Çocuklar ne zaman kayak yapabilirler?
Yaz bitti. Okullar açıldı. Karalar bağlamak yerine, sömestre tatili planları yapmaya başlamalı. Günler koşturup gitmeden, kara kış gelmeden…
Kışın yapılacak en güzel tatil, kayak tatili bana kalırsa. Tropik bir ülkeye, kış güneşi görmek için kaçma planlarınız yoksa tabii.
Kayak sporuyla biz Türkler son senelerde tanıştık. Çocukluktan kayağa başlamış kaç kişi vardır aramızda Bursalılar hariç? Eskiden bir tek Uludağ vardı; artık Türkiye’nin bir çok yerinde dünya standartlarında pistler mevcut. Küçücük çocuğun kayak ile ne işi var demeyin. Hamile kalan İsviçreli, ilk iş kayak okullarına çocuğunu yazdırır diye bir laf var Alp dağları ülkesinde.
Çocuklar ne zaman kayak yapmaya başlayabilir?
Öyle görünüyor ki çocuklar kendi başlarına sağlam bir şekilde yürümeye başladıkları zaman kaymaya da başlayabilirler, tabii amatörce. Kayak derslerine 3 yaş civarındaki öğrencileri kabul ettikleri halde, çocukların kayma tekniğini öğrenmeleri 5 yaşlarında olurmuş; yani basit komutları anlayıp ona uygun davrandıkları zaman. Snowtrax kayak merkezindeki eğitmene göre oyun oynayabilen ve yürüyebilen her çocuk kayak takımlarıyla, çocuklara ayrılan kayak pistinde oynayabilirmiş. Bunun için de en az 3 yaşında olmak yeterli.
Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise, bünyeleri küçük olduğundan çocuklar çok çabuk ısı ve sıvı kaybederler. Fakat, oyun içinde bunu farkedemezler. Zaten bu nedenle genelde restoran yakınlarında olur çocukların eğitildiği kayak pistleri. Sıcak bir mekana ve içeceğe kolay ve çabuk ulaşmaları açısından. Üstelik bir çok yarım gün kursta, atıştırma saati olur. Tam günü kapsayan kurslara ise öğle yemeği de dahildir.
Aileleri telaşlandıran bir nokta ‘Aman kolu, bacağı, kafası kırılmasın!’ Düşüp kalkmalar konusunda endişelenmeye hiç gerek yok. Çünkü çocukların zaten sürekli maruz kaldığı bir şey. Karda düşmenin henüz gelişmekte olan kemiklere ciddi bir sakıncası olmaz. Düz zeminde kayarken, kilo olarak hafif olduklarından bacaklarına fazla yük binmez. En önemli nokta ise kaskın doğru takılması. Tabii çocuk giydirme işlemini derslerden önce aileler bizzat yaptıklarından, kaskın takılması görevi bize düşüyor. Görevimizi iyi yaptığımız sürece çocuklar için endişelenmeye gerek yok.
Eğitmenler genelde çocukların anne veya babalarının kendilerini kenardan izlediğini gördüklerinde dikkatlerinin dağıldığını söylüyor. O nedenle aile fertlerine ders bitmeden 10-15 dakika önce ders pistinde olmalarını öneriyor. Böylece çocuklar, derste öğrendiklerini büyük bir zevkle ailelerine gösterme yarışına giriyor.
Çocuklar grup olarak mı yoksa bire bir mi ders görmeliler?
Yine Snowtrax kayak merkezindeki eğitmene göre, ilkokul ve öncesi yaş grubu diğer çocuklarla iletişim kurmayı ve oynayarak öğrenmeyi tercih ettiğinden grup dersler tercih edilmeli. Üstelik grup dersler hem daha eğlenceli hem de daha çok aktivite içeriyor. Bir de çocuklarımız diğer çocuklarla tanışıp kaynaşıyorlar.
Kayak eğitmenleri, “Beş yaşından itibaren çocuklar telesiyej ve teleski kullanabilirler, komutları algılayıp ona uygun davranabilirler. Kar kürelemekten kayak yapmaya terfi ederler. Basit ve az eğimli kreş pistlerinden yeşil ve mavi pistlerde eğitime devam ederler.” diyor
Ben de geçen kış 3.5 yaşındaki oğlumu kayak eğitimi için yarım günlük bir kursa götürdüm. Hayatında ilk kez kar gördüğünden, kayaktan çok karları ellemek ilgisini çekti. Kayak takımları ile yürüme alıştırmasını beraber yaptık. Yanında bizi istediğinden, ders ortamından ayrılamadık. Bu yüzden de sürekli “Yoruldum, istemiyorum, yapmayacağım, karnım acıktı” türü yakınmalarda bulundu. Yarım gün değil; ancak 1 saat pistte kalabildi. Neyi farklı yapabilirdik diye düşündüğümde aklıma bunlar geldi:
– Karla tanışıp oynaması için gerekli zamanı ders öncesinde vermeliydim,
– Karnının tok olduğundan emin olmalıydım,
– Öğleden sonra yerine sabah saatlerindeki dersi seçmeliydim,
– Almanca ve İngilizce komutları anlayabilmesi için gerekli şartları sağlamalıydım,
– Onu eğitmenlere teslim ettikten sonra ders aldıkları pistten uzaklaşmalıydım.
Bu kış eğitmenin önerilerini ve kendimden tecrübe ettiklerimi uygulayacağım. Umuyorum daha iyi bir sonuç alırım.
Şubat tatili planları yapan çocuklu kış tatilcileri de bu değerlendirmelerimi göz önüne alırlar umarım. Çocuk dostu kayak merkezleri ve oteller için de blogumu ziyaret etmenizi öneririm.