Çocuk sağlığına odaklanan girişimler

Günümüzün hızla gelişen sağlık sektörü, çocuk sağlığına yönelik yenilikçi çözümlerle daha önce hiç olmadığı kadar ileriye taşınıyor. Teknoloji ve sağlık bilimlerinin kesişiminde yer alan bazı girişimler, çocuk sağlığını daha erişilebilir, kişiselleştirilmiş ve etkili bir hale getiriyor. Bu yazımızda, çocuk sağlığına odaklanan beş tane öncü girişimi derinlemesine analiz ediyoruz.

Brightline

Görsel: hellobrightline

2019’da ebeveynler tarafından ebeveynler için kurulan Brightline, çocuk sağlığının mental boyutuna odaklanıyor. Bu girişim, çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylerin zihinsel sağlık ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler sunuyor.

Brightline, çocuk ve ergen ruh sağlığı için mobil aplikasyon geliştiriyor. Bu dijital platform, henüz reşit olmamış insanların terapi ve davranışsal sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırıyor. Çocuklar, bu uygulama aracılığıyla çocuk ve ergen psikologlarına ve psikiyatristlerine ulaşarak çevrim içi terapi alabiliyorlar. Her çocuğa özel kişiselleştirilmiş bir tedavi planı çiziliyor ve sosyal-duygusal becerilerin gelişim sürecine destek çıkılıyor. Ebeveynler, düşük öz saygı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, anksiyete ve depresyon belirtileri gözlemledikleri çocuklarına bu uygulamayla destek olabiliyorlar. Ayrıca, uygulamadaki ipuçları ve kılavuzlar da ebeveynlere ve çocuk bakıcılarına yol gösteriyor. Bu içerikler sayesinde yetişkinler çocuklara karşı yaklaşımlarını daha etkili bir biçimde şekillendirebiliyorlar. Çocukların en erken gelişim aşamalarından itibaren aktif olan uygulamayı kullanmaya başlamak için ilk olarak bir hesap oluşturulması gerekiyor. Daha sonra, kullanıcıların uygulamadaki kısa ankete verdiği yanıtlara göre terapi veya koçluk önerisi geliyor. Profesyoneller tarafından sunulan öneriden sonra da ilk randevu oluşturuluyor.

Seri C finansmanda bulunan Brightline, son yatırım turunda 10 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 212 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, geliştirdiği uygulama sayesinde çocuklarda ve gençlerde başta anksiyete olmak üzere pek çok psikolojik durumun semptomlarını hafifletiyor.

NovaSight

2016’da kurulmuş olan NovaSight, çocukların göz sağlığına odaklanarak göz tembelliği gibi problemlerin tespitine ve tedavisine yönelik çözümler geliştiriyor. Bu girişim, yapay zekadan ve büyük veriden yararlanarak yenilikçi çözümler sunuyor.

NovaSight, temelde göz takip teknolojisine bağlı kalarak üç farklı ürün geliştiriyor. CureSight isimli ürün, görme kaybı riskini beraberinde getiren göz tembelliğini baz alıyor. Bu ürün, kırmızı-mavi tedavi gözlükleriyle kullanılarak dijital göz takibi yapıyor. Evde tedavi kapsamına giren CureSight, çocuklar herhangi bir içeriği izlerken aktifleştiriliyor. Çocuklar ekranı seyrederken baskın gözün merkezi bulanıklaştırılıyor ve tembel göze de keskin bir görüntü sunuluyor. Bu sayede, tembel göz ince ayrıntıları işlemek için teşvik ediliyor. EyeSwift isimli ürün ise kapsamlı tanı için optometrist gibi uzman kişiler tarafından kullanılıyor. Bu cihaz sayesinde gözlük veya lens kullanması gereken çocuklar için süreç kolaylaştırılıyor. TrackSight isimli yazılım ise göz takibi yaparak miyobu önlemeye çalışıyor; bu yazılım, laptoplarda ve tabletlerde kullanılıyor ve çocukların görüş merkezini net tutarken ekranın çevresel alanını bulanıklaştırıyor. Girişimin geliştirdiği bu üç çözüm, göz takibi yaparak çocuklardaki farklı göz problemlerine hitap ediyor.

Seri B finansmanda bulunan NovaSight, geçtiğimiz Mart ayında düzenlediği yatırım turunda 5.5 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Girişim, çocuk dostu aktiviteleri ürünlerine entegre ederek göz taramalarını, değerlendirmelerini ve tedavilerini eğlenceli hale getiriyor.

EvoEndo

Görsel: evoendo

2017 kuruluşlu EvoEndo, tek pediatrik gastroenteroloji odaklı tıbbi cihaz şirketi olarak öne çıkıyor. Bu girişim, çocuklar için endoskopiyi daha güvenli ve rahat bir hale getirirken maliyetleri de azaltıyor.

Endoskopi, sindirim sistemini detaylı bir şekilde incelemek için gerçekleştirilen bir prosedür olup hem yetişkinleri hem de çocukları korkutuyor. Başta mide problemleri olmak üzere sindirim sorunlarının tespit edilmesi için endoskopi yapılması gerekiyor. Pek çok çocuk ise bu işlemden korktuğu için mide ağrısı ve bulantı gibi durumlarla hayatına devam etmeyi tercih ediyor. EvoEndo ise çocukların endoskopi korkusunu yenme konusunda kararlı bir girişim olarak karşımıza çıkıyor. Bu girişim, tek kullanımlık bir endoskop geliştiriyor. Bu cihaz, çocukların burun anatomisine uygun olup anestezi ihtiyacını ortaya kaldırıyor. Bu sayede, küçük bireylerin endişelerini artırmayacak bir endoskopi süreci başlatılıyor. Yüksek çözünürlüklü görüntüler sunan bu cihaz, özellikle gastrointestinal sağlık sorunları olan çocuklar için büyük bir avantaj sağlıyor. Girişim, sitesindeki formu dolduran kişilerle endoskopu üzerinde bir demo gerçekleştiriyor. Bu cihaz, reçeteli bir şekilde sadece eğitimli doktorlar tarafından kullanılıyor.

Seri A finansmanda bulunan EvoEndo, bu ay düzenlediği yatırım turunda 2.25 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Girişim, ultra ince teknolojisiyle miniklerin, ebeveynlerin ve sağlık profesyonellerinin hayatlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

PigPug

2018 kuruluşlu PigPug, otizm ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara yoğunlaşıyor. Bu girişim, bu hastalıklara yönelik bir beyin eğitimi platformu geliştiriyor.

PigPug, dört tane durumu kapsayan tek bir çözüm sunuyor. Bu çözüm, sağlık profesyonellerini barındıran telemedikal bir platform, yapay zekayla desteklenen teşhis ve başlangıç protokolleri, kullanımı kolay EEG başlığı ve beyin odaklı oyunlardan oluşuyor. EEG başlığı, beynin biyoelektrik aktivitesini kaydederek işlevsel durumunu incelemeye yardımcı oluyor. Bu başlık sayesinde beyin aktivitesi sinyalleri ölçülüyor ve görselleştiriliyor. Daha sonra, bu görsellerden yola çıkılarak çocuklara oyun yoluyla odak seviyelerini nasıl yönetebilecekleri öğretiliyor. Çözümde yer alan online platform ise çocuklar ve eğitmenler arasında iletişim kurulmasını sağlıyor. Eğitmenler, başlıktan gelen bilgileri inceleyerek çocuklara çevrim içi yardım sunuyorlar.

Son yatırım turunda 2 milyon dolarlık bir yatırım alan PigPug, eğlence ve eğitimi bir araya getirerek odaklanma konusunda sıkıntı yaşayan çocuklara yardımcı olmayı hedefliyor.

Lactation Lab

2017’de kurulmuş olan Lactation Lab, anne sütü içmeye devam eden bireylerin sağlığını baz alıyor. Bu girişim, anne sütünden yola çıkarak bebeklerin beslenme yönetimine yardımcı oluyor.

Lactation Lab, emzirmekte olan annelerin sütünü analiz ediyor. Bu analiz için annelerin ilk önce bir analiz kiti satın alması gerekiyor. Daha sonra, küçük bir miktar sütün kit yardımıyla toplanması önem taşıyor. İkinci aşama ise toplanan süt örneğini girişimin laboratuvarına iletmek. Basic ve Standard kitlerin sonuçları yaklaşık bir haftada çıkarken Premium kitin sonuçları üç hafta içinde hazır oluyor. Sonuçlar hazır olduktan sonra annelere bir rapor halinde iletiliyor ve bu raporla birlikte bazı öneriler de sunuluyor. Basic test kiti sadece kalori, karbonhidrat, protein ve yağ hakkında bilgi verirken Standard test kitinde bunlara ek olarak kalsiyum, demir, A vitamini, C vitamini ve B12 vitamini hakkında bilgiler yer alıyor. Premium test kiti ise diğer test kitlerindeki detaylarla birlikte DHA, arsenik, kadmiyum, kurşun ve cıva hakkında da bilgi sunuyor. Anneler, bu bilgiler ışığında beslenme rutinlerini bebeklerinin sağlığını göz önüne alarak şekillendirebiliyorlar.

Lactation Lab, annelerin kalori alımından vitamin eksikliğine kadar pek çok konuda bilgi veriyor. Bu bilgiler sayesinde minik bireylerin fiziksel sağlığı geliştirilebiliyor. Girişim, anne sütü analizi yapan ilk şirket olarak hem annelere hem de bebeklere destek oluyor.

Kaynak: Health Transformer, StartUs Insights, Crunchbase, Tracxn, PitchBook

İlginizi çekebilir: Çocuk gelişimine odaklanan dikkat çekici girişimler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!