta içi online kapalı grup derslerime bir davet. Beni @birceileyoga Instagram hesabımdan takip edebilir, davetim hakkında detaylı bilgi almak isterseniz DM yoluyla veya bircesin@gmail.com adresimden bana ulaşabilirsiniz. Sevgiyle…
İlginizi çekebilir: Meditasyona neden ihtiyacınız olduğunu biliyor musunuz?