X

Çocuklarla geri dönüşüm zamanı: Çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz 3 tasarım

ABD’nin eski başkan yardımcısı Nobel ödüllü Al Gore’nin kitabı Uygunsuz Gerçek‘te (An Inconvient Truth) belirttiği gibi çevreci olmak artık bir seçim değil, yaşlılığını ve gelecek nesilleri düşünenler için bir zorunluluktur. Selen Özaslan Aktar’ın Ekolojik Yaşam Rehberi kitabında, alüminyum kutuların geri dönüşümü için harcanan enerjinin, sıfırdan üretilmesi için harcanacak üretimin %5’i olduğunu, camı geri dönüştürebildiğimizde yeniden üretime göre yarı yarıya az su kullanıldığını ve cam bir nesnenin geri dönüşümünde 100 vatlık bir ampulün 4 saat yanmasını sağlayacak kadar enerji tasarrufu sağlamış olduğumuzu açıklıyor.

Ayrıca, araştırmalar geri dönüştürülmüş kağıttan üretilen kağıtın, işlenmemiş kağıt hamurunu işlemekten yüzde 60-70 daha az enerji tüketimine sahip olduğunu söylüyor. Bu tasarrufları göz önünde bulundurduğumuzda “Neden gelecek nesil için geri dönüşüm gerekli?” sorusunun yanıtını bulmaya yaklaşıyoruz. Bunlara ek olarak sadece bir buçuk metre uzunluğundaki bir gazetenin sıfırdan üretiminin bir ağaca bedel olması çarpıcı bir gerçek olarak dikkat çekiyor. Geri dönüşüm zihniyetini hayatlarımıza katarak çevremizi, doğayı ve ağaçları koruyup, enerji tasarrufunu sağlayabilmemiz mümkün olabilir.

Geri dönüşüm uygulamalarının başarılı ve sürdürebilir olması için gündelik hayatımızın bir parçası halinde, doğal akışında ilerlemesi gerekiyor. Fakat bizler geri dönüşüme günlük hayatlarımızda yer ayırmıyoruz ne yazık ki; her çöpü, plastik de olsa, yiyecek de olsa, cam da olsa aynı poşetin içine koyarak atıyoruz. Geri dönüşümü, bizler yerine; yollarda kötü koşullar altında el arabalarına bağlanmış devasa çuvallarla çöpleri karıştıran insanlar sağlıyor. Onları gördüğümde içten bir saygı duyuyorum ve keşke çalışma şartlarını güzelleştirebilecek bir yol bulunsa diye düşünüyorum. Herkese geri dönüşüm bilincini daha net bir şekilde sağlayabilecek bir yöntem…

Mesela belediyeler bu kişilerle ortak çalışıp işe alımlarını gerçekleştirseler; bizler evlerimizde plastik ve cam şişeleri ve kağıtları ayrı çöplere koysak ve belediyenin görevlendirdiği bu kişiler evlerimizden ya da apartmanımızdan belli günlerde gelip daha temiz ve steril bir şekilde bu atıkları toplayarak geri dönüşümü sağlayabilseler… Bunu uygulayan belediyeler var, keşke daha da yaygınlaşsa ve özellikle tüketimin başkenti İstanbul’da uygulanabilse.

Çöpleri evlerimizde cam, karton, metal vb. ayrıştırma işlerini oyuna dönüştürerek çocuklarımızla beraber hazırladığımız kutularla yapabiliriz. Evlerdeki bu ayrıştırma işlemi tutarlı bir şekilde uygulanabilirse, hem çocuklarımıza da geri dönüşüm bilincini daha somut aşılamış olabiliriz hem de sürdürebilir bir geri dönüşüm uygulamasının kontrollü olarak yapılmasını sağlamış oluruz. Çünkü geri dönüşüm kutuları amacına hizmet edemeyebiliyor. Bazı pil kutularının içinden ayran kutusu; plastik ve cam kutularının içinden ise yiyecekler ve karpuz kabukları çıkabiliyor. Ne yazık ki iç disiplin konusunda daha kat etmemiz gereken mesafeler var ama daha kontrollü ve işbirliği içinde çalışan uygulamalarla mesafe kat edebiliriz ve etmeliyiz, çünkü doğa eskisi kadar cömert davranamayacağının sinyallerini artık daha güçlü bir şekilde veriyor bizlere.

