dummy

Çocuklarda erteleme alışkanlığının önüne geçmenin 7 yolu

cocuklarda erteleme aliskanligi psikoloji

“10 dakika daha…”

dummydummy

“Şu bölümü de geçtikten sonra yapacağım.”

“Bu akşam kitap okumasam olur mu?”

“Tamam yapacağım, 1 dakika…”

“Şu oyun bitince dişlerimi fırçalayacağım.”

Ailelerin çocuklarından sıklıkla duyduğu laflardan sadece birkaçı… Çocuklar, sorumluluklarını yerine getirmeleri hatırlatıldığı zaman hep bir erteleme halinde oluyorlar sanki… Özellikle yaz döneminin sonlarında, yaz okumalarını ve ödevleri bitirme konusunda aileler ve çocuklar arasında bu konuşmalar sık yaşanır. Şimdi de okulun ilk günlerinde hala rutinler tam oturmamışken çocuklar yine, “daha sınava çok var, sonra çalışırım”, “öğretmen ödevleri haftaya toplayacak, hafta sonu yapacağım” gibi pazarlıklara başlamış olabilirler. Bu pazarlıklar, aslında erteleme davranışının işareti olabilir. Erteleme, verilen görevlerin hep en son dakika tamamlanması ya da zamanında tamamlanmaması olarak tanımlanabilir.

Erteleme davranışını fark ettiğiniz zaman, çocuğunuza sakince onun belli görevleri ertelediğini fark ettiğinizi ve ona bu konuda yardımcı olmak istediğinizi belirletebilirsiniz.

Zorunlulukları ertelemek ve beklentilerden kaçmak, hem yetişkinlerin hem de çocukların sıkça gösterdiği davranışlardan. Ancak bazı çocuklar için erteleme davranışı bir alışkanlık haline gelerek, çocuğun kişisel hayatının akışını olumsuz yönde etkileyebilir. Ödevleri veya projeleri geç teslim ettikleri ya da hiç etmedikleri için notları düşebilir, eğitim hayatları zorlaşabilir.

Çocukların erteleme davranışı, aynı zamanda evde çatışmalara neden olabilir. Bu durumlarda, erteleme davranışının önüne geçmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler şöyle:

Erteleme davranışını gözlemleyin.

Çocuğunuz erteleme davranışını en çok ne zaman gösteriyor? Çocuğunuz her ödevini erteliyor mu? Okuma yapması gereken ödevleri mi erteliyor yoksa sayısal ödevleri mi? Teslim tarihi uzun zamanlı olan ödevleri mi daha çok erteliyor yoksa ertesi güne yetişmesi gerekenleri mi? Akademik hayatı dışında ertelediği başka görevler de var mı?

Çocuklar bir sürü farklı nedenlerle görevlerini erteleyebilir.

Ertelemenin arkasındaki nedeni öğrenmek, bu davranış döngüsünü kırmak için önemlidir. Çocuğunuz ona verilen görevi anlamadığı için erteleyebilir, görevini yerine getirmesi için gereken malzemelere sahip olamayabilir, görev çok sıkıcı olabilir, çok zor gelmiş olabilir, görevi tamamlayamayacağına, yeterince iyi yapamayacağına veya başarısız olacağına inanıyor olabilir. Erteleme davranışını fark ettiğiniz zaman, çocuğunuza sakince onun belli görevleri ertelediğini fark ettiğinizi ve ona bu konuda yardımcı olmak istediğinizi belirletebilirsiniz.

Çocuğunuz görevi anlamadıysa…

Çocuğunuza yapması gereken şeyi bir de siz anlatın. Ayrıca anlamadığı durumlar için yardım istemesi konusunda onu teşvik edebilirsiniz. Bazı çocuklar anlamadığını söylemekten çekinebilirler. Belki de beklentinizi çocuğunuza daha net kelimelerle tanımlamanız gerekebilir.

Çocuğunuza görev zor geldiyse…

O görevi daha kolay ve yapılabilir adımlara bölebilirsiniz. Bu şekilde görev, çocuğunuzun gözünde çok büyük bir iş olmaktan çıkıp daha yapılabilir bir hale gelecektir. Çocuğunuz her bir adımı tamamladıkça, kaygısı azalacak ve görevini daha rahat tamamlayabilecektir.

Zorunlulukların sonunda bir rahatlama zamanının olması, o görevi bitirmesi için çocuğu teşvik edebilir.
Çocuğunuz “yeterince iyi yapamayacağına” inanıyorsa…

Onu elinden gelenin iyisini yapmaya çalışması yönünde teşvik edebilirsiniz. Bazı çocuklar eğer bir işi tam ve en iyi şekilde yapamayacaklarını düşünürlerse en başından bırakabilirler. Bu nedenle en iyisini değil sadece o görevi bitirmeyi hedeflemek, o işin daha kolay yapılmasını sağlayacaktır. Hedefi değiştirmek, çocuğun “en mükemmel olanı yapma” konusundaki endişesini azaltmasına yardımcı olacaktır.

Planlama yapmak önemli!

Okuldan geliş saatlerine göre evde geçirilecek vaktin planlı olması, çocuğun işlerini ertelemesini engelleyebilir. Plan yaparken üstünde durulması gereken en önemli nokta, zorunlulukların çocuğun eğlence ve rahatlama zamanından önce bitirilmesi gerektiği.. Zorunlulukların sonunda bir rahatlama zamanının olması, o görevi bitirmesi için çocuğu teşvik edebilir.

Takipte kalın ve gözlemleyin.

Verilen görevlerin her adımının yakından takip edilmesi, çocuğu görevlerini zamanında yapmaya teşvik edecektir.

Unutmayın, ertelemenin önüne geçmezseniz, alışkanlık haline gelerek çocuğunuzun hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

İlginizi çekebilir: Çocuğunuza ödev yapma alışkanlığı kazandırmanın etkili ve kolay yolları

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Uzman Psikolog Sandy Kohen: Sandy Kohen, Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programını tamamladı. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı hastanelerde psikolog olarak staj yaptı. 2014 yazında Yale Üniversitesi Çocuk Araştırmaları Merkezi’nde (Yale Child Study Center) psikoeğitimsel ve klinik araştırma, değerlendirme ve uygulama çalışmalarına katıldı. 2011 yılından beri çocuk, ergen ve genç yetişkinlerle kaygı bozuklukları, duygudurum bozuklukları ve dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu üzerine hem Türkçe hem İngilizce olarak psikoterapi ve aile danışmanlığı; yetişkinler ile iş hayatında performans ve odak arttırma üzerine bireysel koçluk çalışmalarını sürdürmektedir. Mevcut olarak, YDY Eğitim Araştırma Danışmanlık Merkezi’nde Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi ile psikoterapi çalışmalarını devam ettirmektedir.

Anne evi rahatlığında seçimler: Anneler Günü’ne özel içinizi ısıtacak hediye önerileri

“An-ne”; iki hecesine dünyaları sığdıran; güven, sıcaklık, huzur, sevgi ve daha nice güzel duyguyla bizleri kucaklayan, yorgun günlerin ilacı, mutlu anların ortağı, düştüğümüzde koştuğumuz, sevincimizi ilk paylaştığımız o eşsiz kahraman. İki hece ama içinde bir ömür saklayan… Anne demek bir evin kalbi demek, sevgiyle hazırlanmış sofralar, kahve fincanında biriken mutlu anılar, bir koltukta kurulan huzur, sıcak bir evin rahatlığı demek. Çünkü bir annenin dokunduğu her şey, dünyayı biraz daha yaşanır kılar. İşte bu yüzden Anneler Günü yaklaşırken bu yıl onlara sadece bir hediye değil, hissettirdikleri o tarifsiz sıcaklığı, huzuru, ‘anne evi rahatlığını’ hediye etmek gerek. Ne de olsa her şeyin en iyisini, güzelini, rahatını, konforlusunu hak eden onlar.



Geçmişten günümüze dönüşümler geçirmiş olsa da bu özel ve anlamlı günün değişmeyen en önemli özelliği, kalbimizde ayrı bir yeri olan annelerimizi onurlandırmak için bir fırsat sunuyor oluşu. Şüphesiz ki annelerimizin bize kattığı güzellikleri bir güne sığdırmak mümkün değil ama bu özel günde özenle seçeceğimiz küçük bir hediye, onların bizim için ne kadar değerli olduğunu hissettirmek için şahane bir fırsat olabilir. Önemli olan, seçtiğimiz hediyeye sevgimizi katmak; tıpkı onların her lokmaya, her bakışa kattığı sevgi gibi. İşte birkaç sıcak öneri:

‘Anne kucağı’ gibi: Konforu eve taşıyacak hediyeler

Anne kucağının o benzersiz sıcaklığı, en zor zamanların bile en güzel ilacı değil mi? Ve evet aslında hiçbir hediye tam anlamıyla o sıcaklığı vermeye yetmez ama yine de biraz da olsa yaklaşabilir. Film keyfi için sıcacık ve yumuşacık bir battaniye, polar bir sabahlık, rahat terlikler, evin her köşesini anne sıcaklığına büründürecek ev tekstili ürünleri, yastıklar, kırlentler ve çok daha fazlası ile annelerinize bu Anneler Günü’nde huzur ve konforu hediye edebilirsiniz.

‘Anne eli değmiş’ gibi: Kişisel bakım ürünleri

Annelerimizin dokunduğu her yeri güzelleştirdiği aşikar… ‘Anne eli değmiş gibi’ dendiğinde her ne kadar lezzetli yemekler akıllara gelse de, bir atkının düğümünde, bir buklenin düzeltilmesinde de aynı özen var. Bazen son bir anne dokunuşu her şeyi bambaşka yapabilir. Annenizin kendisine de en az başkalarına gösterdiği kadar şefkatle ve özenle yaklaşması için kişisel bakım ürünlerinden şahane hediyeler seçebilirsiniz. Parfümler, cilt bakım ürünleri, saç şekillendiriciler, makyaj setleri ve çok daha fazlası bu özel günde annenizin yüzünde güller açtırabilir.

‘Annemin tarzı’ gibi: Zamansız, şık ve özel parçalar

Bazı parçalar vardır, bize hep annemizi hatırlatır. Onun yıllardır severek taşıdığı bir fular, özel günlerde takındığı bir broş ya da gençliğinden kalma bir ceket… Şimdi, o hatıraların yanına çok daha özellerini eklemenin tam zamanı. Zarif elbiseler, şık altın takılar, birbirinden güzel aksesuarlar, rahat ayakkabılar, yazlık kombinlerini tamamlayacak parçalar ve çok daha fazlası Anneler Günü’nde harika hediyelere dönüşebilir.

‘Anne sofrasından fırlamış’ gibi: Sofralara renk ve lezzet katan detaylar

Anne sofrası; her tabakta ayrı bir hikaye, her kasede ayrı bir emek ama hepsinde aynı lezzet. Kimi zaman dört gözle beklenen bayram sofralarının, kimi zaman okuldan eve dönüşte karşılayan leziz yemeklerin yıldızı annelerin sofralarını daha da güzelleştirecek, mutfakta geçirdikleri zamanları kolaylaştıracak pratik ve şık ürünler harika hediyeler olmaz mı? Şık yemek takımları, renkli masa örtüleri, kahve makineleri, mutfak robotları, airfryer’lar ve çok daha fazlası tek bir tık uzağınızda.

Pazarama’da ‘anne evi rahatlığında’ alışveriş

Annenize hissettirmek istediğiniz tüm bu duygular, bir hediyeye sığabilir mi? Belki tam olarak değil, ama Pazarama’da, onun kalbine dokunacak seçenekler sizi bekliyor.

Pazarama, binlerce ürün seçeneği, avantajlı fiyatlar, çok kanallı erişim imkanı ve güvenli ödeme alternatifleriyle size anne evi rahatlığında bir alışveriş deneyimi sunuyor. Bir hediye seçin, içine sevginizi katın ve annenize onu ne kadar çok sevdiğinizi bir kez daha gösterin. Aradığınız her şey Pazarama’da.

Ayrıca Anneler Günü’ne özel şahane kampanyalar da sizi bekliyor. Pazarama üzerinden yapacağınız 750 TL ve üzeri alışverişlerde geçerli “HEDIYE125” kupon kodu ile 125 TL indirim fırsatı yakalayabilir, eğer Pazarama Plus üyesi iseniz aynı tutardaki alışverişleriniz için “PLUS200” kupon kodunu kullanarak 200 TL’lik özel indirimden faydalanabilirsiniz. Hepsi ve daha fazlası için hemen tıklayın, tam anneme göre’ diyeceğiniz hediyeleri kaçırmayın.  Her şeyin en iyisini hak eden anneler için, bu Anneler Günü’nde sadece bir hediye değil, bir “teşekkür” armağan edin.

*Bu yazı Pazarama katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlgili Makale
whatsapp