Çocuklarda hıçkırık nasıl geçer?

Çocuklarda hıçkırık nasıl geçer? Konuyla ilgili tüm merak edilenler yazımızda.

Hıçkırık, göğüs kafesini karın boşluğundan ayıran, nefes almada önemli rol oynayan bir kas olan diyaframın istemsiz bir şekilde kasılması sonucunda oluşur. Her kasılmanın ardından ses tellerinin aniden kapanması, hıçkırık sesinin çıkmasını sağlar. Genellikle küçük bir sıkıntıdır, ancak uzun süreli hıçkırıklar ciddi bir tıbbi soruna işaret edebilir.

Hıçkırık, bireysel veya nöbetler halinde ortaya çıkabilir. Çoğunlukla ritmiktir, yani her bir hıçkırık arasındaki aralık nispeten sabittir. Her insan zaman zaman hıçkırabilir ve genelde birkaç dakika içinde tedavi olmaksızın düzelebilir. Nadiren, bir ay veya daha uzun sürebilen uzun süreli veya kronik hıçkırıklar olabilir. İki aydan uzun süren hıçkırıklar, inatçı hıçkırık olarak bilinir. Eğer bir hıçkırık nöbeti 48 saatten uzun sürerse, bu kalıcı olarak kabul edilir ve mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Biz bu yazıda, çocuklarda hıçkırık konusunu ele alacağız.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Çocuklarda hıçkırık nedir?

Hıçkırık, kimsenin yaşamaktan hoşlanmadığı, tekrarlayan diyafram spazmları olarak tanımlanabilir. Herhangi bir zamanda, herhangi bir yaşta, hatta anne karnındaki bebeklerde bile görülebilir. Uyarı vermeden ortaya çıkar ve birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Çocuklarda hıçkırık nasıl geçer, öğrenmek için okumaya devam edin.

Çocuklarda hıçkırık neden olur?

Diyafram nefes almayı düzenleyen ve göğüs ile karın arasında bulunan kastır. Diyafram kasıldığında akciğerler genişler ve oksijenle dolar. Diyafram gevşediğinde, karbondioksit akciğerlerden çıkar. Diyaframın istem dışı ve tekrar tekrar kasılmasına neden olabilecek durumlar şunları içerebilir:

  • Çok fazla hava yutmak
  • Büyük öğünler yemek
  • Gazlı içecekler içmek
  • Vücut veya çevre sıcaklığındaki ani değişiklikler
  • Duygusal stres
  • Heyecanlanmak

Bu spazmlar, ses tellerinin aniden kapanmasına yol açarak akciğerlere ani bir hava akımı girmesine neden olur. Bu zincirleme reaksiyon, duruma ortak adını veren ve çok tanıdık bir sesten sorumludur: Hıçkırık.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar, hıçkırıklara daha yatkındır. Reflekslerin kontrol mekanizmaları henüz tam olarak yerleşmediğinden, küçük çocuklarda sinir uyarıları çelişkili sinyallerle karıştırılabilir.

Bebeklerde hıçkırık nedenleri

Bebekler, yiyecekleri çok hızlı yutabilecekleri veya aşırı beslenebilecekleri için beslenme sırasında veya sonrasında daha sık hıçkırık yaşayabilirler. Hıçkırık ayrıca bir bebeğin doyduğunun işareti de olabilir. Bu nedenle, çocuk doktorları tipik olarak gaz çıkarma molaları ile kısa beslemeler önerirler.

Hıçkırık, bebeğin nefes alması ve yutkunmasının henüz senkronize olmaması nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu da bebeğin nefes almasına ve yutkunmasına neden olarak hıçkırık üretebilir. Bebeklerde hıçkırık, mide sıcaklığındaki değişikliklerden de kaynaklanabilir. Örneğin, soğuk bir içecek tüketip ardından sıcak bir şeyler yemeleri durumunda ortaya çıkabilir.

Genel olarak, hıçkırık bebeklerde sağlıklı büyüme ve gelişmenin bir işareti olma eğilimindedir. Bununla birlikte, bebeklerde yaygın ve kolayca tedavi edilebilen bir durum olan GÖRH’den de sık hıçkırıklar kaynaklanabilir. Hıçkırık tek başına reflü belirtisi değildir. GÖRH şüphesi olan bebeklerde olası diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • Daha sık ağlamak
  • Beslemeler sırasında veya sonrasında sırtın aşırı şekilde kavislenmesi
  • Normalden daha sık tükürmek

Ebeveynler bebeklerinin bu semptomları yaşadığını fark ederlerse ve reflünün bunlara neden olabileceğinden şüphelenirlerse, mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmalıdır.

Çocuklarda hıçkırık nasıl geçer?

Pek çok ebeveyn çocuklarda hıçkırık nasıl geçer, merak etmekte. Peki hıçkırık ne zaman geçer? Hıçkırık genellikle birkaç dakika sonra kendiliğinden geçer. Ancak, yürümeye başlayan çocuğunuzun hıçkırması durumunda evde deneyebileceğiniz bazı doğal çözümler var. Çocuklarda “hıçkırık durması için ne yapılır” sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz:

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

  • Papatya, rezene veya nane çayı: Papatya, rezene ve nane hıçkırığa neden olan kas spazmlarını gidermek için en güvenli bitkilerden bazıları. Küçük miktarlarda ılık çaydan küçük çocuğunuzun ağzına sıkmak için bir damlalık kullanabilirsiniz.
  • Üst mideye hafif basınç: Hızlı aşağı doğru hareketlerle çocuğunuzun üst karın bölgesine hafifçe bastırın. Her hareketin hıçkırıkla eşleşmesini sağlayın. Hıçkırıkların tahmin edilemezliği göz önüne alındığında bu zor olabilir. Konu küçük çocuklar olduğunda baskıyı hafif tutmanın önemini unutmayın.
  • Nefes almaya odaklayın: Bir kese kağıdına nefes almak ve nefesinizi mümkün olduğunca uzun süre tutmak gibi nefes içeren bir dizi çözüm var. Uzmanlar hıçkırığı durdurmanın bir yolunun da hıçkırık sırasında ağızdan güçlü bir nefes almak olduğunu söylüyor. Bu, spazmı oluştuğu anda etkisiz hale getirebilir.
  • Gıdıklayın: Bu, hıçkırık tedavisi için sıklıkla tercih edilen korkutma taktiğine kıyasla daha nazik bir alternatif. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun zihnini hıçkırıklarından uzaklaştırmak için gereken tek şey bu. Nazikçe gıdıklayarak hıçkırığının durmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Soğuk su içirin: Bir bardak soğuk su yudumlamak tahriş olmuş diyaframı yatıştırarak normal hareket düzenine döndürebilir.

Uzun süren hıçkırıklar için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Çocuklarda hıçkırığa karşı ne yapmamalı?

Çocuklarda hıçkırık nasıl geçer, açıkladık. Bununla birlikte söz konusu çocuklar olduğunda, hıçkırık tedavisi için kullanılan ama aslında hıçkırık sırasında kaçınılması gereken bazı şeyler de var:

  • Yeni yürümeye başlayan çocuğunuza acı biber vermeyin. Baharatlı yiyecekler hıçkırığı geçirebilir ama aynı zamanda onu daha da kötüleştirebilir.
  • Çocuğunuzu korkutmayın. Hıçkırığın geçmesi için hıçkıran kişiyi korkutmak son derece sık başvurulan bir yöntem. Ancak bunu yaparken çocuğunuzu travmatize etmek istemezsiniz.
  • Çocuğunuza baş aşağı su içirmeyin. Bu da hıçkırık tedavisi için sıklıkla kullanılır. Ama bunu yapmak, çocuklarda boğulmalara neden olabilir. Bu nedenle, bunu denememek en iyisidir.

Geçmeyen hıçkırık nedenleri

Peki ya hıçkırık geçmezse? Yukarıda da belirttiğimiz gibi genelde hıçkırık en fazla 1-2 saat sürer. Ama bundan çok daha uzun sürdüğü durumlar da olabilir. Eğer hıçkırık 48 saatten fazla sürerse veya yeme, uyku veya nefes almayı engellemeye başlarsa hemen doktorunuza görünün. Hıçkırığı hafifletmek için bazı ilaçlar reçete edebilirler.

Peki, sürekli hıçkırık neden olur? Yetişkinlerde kalıcı hıçkırık ayrıca sinir hasarı- tahrişi veya merkezi sinir sistemi veya metabolik bozuklukların bir işareti olabilir, ancak bu çocuklarda oldukça nadir görülür.

Hıçkırık nasıl önlenir?

Kısa hıçkırık nöbetlerinin tam olarak nasıl veya neden olduğu belirsizliğini koruyor. Yine de hıçkırıktan kaçınmak için bazı olası hıçkırık nedenlerini önleyebilirsiniz. Hıçkırık olasılığını azaltmanın yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sıcaklıktaki ani değişikliklerden kaçınmak
  • Alkol veya gazlı içecekler içmemek
  • Orta derecede ve orta hızda yemek yemek

Çoğu hıçkırık kısa sürer ve kendiliğinden geçebilir. Yine de geçmemesi durumunda veya endişe verici semptomlar yaşandığında zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Hıçkırık en hızlı nasıl geçer?

Çocuklarda hıçkırık nasıl geçer, artık biliyorsunuz. Yukarıda yer alan ve toplumda bilinen bu çözümlerin hiçbirinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını unutmayın. Bazı araştırmalar bilinen bu yaygın yöntemlerin hiçbirinin hıçkırık tedavisinde etkili olmadığı göstermekte.

Hıçkırığınız veya çocuğunuzdaki hıçkırık 48 saatten uzun sürerse veya nefes almada, uyumada veya yemek yemede zorluklara yol açarsa hemen doktorunuza başvurun.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynaklar: 1, 2, 3, healthline, kidshealth

İlginizi çekebilir: Çocuklarda beslenme: Farklı ülkelerdeki beslenme çantaları nasıl gözüküyor?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!