Pandeminin de etkisiyle iki yıl gibi uzun bir süredir evlere kapandı çocuklar, ekrandan eğitim aldılar. Camdan ulaşmaya çalıştılar hayata. Uzak kaldılar okullara, sokaklara, parklara… Durum böyle olunca oyuna, oyunlarla öğrenmeye duyulan özlem daha da arttı. Bu yüzden yaratıcı dramada hazırlık ısınma etkinliği olarak kullanılan, aynı zamanda her ders için de uyarlanabilecek beş oyun önerisinde bulunacağım. Maske ve mesafe dikkate alınarak uygulanabilecek oyunları seçmeye gayret ettim. Yoksa çok daha eğlenceli oyunlar da mevcut. Sağlık, önceliğimiz. Umarım en kısa zamanda şu mesafeli günler sona erer ve özgür hissettiren oyunları da paylaşıp çocuklarla beraber tedirgin olmadan oynayabiliriz.
Bingo
Ortamda tahta varsa tahtaya çeşitli önergeler yazılır. Örneğin; Mardin’i görmüş, çay seven, köpeği olan, kek sevmeyen vs. gibi. Sonra gruptakilere birbirleriyle iletişime geçerek bu sorulara cevap bulmaları istenir. Her bir önergeye uygun bir kişi bulunacaktır. Ve en erken bitiren galip olur ve etkinlik sona erer. Bu etkinlik daha önceden hazırlanan BİNGO kartıyla da uygulanabilir.
Örnekler;
- Köpeği olan
- Kek sevmeyen
- Mardin’i görmüş
- Çay seven
- Süt seven
- İzmir’de bulunmuş
Bu oyun, grubun birbirini daha yakından tanımasını sağlar. Ayrıca ders konusuna göre güncellenerek konuya giriş yapmak için çeşitli önergeler kullanılabilir.
Ayna oyunu
Bir çocuk “ayna” olur, başka bir çocuk da karşısına geçer, ayna olan çocuğun yaptığı devinimlere öykünerek aynısını yapar. Güldürücü devinimler çocukların daha çok hoşuna gider. Nasıl devinimler yapılacağı konusunda çocuk özgür bırakılmalıdır. İstenirse, bir çocuk ayna olduğunda, tüm çocuklar karşısına geçip onun devinimlerini öykünmeyle yaparlar.
Meyve sepeti
Çocuklar aralarından bir ebe seçerler. Öteki çocukların tümü halka olur. Her birine birer meyve adı verilir. Bastıkları yerin kaybolmaması için ayaklarının çevresine birer yuvarlak çizilir. Ebe halkanın ortasında durur. Ebenin çizilmiş yeri yoktur, açıktadır ve kendisine bir yer bulmaya çalışacaktır. Meyve adı verilen öğrencilere adları sesli olarak birkaç kez yinelettirilir, iyice öğrenmeleri sağlanır. Oyun başlayınca, ebe iki meyve adı söyler. Adları söylenen çocuklar, yerlerini ebeye kaptırmadan koşarak yer değiştirmeye çalışırlar. Ebe bütün çocukların yer değiştirmesini isterse “meyve sepeti” diye bağırır. Bütün çocuklar yer değiştirirler. Ebe iki ad söylediği ya da “meyve sepeti” diye bağırdığı zaman, yeri boşalan birinin yerini kapmaya çalışır. Yer kaparsa ebelikten kurtulur, kapamazsa ebeliği sürer. Yerini kaptıran ebe olur. Oyun böylece sürer.
Uzay gemisi
Amaç: Katılımcıların dikkatinin toparlanması, hareketlendirme
Sayı: Sınırsız
Süre: 10-15 dakika
Etkinliğin ilk gününden sonuna kadar çeşitli aralarda oyun çözülene kadar oynanabilecek bu oyun, katılımcıların dikkatlerinin toparlanması açısından faydalı olacaktır. Oyunu yöneten kişi bir uzay gemilerinin olduğunu ve hepsinin uzaya yapılacak yolculuğa davetli olduklarını katılımcılara açıklar. Ancak uzay gemisi küçük olduğundan, sadece kaptanın izin vereceği sınırlı sayıda eşyayı yanlarına alabileceklerini söyler ve katılımcılardan yanlarına almak istedikleri bir eşyayı sırayla söylemelerini ister.
Oyun içinde kaptan rolünü oyunu yöneten kişi üstlenmiştir ve her katılımcıya söylediği eşyayı yanına alıp alamayacağını belirtir. Gemiye alınabilecek eşyalar, o eşyayı isteyen kişinin adının ilk harfiyle başlayan bir eşya olabilir ancak. Katılımcılar bunu bilmediklerinden, tesadüfen gemiye kabul edilen eşya ile bunu isteyen katılımcılar arasındaki ilgiyi bulmaya çalışarak kendisine geçerli eşya bulmaya çalışır.
Oyun çok tıkandığında yöneten kişi küçük ipuçları verebilir. Örneğin isteğini belirten bir katılımcıya eşyasını alıp alamayacağını ismini belirterek dikkat çekmeye çalışabilir “Sen Özge olarak ördeğini yanına alabilirsin” gibi. Oyun, tüm katılımcılar oyunun kuralını çözüp kendine eşya bulana kadar eğitimin çeşitli bölümlerinde 10-15 dakika uzunlukta oynanabilir. Oyun, özellikle kuralı çözen katılımcıların diğerlerine söylemeyerek fazladan götürecekleri eşyaları abartmaya başladıklarında daha eğlenceli bir hal alabilir.
Hava durumu
Amaç: Katılımcıların ruh halini öğrenmek
Sayı: 10-15 katılımcı
Süre: 5-10 dakika
“Hava durumu” daha çok güne yeni başlarken kullanmaya uygun bir tekniktir. Böylelikle katılımcılar diğerleriyle o gün içinde bulundukları ruh halini paylaşabilirler. Her bir katılımcı diğerlerine hava durumu terimlerini kullanarak ruh halini anlatır. Örneğin: Bugün güneş benim için parlıyor. Kara bulutlar belirmeye başladı. Bugün çok yağmurluyum. Fikrim yok gibi… Not: Katılımcılar eğer istemiyorlarsa kendilerini hava durumu terimleri kullanarak anlatmak zorunda değillerdir.
İlginizi çekebilir: Çocuklara müdahale etmeden denemelerine izin vermek neden önemlidir?