Okullarda da çeşitli geri dönüşüm faaliyetleri yapılıyor ya da gösteri amaçlı geri dönüşümle ilgili defileler düzenleniyor. Bu etkinliklerin olması eğlenceli ve güzel, fakat biraz dikkatli bakınca geri dönüşüm demek doğru olur mu bilemiyorum, çünkü bu durumu biraz ironik bulduğumu itiraf etmeliyim. Çünkü bu etkinliklerde, kullanılmış materyalden daha çok, hiç kullanılmamış plastik, cam, karton materyallerin kullanıldığını gözlemliyorum. Hiç kullanılmamış plastik bir bardağı kullanmak geri dönüşüme katkı sağlamadığı gibi plastik materyallerin kullanımı artırıyor. Yine hiç kullanılmamış çöp poşetiyle kıyafet tasarlamak; herhangi bir geri dönüşüm sağlamadığı gibi, poşet kullanımını artırmaya yönelik yeni bir alan yaratmış oluyor aslında. Okullarda da, evlerde de geri dönüşümle ile ilgili etkinliklerimizi tasarlarken, bu kavramın özünde, kullanmış olduğumuz, atık diyebileceğimiz materyallerin yeniden değerlendirilmesi mantığının yattığını hatırlamamız faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Kullandığımız karton, plastik, pet şişe, cam vb. maddelerden yeni materyaller tasarlayarak yaratıcı etkinlikler yapabilir, o materyalleri yeniden değerlendirebiliriz. Anne, baba ya da bakım veren yetişkinlere fikir olması bakımından evde çocuklarınızla yaratıcılığınızı kullanarak, yeniden dönüştürerek yapabileceğiniz 3 farklı etkinlik önerisinde bulunacağım, fakat bunları detaylandırmak veya çeşitlendirmek sizin elinizde! Atık malzemelerinizi atmadan değerlendirip yeni objeler ve materyaller yaratabilirsiniz.

Ojelerden ebru

  • Bir kaba ya da 5 kiloluk pet şişeyi keserek içine su koyuyorsunuz.
  • Artık kullanamadığınız katılaşmış ojeleri kullanabilirsiniz (ojeler çok katılaşmışsa içine aseton dökerek biraz daha sıvılaştırabilirsiniz).
  • Rengarenk ojeleri teker teker damlatıyorsunuz.
  • Ve ojelerin halkalar halinde su içinde kendini geri çekmesini bekleyip, sonra bir kürdanla sudaki ojelere istediğiniz şekillerde desen veriyorsunuz.
  • Deseninizi oluşturduktan sonra bardağa ya da şişeye ya da çocukların çok sevdikleri yumurta kabuklarına (yumurtayı kırarken nazikçe ucundan kırıp içini yıkayıp hazır hale getirebiliriz), mumlukları, bardakları ya da kağıdı desenin çıkması için suyun içine batırıp kurumasını bekliyorsunuz.

Pet şişeden lamba

Detaylı olarak nasıl yapıldığını görebilmek için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca sert kapaklı büyük boy yoğurt kaplarını yıkayıp üzerini alüminyum folyo (önceden kullanmış olduğunuz ve bir daha kullanmak için yıkayıp hazırladığınız) ile kaplayıp küçük davullar yapıp çocuklarla beraber çalabilirsiniz.

Süt kutusundan kumbara

  • Çocuğunuz sütü içtikten sonra süt kutusunun ucunu makasla kesip kutunun içini yıkıyorsunuz, sonra ters çevirerek kurumaya bırakıyorsunuz.
  • Kuruduktan sonra, üzerini elinizde varsa yapışkanlı eva kağıtlarını, yoksa hediye paket ambalajlarını veya renkli karton parçalarını kutu büyüklüğünde kesiyorsunuz.
  • Kutunun üst kısmının ortasında boşluk kalacak şekilde kaplayıp yapıştırıyorsunuz.

İlginizi çekebilir: Çocuklarınızla keyifli vakit geçirmenize yardımcı olacak 7 kitap önerisi

Duygu Meriç: Ben Duygu Meriç, 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Bir yıl özel bir okulda çalıştıktan sonra atanarak doğu göreviyle köy öğretmenliğini deneyimledim. Daha sonra İstanbul’a döndükten sonra Boğaziçi Üniversitesi Erken Çocukluk alanında yüksek lisansımı tamamladım ve halen Kuştepe’de öğretmenlik görevime devam ediyorum. Sosyo-duygusal öğrenme, çocuk hakları, oyun, çocuk kitapları, anne çocuk ilişkileri ve ebeveynlik stilleri, çocuk tiyatroları, müzik ve toplumsal cinsiyet rolleri temel ilgi alanları olarak odaklandığım konuları oluşturuyor ve burada sizlerle deneyimlerimin ve eğitimlerinin bana verdiği bakış açısıyla önerilerimi ve düşüncelerimi paylaşma serüvenine başlıyorum. Hayata, çocuğa ve eğitime dair bilgi ve önerilerle buluşmak üzere...

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale