Avrupa’nın en önemli kentlerinden Paris’teki saldırıların ardından terör konusu bir kez daha dünyanın gündemine oturdu. Haber kuruluşları gelişmeleri dakika dakika aktarıyor, düzenlenen operasyonlar izleyiciye sıcağı sıcağına veriliyor. Ancak birçok yayıncı kuruluş şunu göz ardı ediyor; terör olayları bittikten sonra insanlar normal hayata nasıl dönecek?
11 Eylül saldırılarıyla belki de tarihinin en büyük acısını yaşayan ABD, bu konuda epey yol kat etmiş durumda. Amerikalı ailelerin birçoğu çocuklarını her zaman tetikte olmaları ve her an bir saldırı yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Ancak bu konuşmaları yapmak her zaman kolay olmayabiliyor. Özellikle çocuklarda artan endişe ve anksiyete duygusu, günlük aktivitelerini gerçekleştirmesine engel olabiliyor.
Uplifers olarak çocuklarınızı, günlük hayatlarına engel olmayacak şekilde potansiyel tehditlere karşı uyarmak için bazı önerileri sıraladık:
1. Pozitif bir görüntü sergileyin
Amerikan Psikoloji Derneği (APA) stresli zamanlarda, yaşanan krizi umutsuzca görmekten kaçınmak gerektiğini söylüyor. Birçok çocuk, olaylar karşısında nasıl tepki vermeleri gerektiğini anne-babalarından veya sevdikleri büyüklerden görerek öğrenir. Stres yaratan bir durumu veya bir krizi değiştiremeyebilirsiniz ancak verdiğiniz tepkiyi değiştirebilirsiniz. Gelecekte şartların daha farklı olacağını düşünerek yaşadığınız durumla mücadele edebilirsiniz. Eğer çocuğunuz karşısında böyle bir model oluşturursanız, onun da potansiyel bir tehdit karşısında daha az endişe yaşamasını sağlayabilirsiniz.
2. Olayın bütününü ele alın
Çocuğunuz olayın bütününü göremiyor olabilir, bu yüzden anne-baba olarak onun bakış açısını değiştirmeniz oldukça önemli. Acı verici olaylar karşısında bile bu durumu bütünüyle ele almaya ve uzun süreli bir bakış açısı geliştirmeye çalışın. İçinde bulunduğunuz durumu ölçüsüzce yaşamaktan kaçının.
3. Çocuğunuzla ne hissettiği hakkında konuşun
Duygularınızı içinize atmak ve bunlardan bahsetmemek, anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olmaz. Amerikan Okul psikologları Ulusal Derneği’ne (NASP) göre birçok insan savaş veya belirsiz bir terör saldırısı konusunda anksiyete yaşıyor. Bu durum bazılarında öfke, karışık duygular veya endişeye neden olabilir. Bunun sonucunda okula devam, uyku gibi konularda konsantrasyon eksikliği yaşanabilir. Bu duyguları yok saymak yerine, onlarla baş etmeyi öğrenin.
4. Gerçeklere bağlı kalın
Çocuğunuzun krizler veya terör tehditleri konusunda bir şeyler duymasını engellemek neredeyse imkansız olabilir. Kriz anlarında, yaşanan durumu abartmaktan veya bir başka saldırı daha olabileceğine dair spekülasyon yaratmaktan kaçının. Çocuklar zaten kendi kafalarında, kendilerine göre bir hikaye uydurur bu yüzden sizin gerçeklere bağlı kalmanız çok derece önemli.
5. Medyayı kısıtlayın
Çocuğunuzun yaşanan olaylarla ilgili görüntüleri veya haberleri izlemesini gözlemleyin veya kısıtlayın. Bu konuda özellikle sosyal medyaya da dikkat edin.
Herkesin krizlere verdiği tepkiler farklı olabiliyor. Ancak beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmak, hem alenizin hem de sizin daha metanetli olmanızı sağlayacaktır.
Kaynak:
Psychology Today
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Terörün yarattığı psikolojik ve toplumsal sorunlarla baş etme yöntemleri
Çocukluk travmaları yetişkin beyinleri nasıl etkiliyor?