Çocuklarla verimli vakit geçirmenin yolu: Tatil yogası
Yoganın mevsimi olur mu demeyin. Yoga yapmanın elbette ki mevsimi olmaz ama tatil zamanında yoga yapmanın keyfi bir başka olur. Açık havada yaparsanız da şahane olur benden söylemesi.
O zaman bu ay yazımızın başlığı tatil yogası olsun. İçeriğinde de ailece uygulayabileceğiniz bir yoga seansı bulabilirsiniz.
Rahat kıyafetlerinizi giydiniz. Matlarınızı yere serdiniz. Uygulama zamanı için de mümkünse hemen yemek sonrasında bir zaman seçmemeye özen gösterin. Mideniz rahat olsun ki zihin sindirimle meşgul olmasın.
Adettendir önce eller kalbin önünde namaste diyerek selamımızı verelim. Ardından hazırsanız nefes çalışması ile başlayalım.
Yazı bedenimde hissediyorum!
Nasıl uygulanır?
Bu nefes çalışmasını uygulamaya başlamadan önce çocuğunuza nasıl nefes alması gerektiğini gösterin. Burundan nefes alırken karnınızı şişirin ve nefes verirken karnınızı içeri çekin. Şimdi sıra onda. Yere uzanmasını isteyin ve çocuğunuzun karnına oyuncak bir gemi koyun (Kumda oynadığı oyuncaklardan bir tanesi olabilir). Biraz önce olduğu gibi nefes alıp vereceğiz. Nefes alıp verdikçe oyuncağının hareket ettiğini fark etmesini sağlayın. Çalışma bittikten sonra ona “Yaz sende hangi duyguları canlandırıyor?” “Kendini nasıl hissettin?” diye sorabilirsiniz.
Sıra geldi biraz ısınmaya. Çocukların en sevdiği bölüm; oyunlar.
Mevsimlerden yaz oyunu
Nasıl uygulanır?
Güneş, yaz yağmuru ve rüzgar komutuna uygun hareket ediyoruz. Bu oyunu kalabalık bir arkadaş veya aile grubu ile oynamak oldukça zevklidir.
“Yaz yağmuru” denildiğinde herkes parmak uçlarında koşar, su birikintilerine basmamaya çalışır.
“Güneş” denildiğinde herkes yerde sırt üstü uzanır.
“Rüzgar” denildiğinde herkes istediği şekilde koşar.
Oyun nasıl ve ne zaman biter? Küçük yaş grupları tekrarı sevdiği için yorulmak bilmeyebilirler. 6 yaşından itibaren yorulma belirtilerini görürsünüz ve sonlandırmaya geçebilirsiniz.
Bir sonraki oyuna geçmek için kaya duruşunda dinlenin.
Kaya duruşunu hatırlıyor muyuz?
Bu duruş sırt bölgesini, boynu ve omuzlarını rahatlatmak amacıyla yapılan bir dinlenme pozudur. Eller ve dizleriniz yerde, yavaş yavaş elleri öne doğru uzatarak kalçanızın üzerine oturun ve alnınızı yere koyun. 5 nefes dinlenin. Dinlendiğiniz sırada kaya gibi sabit olduğunuzu düşünün.
Çalışsın ayaklar!
Sıra geldi bir diğer oyunumuza. Bu oyun için küçük bir top veya balon gerekmektedir. Minimum 3 kişi ile oynayabilirsiniz. Oyunu mum duruşunda oynayacağız. Yani sırtımız yerde, bacaklarımızı yukarı kaldırıyoruz. Nasıl dizilelim? Yan yana sıralanabilirsiniz veya bir çember oluşturabilirsiniz. Sıralandıysanız balonun hareket zamanı geldi demektir. Nasıl mı olacak? Eller dinlenecek, top/balon en baştan sona doğru ayaklar ile taşınacak. Hedefimiz, elle müdahale etmeden en baştan sona doğru ayaklarımızın arasında düşürmeden topu/balonu ilerletmektir. Düşerse ne olur? Başa alın ve yeniden deneyin.
Bu oyun da bittikten sonra artık yavaş yavaş soğumaya geçebilirsiniz.
O zaman bir nefes çalışması ile soğuyalım.
Tropikal rüzgar yapalım
Renkli bir peçete alın. Peçeteyi göz hizasında tutun. Burundan nefes alıp hızla ağızdan üfleyin. Burada nefesimizle ne kadar kuvvetli bir rüzgar yapabiliyorsunuz onu göreceğiz. Bir fırtına kadar kuvvetli mi? Yoksa ılık bir tropikal rüzgar mı?
Ve geldik sona…
Tam bir dinlenme ve derin gevşeme için sırt üstü uzanın. Kollar iki yanda ve bacaklar açık şekilde uzanmış olmanız ve gözlerinizin kapalı olması sizi dinlendirecektir. Bunu hak ettiniz! Birkaç dakika bu şekilde kaldıktan sonra yavaşça (sağ ve soldan – gözler kapalı bir şekilde) rahat bir oturuşa geçebilir ve başladığımız gibi namaste diyerek tatil yogası seansını bitirebilirsiniz.
Yukarıda çocuklara yönelik olarak paylaşmış olduğum yoga akışı tamamen örnek amaçlı hazırlanmış basit bir programdır.
Çocuk yogası, kendi içinde ritmi olan, esnek, çocukların bedenlerini fark ettikleri, birbirleri ile olan ilişkilerinde ve doğadaki her şeye karşı saygı duymalarını anlatan, onları daha duyarlı bir yaşama teşvik ederken kendilerini kimse ile kıyaslamamalarını bedensel duruşlar, meditasyon, nefes çalışmaları, hikayeler ve oyunlar içerisinde öğreten bir yaklaşımdır.
Bu nedenle, çocuk yogası uygulamalarının çocuk yogası eğitimi almış olan eğitmenler eşliğinde düzenli bir şekilde yapılması tavsiye olunur.
Çocuk yogası derslerini deneyimlemek ve dersler konusunda detaylı bilgi edinmek için Instagram ve Facebook hesaplarını takip edebilir, www.minikyogees.com sitesini ziyaret edebilir ve her türlü sorunuz için bana bu kanallardan ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Haydi çocuklar yogaya: Erken yaşta yoganın önemi