Söz konusu çocuklar olduğunda hepimiz onlar için en iyisini istiyoruz. İyi bir eğitim almalarını, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini, akademik beceriler kazanmalarını, duygusal açıdan güçlü olmalarını ve en önemlisi de onları başarılı bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Okulda aldıkları eğitimin yanı sıra, ev ortamında ve sosyal çevrelerinde de onları destekleyecek, akademik olduğu kadar sosyo-duygusal alanda da gelişimlerine katkıda bulunacak önerilere ihtiyaç duyuyoruz. Teknolojinin yediden yetmişe herkesin ilgisini çekmesi nedeniyle de özellikle küçük yaş grubu için teknolojiyi lehimize kullanabilecek yolları keşfetmek için arayışa giriyoruz. Bir kitaptan dinlemek istemediklerini kısa bir video ile benimsemelerini sağlayabiliyoruz. Benzer şekilde bizden duymak istemediklerini arkadaşlarından dinlerken nasıl pür dikkat kesildiklerine hayretle şahit oluyoruz. Onların öğrenmelerine katkıda bulunacak alternatif yollar ararken teknolojinin gücünden faydalanıyor; bir yandan da “akran eğitimi” olarak adlandırılan, kendi yaşıtlarından bir şeyler öğrenmelerini takdir ediyoruz.
Çocukların öğrenmesini akran eğitimi ile destekleyin
Ebeveynlerinden, yetişkinlerden ya da öğretmenlerinden dinlediklerinde yeteri kadar ilgi çekici olmayan bazı konular, özellikle küçük yaş grubundaki çocuklar için yaşıtlarından dinlediklerinde daha etkili olabiliyor. Bu durum literatürde “peer learning” olarak geçen, bilişsel psikolojinin eğitimde yer alan uygulamalarından biri olan ve Türkçe’ye “akran eğitimi” olarak çevrilen kavrama da örnek oluşturuyor. Aynı zamanda, bizlere de çocuklarımızın kazanmasını istediğimiz farklı becerileri, edinmelerini istediğimiz bilgileri ve yaşam yolculuğunda onlara yol gösterecek ilham kaynaklarını aktarabilmek için fırsat yaratıyor. Dilerseniz, bir fırsatını bulduğunuzda değinmek istediğiniz bir konu hakkında konuşup aynı konu hakkında çocuğunuzun bir arkadaşının konuşmasını isteyin. Hanginizi daha dikkatli dinleyeceğini kısacık bir zaman diliminde bile olsa kolayca fark edebilirsiniz.
Durum böyle olunca da çocuklarla aynı dili konuşan, onların seviyesine uygun ve anlamlı mesajlar içeren kısa videolar, çoğumuzun ilgi odağı haline geliyor. Biz yetişkinlere geniş ilham kaynakları sunan TED konuşmalarının, çocuklar için de faydalı olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Hele ki videolardaki konuşmacılar da onlar gibi çocuksa, nasıl etki yaratır değil mi?
Çocuklarınızla birlikte izleyebileceğiniz, sanki kendi arkadaşlarından bir şeyler dinliyormuş hissi yaratacak, çocukların zaman yönetiminden, erteleme alışkanlıklarına; ödev yapma motivasyonlarından, molaya ihtiyaç duydukları gerçeğine kadar birçok farklı konuda onlara ilham olacak TED konuşmalarını sizler için derledik. Aynı zamanda biz yetişkinlere de farklı bakış açıları kazandıracak çocuk yanlısı ve öğretici bu videoları mutlaka izlemelisiniz. İnanın konuşmacıların yaşları küçüldükçe, konuşmalar her yaş grubu için çok daha ilgi çekici oluyor. 🙂
Not: Videoların orjinal dili İngilizce. Türkçe izleme seçeneği için videonun sağ alt kısmında yer alan “ayarlar” butonundan önce “alt yazılar”a tıklayıp İngilizce’yi seçebilir; daha sonra da İngilizce yazılı yerin altında çıkacak olan “otomatik çevir”e tıklayarak Türkçe dilini tercih edebilirsiniz.
Çocukların molaya ihtiyacı var – Simon Link
Bu videoyu sonuna kadar büyük bir gülümsemeyle izlediğimi ve Simon’a hak vermeden geçemediğimi belirtmek istiyorum. 🙂 Simon, 3. sınıf öğrencisi ve bu videoda öğrencilerin daha uzun aralara ihtiyaç duyduğunu; çünkü rahatlamaları ve vücutlarını esnetmeleri gerektiğini söylüyor. Stresin öğrenme üzerindeki olumsuz etkilerini bilimsel gerçeklerden örnek vererek açıklıyor ve üstelik hiperaktif olan öğrenciler için mola zamanlarının uzatılması gerektiğine dikkat çekiyor. Öğrencilerin gün içerisinde sosyal becerilerini geliştirmeleri için aralara ihtiyaç duyduklarını yetişkin konuşmacılara taş çıkarır bir şekilde aktarmayı başarıyor.
