dummy

Çocuklarla keyifli bir sohbetin kapısını aralayacak 18 soru

Çocuklarla aran nasıl? Genel olarak soruyorum, ancak özelde de varsa kendi çocuğunla, yeğeninle, torununla aran nasıl? Evet, çok seviyorsun, çok seviyoruz tamam, tabii ki tartışmasız öyle. De… Nasıl, sohbet filan ediyor musunuz? Onun dünyasından haberdar mısın?

dummydummy

Yoksa konuşmalar şu minvalde mi dönüp dolaşıyor?
Okul nasıl? İyi.
Karnen nasıl? İyi.
Arkadaşlarınla aran nasıl? İyi.

Her sorduğun soruya aldığın cevap “İyi” oluyor. Bir de “Aynen” diye bir cevap var ki, o apayrı bir yazı konusu!

İyi olması güzel pek tabii de, insan biraz daha detaylı şeyler konuşmak istiyor. Paylaşmak istiyor. Aradaki bağ güçlensin, sımsıkı olsun istiyor.

E bazen çocuklarla konuşacak ortak bir şey bulmakta zorlanabiliyoruz. Hele de etrafımızda pek çocuk yoksa, arkadaşlarımızın çocuklarıyla ya da çocuklarımızın arkadaşlarıyla iletişim kurma kasımız zayıflayabiliyor.

Ben de dedim ki çocukların ilgisini çekebilecek, sohbeti başlatabilecek bazı öneriler hazırlayayım. İster çocuklarla sohbet açma soruları de, ister onları düşünmeye teşvik eden sorular de, ister problem çözme, hedef belirleme, karar vermeyi öğreten sorular de… Hepsi doğru…

  1. Zamanda geriye gidip bir şeyi değiştirebilseydin, bu ne olurdu ve neden?
  2. Seni farklı kılan özelliğin sence nedir?
  3. Önümüzdeki haftaya kadar 300 TL kazanman gerekse, bunu nasıl yapardın?
  4. Neleri öğrenmek hoşuna gidiyor?
  5. Başkalarına öğretebileceğin, senin bildiğin bir şey söyle?
  6. Arkadaşlarının hangi özelliklerini seviyorsun? Hangilerini sevmiyorsun?
  7. Eğer bir dükkanın olsaydı nasıl ürünler satardın?
  8. Seni en çok ne endişelendiriyor?
  9. Bir adaya düşsen yanına alacağın 3 şey ne olurdu?
  10. Birini iyi bir arkadaş yapan özellikler nedir?
  11. Zamanda 3 yıl geri gidebilseydin, 3 yıl önceki haline ne söylerdin?
  12. Bir insanı zengin yapan nedir?
  13. Eğer bir çizgi film karakteri olabilseydin kim olurdun ve neden?
  14. En sevdiğin yemeğin ismini söylemeden tarif edebilir misin?
  15. Eğer bir gün yağmur hiç yağmayacak olursa sence ne olur?
  16. Bir günlüğüne ebeveyn sen olsaydın ne yapardın?
  17. Çocuk olmanın sence en zor yanı nedir?
  18. Okul tatilleri sence yeterli mi? Ya da nasıl olmalıydı?

Dilerim beraber bolca konuşup bolca paylaşırsınız…

Bir sonraki yazıda buluşana kadar Dr. Eda Uslu Instagram hesabımdan daha fazla bilgiye ulaşabilir, DM üzerinden benimle iletişime geçebilirsin…

İlginizi çekebilir: Çocuklarla iletişimde günün en önemli dakikaları ve onları dönüştürecek cümleler

Dr Eda Uslu: Dr Eda Uslu, yürümek istediğiniz yolda sizi destekleyen, cesaretlendiren, anlayışla ve şefkatle yanınızda yürüyen dost. Siz en harika versiyonunuzu gerçekleştirmek için yolunuzda yürürken yanınızda size yarenlik eden bir “karunamitra”. Aslında bir tıp doktoru iken hayatın akışı içerisinde kendi yolculuğuna çıkan kişilerden Eda. 15 yıl boyunca göğüs hastalıkları ve uyku bozuklukları uzmanı olarak görev yaptı ve Türkiye’nin sayılı akredite uyku laboratuvarlarından birini kurdu. Bir süre sonra Tıp Doktorluğunun da yetmediğini, içindeki insanlara yardım etmek isteğini doyuramadığını hissetmeye başladı. Sorular sormaya başladıkça cevaplar buldu. Çemberin içinde çırpınıp durmaktansa cesaretini topladı ve uzun yıllarını verdiği, çok severek yaptığı ve aşkla bağlı olduğu doktorluk mesleğinden ayrılarak çemberden çıktı. 2009 yılında Mindfulness ile tanıştı ve 2013 yılından beri hem Türkiye hem de İngiltere’de pek çok kurum ve kuruluşta eğitimler veriyor. Bu yolculukta Bangor University UK - Mindfulness Eğitmenliği ve süpervizyonlar, CTI (The Coaches Training Institute) - Profesyonel Koçluk Eğitimi ve Sertifikasyon, Landmark Worldwide - Liderlik Eğitimi, Mindful Schools USA – Çocuklar için Mindfulness Eğitmenliği ve İngiltere Mindfulness in Schools Project’ten .b ve Paws b (çocuk ve gençler için mindfulness eğitmenliği) eğitimlerini almış ve halen de yeni eğitimlere devam etmekte.. Son 8 senedir sadece profesyonel koçluk ve mindfulness eğitmenliğini yapıyor. 2018-2019 eğitim yılı itibariyle Türkiye’de ilk defa Mindfulness’ın müfredata girmesini sağlayarak halen Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde ve Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’nde öğrencilere Mindfulness dersleri veriyor. “Hayatın gerçek anlamda farkında olan insanlar, yaşam yolculuğu sürerken aynı zamanda kendi içlerinde bir yolculuğa çıkmaya hazır ve gönüllü olurlar.” eda@edauslu.com
İlgili Makale
whatsapp