Çocuklarla cinsellik hakkında konuşurken dikkat edilmesi gereken noktalar

Çocukların cinselliği merak etmesi ve cinsellikle ilgili sorular sorması, düşünülenden çok daha erken yaşlarda başlıyor. Uzun yıllardan beri yapılan çalışmalar, çocuklardaki cinsel dürtünün, merakın nereden geldiğini ve çocuklara cinselliği uygun şekilde anlatabilmek için neler yapılması gerektiğini araştırıyor.

seni leylekler getirdi

Psikoloji dünyasında cinsellik deyince akla ilk gelen isimlerden olan Freud’un ‘’Little Hans’’ (küçük Hans) isimli çalışması da anne ve babaların çocuklarına cinsellik konusunda nasıl yaklaşmaları, daha doğrusu yaklaşmamaları gerektiği konusunda güzel bir örnek. Freud’un 3 yaşından 5 yaşına kadar analiz ettiği Hans takma isimli Herbert Graf, at fobisi olan bir çocuk. Graf, bu fobisini yenebilmesi için tedavi amaçlı Freud’a götürülmüş. 1900’lü yıllarda Freud’un analizleri ve yönlendirmeleri yardımıyla annesine olan aşkının, cinsel organına dokunmasının ve babasına karşı düşmanlık besliyor oluşunun at fobisiyle doğrudan alakalı olduğu düşünülen Graff, küçük bir çocuğun anlamakta zorluk çekeceği derecede soyut kavramlara maruz bırakılmış.

Freud’un analizlerinden anlaşıldığı kadarıyla, zeki ve sevimli bir çocuk olan Graf, bu durumla oldukça iyi şekilde baş etmiş gibi görünüyor;

[quote_box_center]

Baba: Biliyor musun, eğer cinsel organınla (pipinle) oynamayı bırakırsan, artık atlardan korkmayacaksın.

Hans: Ama ben artık pipimle oynamıyorum.

Baba: Ama oynamak istiyorsun.

Hans: Olabilir ama istemek yapmakla aynı şey değildir.

[/quote_box_center]

Çocuklar, her konuda olduğu gibi cinsel organları konusunda da oldukça meraklı olabilirler. Dokundukları zaman zevk aldıkları, günden güne değişen, karşı cinsteki yaşıtlarında farklı şekilde bulunan bir organla oynamaları, denemeler yapmaları, onu dikkatli şekilde incelemeleri oldukça normal bir durum. Bu tarz durumlarla karşılaşıldığında çocuğu cinsel organını kesmekle ya da kendisini cezalandırmakla tehdit etmek, çocuğa ya da size yardımcı olmayacağı gibi çocukta travmatik durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Neyse ki günümüzde bilinçli anne ve babalar çocuklarının cinsel gelişimiyle ilgili daha fazla şey öğrenmeye çalışarak yanlış uygulamalardan mümkün olabildiğince kaçınıyorlar.

Çocukla cinsellik hakkında konuşurken dikkat edilmesi gereken noktalar

Çocuğa cinsellikle ilgili konulardan bahsederken kesinlikle yalan söylenmemesi ve güveninin kırılmaması en önemli noktalardan biri. Panik halinde söylediğiniz ‘’Bir daha aynı şeyi yaparsan seni burada bırakıp gideceğim ve bir daha gelmeyeceğim’’ gibi bir söylem, gerçekçi olmadığı için problem çözümünde etkili olabilecek bir yol değil. Aynı şekilde ”Seni leylekler getirdi.” gibi gerçekçi olmayan söylemler de, bilgiye erişimin çok kolay olduğu günümüzde, çocuğun ebeveynlerine olan güvenini sarsabilir.

Çocuklarla cinsellik konuşulurken en sık yapılan hatalardan bir tanesi de, cinsel organa ‘’pipi’’, ’’kutu’’ gibi takma isimler vermek. Çocuğa yaşı kaç olursa olsun cinsel organların adı bilimsel isimleriyle öğretilmeli ve çocuğun ileride kavram karmaşası yaşaması engellenmelidir.

Çocuğa bilgi birikimi dahilinde ve yetişkin gözetiminde, merak ettiği ve bilgi almaya hazır olduğu konularla ilgili bilgiler verilebilir. Tabi bu bilgiyi verecek olan kişinin de, cinsellik konusunda kapsamlı bir bilgi birikimine sahip olması ve çocuğun sorduğu sorulara gerçekçi ve bilimsel cevaplar verebilmesi gerekiyor.  Ergenlik dönemindeki çocuklarla cinsellik konusunda konuşmak biraz daha zor olduğu için, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, korunma yöntemleri gibi konularda eğitici kitaplar alınabilir.

Yazaın diğer yazıları için tıklayınız. 

Merve Dökmeci Uzman Psikolojik Danışman
Lisans ve yüksek lisans eğitimlerimi Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladım. Boğaziçi Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştığım 4 yıl boyunca uzmanlık deneyimimi üniversitenin rehberlik ve psikolojik danışmanlık ... Devam