Çocuklar da yapabilir – Noah Diguangco
Noah, 3 erkek kardeşi olan 9 yaşında bir iş insanı. Evet, doğru okudunuz, bir iş insanı! 7 yaşındayken ilk işini nasıl kurduğunu anlatan Noah, hem çocuklara hem de yetişkinlere istedikleri her şeyi başarabileceklerini, kendi hayatından örnekler ile anlatıyor. Aynı zamanda, çocukların yetişkinlerden daha yaratıcı olmalarını destekleyecek, farklı bakış açılarına sahip olduklarına dikkat çekiyor. 7 yaşında annesine kendi işini yapıp yapamayacağını sorduğunda annesinin “Neden?” yerine “Neden olmasın!” dediğini ve bu sayede aklına gelen fikri uygulamak için annesiyle birlikte yola koyulduklarını akıcı bir dil ile bizlere aktarıyor. Eğer yanınızda şimdiden küçük bir girişimci varsa, bu videodan sonra hemen bir şeylere başlamak isteyebilir. Noah’ın serüveni ilgi çekici bir ilham kaynağı olmayı başarıyor.
Erteleme, harekete geç – Evan Moulton
Evan, 9. sınıf öğrencisi ve konuşmasında son zamanlarda oldukça popüler bir kavram haline gelmiş, “procrastination”dan, yani erteleme alışkanlığından söz ediyor. Önceden tüm işlerini nasıl ertelediğini, basit, gündelik uğraşları bile yerine getirmek için günlerce, haftalarca beklediğini anlatıyor. İşleri yoluna koyamadığını fark ettiğinde ise doğru zaman yönetimine ihtiyaç duyduğunu ve zamanını ayarlamaya başladığında her şeye yetişebildiğini söylüyor. İyi uykunun, yeterli beslenmenin ve spor yapmanın hayatına çekin düzen verdiğine değiniyor. Hem çocuklara hem de yetişkinlere ilham olacak bu konuşma, bugün yapabileceğimiz şeyleri, yarına bırakmamamız gerektiğine odaklanıyor.
Hala çözmeye çalışıyorum – Tavi Gevinson
Tavi, 15 yaşında bir genç ve aynı zamanda güçlü bir feminist. Style Rookie isminde bir moda blogu ve Rookiemag adında bir internet dergisinin kurucusu. Genç kızlar için hazırladığı içerikleri paylaşarak bir çok gence ilham kaynağı olmayı başarıyor. Dünyada güçlü kadın karakterlerin kolay yetişmediğini, bunun için aşılması gereken zorlu engeller olduğunu aktarıyor. Giderek büyüyen okuyucu kitlesiyle nasıl geliştiğini ve kendi işini başarılı bir şekilde yürüttüğünü esprili bir dil ile bizlerle paylaşıyor.
Büyülü Keman – Sirena Huang
Müzik, her yaştan insanın ilgisini çekmeyi başaran en eğlenceli uğraşlardan bir tanesi. Küçük yaştan itibaren farklı türdeki müzikleri keşfetmek ya da bir enstrüman çalmayı öğrenmek çocukların merakla yaklaştıkları konular arasında yer alıyor. 11 yaşındaki Sirena, konuşmasında ilk olarak kulaklarımızın pasını silecek başarılı bir performans sergiliyor; daha sonra da keman çalma serüveninin nasıl başladığını anlatıyor. Kemanı eline ilk aldığında hiç de beklediği gibi olmadığını, oldukça kötü denebilecek sesler çıkardığını belirtiyor; sonrasında ise vazgeçmeden çalışarak nasıl başarılar elde ettiğini gözler önüne seriyor.
Çocuklar 5 yaşına kadar nasıl gelişir – Molly Wright
Bu videonun yetişkinleri mi yoksa çocukları mı daha çok güldüreceğinden emin olamıyorum. 🙂 Molly, insanların daha doğmadan önce başlayan beyin gelişimini o kadar başarılı bir şekilde anlatıyor ki hayran kalmamak elde değil. Üstelik, sahnede kendisine eşlik eden minik bir yardımcısı daha var. Yaşamdaki ilk 5 yılın ve çocuklar ile ebeveynleri arasındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunu ve hepimizin bildiği Ce-eee (peekaboo) oyununun dünyayı nasıl değiştirebileceğini anlatıyor. Keyifli izlemeler!
İlginizi çekebilir: Özgüveni yüksek çocuklar yetiştirebilmek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar