Onur haftası yaklaşıyor. 25 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında gökkuşağının renklerini yeniden sokaklarda göreceğiz. Her ne kadar farklı cinsel yönelimler ve cinsiyet kimliklerine yönelik farkındalık gün geçtikçe artsa da ne yazık ki ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede LGBTİQ ön yargıları devam ediyor, kimi zaman şiddet boyutuna dahi ulaşabiliyor. İşte bu yüzden toplumun her alanında bu konuyu konuşabilmek çok önemli. Bilhassa çocuklar söz konusu olduğunda çocuk heteroseksüel/natrans olsa da, ön yargılarla dolu bir toplumda çocuğu bu ön yargılardan uzak tutabilmek gerekiyor. Öte yandan çocuk sahibi olup da çocuklarıyla bu konuyu nasıl konuşacağını bilemeyenlerin sayısı da epey fazla.
Onur haftası çocuğunuzla bu konuyu konuşmak için harika bir fırsat olabilir. Siz de pek çok ebeveyn gibi nasıl konuşacağınızı, nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız; çocuğunuz bu konuyla ilgili sorular sorduğunda kaçamak cevaplar vermek istemiyorsanız, aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir.
Çocuğunuz LGBTİQ olsa da olmasa da bu konuyu mutlaka konuşun
Çocuğunuz bizzat LGBTİQ olabilir ama bu konuyu konuşulabilir hale getirerek LGBTİQ karşıtı ön yargıları azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yardımcı olursunuz. Birden fazla konuşma yapmaya hazırlıklı olun. LGBTİQ konusu karmaşık bir konudur; dolayısıyla 20 dakikalık bir konuşmayla meseleyi halledemezsiniz. Konuşmayı yaparken çocuğunuzun ilgili olup olmadığını gözlemleyin. İlgili değilse ısrarcı olmanın hiçbir anlamı olmayacaktır.
LGBTİQ çiftleri, aileleri anlatan kitaplardan, filmlerden faydalanın
Bu sayede çocuğunuza net bir şekilde, LGBTİQ kişilerin toplumun doğal bir parçası olduğu mesajını vermiş olursunuz. Ayrıca çocuğunuza konu ile ilgili sorular sormanız veya konuşma başlatmanız kolaylaşır.
Etrafınızdaki LGBTİQ insanlardan bahsedin
Örneğin şunu deyin: “Ahmet’le Mehmet bize yemeğe gelecekler. Gey olduklarını biliyor muydun?” Tuhaf görünebilir ama pek çok çocuk gey çiftlerin çift olduğunun farkında değil.
Kendi hayatınızda klasik cinsiyet rollerinden uzaklaştığınız durumları anlatın
Örneğin “Ben kadınım ve futbol seyretmeyi seviyorum” ya da “Deden yemek yapmayı seviyor” gibi cümleler, kızların ve erkeklerin “ne yapması gerektiğine” dair geleneksel fikirlerin kırılmasına yardımcı olabilir.
Yargılamadan konuşmaya ve dinlemeye hazır olun
Çocuğunuzla LGBTİQ kimlikleri hakkında konuşurken açık yürekli bir yaklaşım benimseyin. Çocuğunuz LGBTİQ olduğunu düşünüyorsa, alakalı bir konuyu gündeme getirerek hoşgörü düzeyinizi test edebilir. Konuşmaya ne kadar açık olduğunuzu gördüğünde kendini daha güvende hissedecektir. Ayrıca ebeveynler empatik bir örnek teşkil ettikleri zaman çocuklar da bu davranış modelini benimser; ayrımcılık ve şiddetin kabul edilebilir davranışlar olmadığını öğrenirler.
Açık, eğitici bir üslup kullanın
Neden her gün bakkala gittiğinizi ya da güneş battığında gökyüzünün neden kızıllaştığını anlatırken nasıl bir üslup kullanıyorsanız öyle bir üslup kullanın.
Çocuklarınızı başkalarına saygı duymaya teşvik edin
Farklı olmanın normal olduğunu anlatın. Bir insan cinsel yönelimini açıklamak istemiyorsa bunun normal olduğunu, özel alana saygı duyulması gerektiğini söyleyin. Diğer yandan da cinsel yöneliminin ne olduğunu söyleyen insanın söylediklerine inanması gerektiğini anlatın.
Evrensel değerlerden bahsedin
Örneğin Onur Haftası’nın, insanların “olduğu kişi olabilmeleri” için ortaya çıktığını anlatın. Bu sadece LGBTİQ çocuklar için değil, başka açılardan da kendini baskı altında hisseden çocuklar için de faydalı bir konuşma olacaktır. Örneğin arabalardan hoşlanmayan erkek çocukları ya da pembe renk sevmeyen kız çocukları bu evrensel değer sayesinde “oldukları kişi olmaktan” çekinmeyeceklerdir.
İnsanların dış görünüşlerinden cinsel yönelim veya cinsiyet kimliklerinin anlaşılamayacağını anlatın
Kimi erkekler “efemine”, kimi kadınlar da “maskülen” olsalar da bu, onların homoseksüel olduğu anlamına gelmez. Öte yandan kimi “maskülen” erkekler ve “feminen” kadınlar da homoseksüel olabilir. Her insan farklıdır ve cinsel yönelim sadece kişinin cinsel ilgilerini ifade eder. Öte yandan da bir kimsenin “erkek” görünümüne sahip olması o kişinin erkek olduğu anlamına gelmeyebilir. Bunu anlatmak için kitap-kitap kapağı örneğini verebilirsiniz. Örneğin, bir öykü kitabının kapağı yanlış basıldığı için kapakta “masal kitabı” yazıyor olabilir; bu, o kitabın masal kitabı olduğu anlamına gelmez.
Cinsel merakın doğal bir şey olduğunu anlatın
Pek çok çocuk hem aynı cinsiyetten hem de başka cinsiyetten insanların bedenlerini merak eder. Öte yandan bir öpücük, bir dokunuş, hayal ya da cinsel deneyim çocuğun yönelimini belirlemez. Geçici bir merak da olabilir, gerçek yönelimlerinin işareti de olabilir, ikisinin ortasında bir şey de olabilir. Deneyim normaldir. Ayrıca bazı insanların cinselliğe çok az ilgisi olmasının ya da hiç ilgisinin olmamasının da normal bir şey olduğunu anlatın. Böylece, çocuğunuz aromantik veya aseksüelse kendini daha rahat hissedecektir.
Zorbalık ve ayrımcılık konusunda açık olun
Çocuğunuz tam olarak ne olduğunu anlamasa da muhtemelen bir şekilde ayrımcılığı deneyimlemiştir. Ayrımcılığın var olduğunu, bunun yanlış bir şey olduğunu açık bir şekilde anlatın. Çocuğunuza “Ben normalim, onlar kötü” demeyi öğretin; bu sayede zorbalığa maruz kaldıkları zaman öz güvenlerini koruyabileceklerdir. Zorbalığa maruz kalan birine şahit oldukları zaman da mağdura destek olmalarını öğretin.
Kaynaklar
mashable.com
WikiHow
The Washington Post