Dünyanın farklı yerlerindeki veteriner hekim derneklerine, kuruluşlarına göre dünyada en çok sahiplenilen hayvanlar köpekler. Bunu daha sonra kediler ve kuşlar takip ediyor. Akvaryum balıkları ise en büyük rakibi farelerden üç kat daha fazla sayıda sahipleniliyor. Sıranın devamında egzotik hayvanlar ve kafes hayvanları geliyor.
Yetişkinler için hayvan sahiplenirken karar vermek daha kolay ancak söz konusu çocuklar olduğunda biraz daha dikkatli davranmak gerekiyor. Birçok çocuk, hayatlarının ilk yıllarının bir noktasında evcil hayvan sahiplenmek istiyor. İşte bu noktada, doğru zamanda doğru hayvanı seçmek, hem çocuğun mutluluğunu hem de ileride sorumluluk sahibi bir hayvan sahibi olup olmayacağını belirliyor. Birçok uzman, “doğru evcil hayvan” seçiminin, ailenin ortak kararı olması gerektiğini söylüyor. Burada çocuğun isteği, bir hayvanın sorumluluğunu alma konusundaki asgari becerisi ve ebeveynlerin zaman planlaması, enerjisi, finansal ve sağlık koşulları devreye giriyor. Evcil hayvan sahiplenmeden önce hem çocuğun hem de hayvanın güvenliğinin düşünülmesi gerekiyor. Doğuştan meraklı ve heyecanlı olan çocuklar, bazen hayvanların etrafında sakin ve nazik olmayı unutabiliyor. Nasıl ki insanların karakterleri varsa hayvanların da belli karakterleri oluyor. Bu yüzden ebeveynlerin, çocukları için evcil hayvan seçimi yaparken dikkatli olması gerekiyor.
Peki çocuklar için evcil hayvan seçimini nasıl yapacağız? İşte farklı yaş gruplarına göre öneriler:
0 – 1 yaş aralığı
Bir bebeğin ilk yılında, eve yeni bir evcil hayvan almak yerine bu dönemi mevcut evcil hayvanla bebeği tanıştırma dönemi olarak değerlendirilmesi öneriliyor. Hayvanların, yeni bir kişiye veya yeni koşullara uyum sağlaması için zamana ihtiyacı olabiliyor. Eğer bebeğiniz doğmadan önce evde bir evcil hayvanınız varsa, ilk yıl evinize yeni bir evcil hayvan kabul etmek yerine hayvanınızın bebeğinize uygun davranması için çaba harcayabilirsiniz.
1 – 3 yaş aralığı
1-2 yaş aralığındaki çocukların hala hayvanlarla iletişim konusunda öğrenmeleri gereken çok şey oluyor. Bu dönemde evinize yeni bir misafir almak istiyorsanız, balık gibi hem kendi alanında yaşayan hem de çocuğunuza zarar verme ihtimali çok çok düşük olan bir hayvanı seçebilirsiniz. Bu dönemde hem çocuğunuz hem de bu tür bir hayvan sınırlı bir özgürlük alanına ihtiyaç duyduğu için her ikisinin de birbirlerine davranışlarını rahatça gözlemleyebilirsiniz.
3 – 4 yaş aralığı
Evinize yeni bir hayvan almak istiyorsanız, çocuğunuzun alışması için en doğru zaman 3-4 yaş arasındaki okul öncesi dönemdir. Fareler bu dönem için çok uygun olabilir. Hem çocuğunuza zarar vermez hem de etkileşim kurabilir. Bu dönemde çocuğunuza temel hayvan bakım sorumluluklarını da öğretebilirsiniz. Yem vermek, su kabını doldurmak olabilir.
5 yaş sonrası
Çocuklar ve dikkat aralıkları arttıkça, artık evinize pek çok hayvanı kabul edebilirsiniz. Bu dönemde çocuğunuza hayvanın yaşam alanını temiz tutması gibi sorumlulukları verebilir, daha uzun süreli etkileşime girmelerini sağlayabilirsiniz. Profesyonel Köpek Eğitimcileri Derneği, ailenize bir köpek alacaksanız çocuğunuz için en uygun yaşın 5 olduğunu söylüyor. Çocuğunuz, okula başlamadan hemen önceki bu dönemde sorumluluk almayı daha kolay öğrenebilir.
Yaş aralıklarına göre seçim yapmak, hangi yaş aralığında çocuğunuzla hayvanınız arasında nasıl bir ilişki olması gerektiğini bilmek önemli. Peki tüm şartlar uygun olduğu durumda, hangi hayvanı seçmek gerekiyor?
Köpek
Her köpek birbirinden farklıdır. Bir köpek çocuklarla iyi anlaşırken, bir başka köpek iyi anlaşamayabilir. Eğer evinize köpek almayı düşünüyorsanız ve küçük ırkların uygun olacağı kanaatindeyseniz, bir kez daha düşünmekte fayda var. Birçok çocuk, küçük köpeklerin kucağa alınmaktan, sarılmaktan, kıyafetlerle süslenmekten, dokunulmaktan hoşlandığını düşünür. Oysa çocuğunuzun, onun bir oyuncak değil canlı bir hayvan olduğunu anlaması gerekiyor. Bir yandan da kendi koşullarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Eğer çok fazla seyahat ediyorsanız, hafta sonları aracınızla uzaklara gitmeyi seviyorsanız köpek sizin aileniz için çok uygun olmayabilir. Köpekler, düzenli olarak egzersize, eğitime ihtiyacı olan hayvanlardır ve yalnız bırakılamazlar. Eğer tüm gün boyunca evde kimse yoksa, köpek sizin aileniz için çok uygun bir seçim olmayabilir.
Kedi
Kediler, özgürlüğüne düşkün hayvanlardır. Bir kedi çok sırnaşık iken bir başka kedi yalnızlığı daha çok sevebilir. Köpekler gibi kedi sahiplerinin de sorumlulukları vardır. Kedi kumunun düzenli olarak değiştirilmesi bunun başında geliyor. Kediler sizden mama, su ve ilgi bekler. Eğer ara sıra akşamları dışarı çıkıyorsanız, kediniz bunu çok sorun etmez. Çocuklara gelince, kediler hoşlanmadıkları durumlar karşısında ısırabilir veya tırmalayabilir. Bu yüzden evinize kedi almayı düşünüyorsanız, çocuğunuza kediye nasıl yaklaşması gerektiğini öğretmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Sibirya orman kedisi özellikleri ve bakımı
Fare
Fareler aktif ve sosyal hayvanlardır. İlgilerini çekecek bir şey olmadığında sıkılırlar ve etrafa zarar vermeye başlayabilirler. Eğer bir fare almayı düşünüyorsanız, biraz büyük bir kafes yaptırmalı ve fareyle düzenli olarak ilgilenip oynamalısınız. Öte yandan kediler gibi fareler de ısırabilir ve taşınmaktan, kucağa alınmaktan hoşlanmayabilir. Çocuğunuza bunu anlatmalı ve böylelikle onun güvenliğini sağlamalısınız.
Kaplumbağa
Kaplumbağalar çok şirin ama bir o kadar da karmaşık hayvanlardır. Gelişip büyüyebilmeleri için gerçekten onlara özel bir alan oluşturulmalıdır. Sıcaklık, ışık, besin gibi birçok koşulun uygun olması gerekir. Öte yandan kaplumbağalar yaşam süresi uzun hayvanlar oldukları için çocuğunuz büyüyüp yetişkin olana kadar yaşayabilir. Ancak kaplumbağa alırken dikkatli olmalı, çocuğunuz 5 yaşından küçükse uzak durmalısınız. Bağışıklık sistemi zayıf olan 5 yaş altı çocuklarda enfeksiyon yayılma riskini tetikleyebilir.
Kuş
Kuşlar zeki ve sosyal hayvanlardır. Zamanlarının çoğunu kafeste geçirmelerine rağmen, eğer evinizde güvenli bir alan oluşturup gün içinde uçma imkanı tanıyabiliyorsanız evinizde rahatlıkla kuş besleyebilirsiniz. Ancak papağan gibi bazı kuşlar gürültülü olabilir. Bu sizin yaşam rutininize uymuyorsa yeniden düşünmekte fayda var.
Balık
Balıklar genelde çocuklar için en uygun hayvan olarak bilinir. Günlük olarak beslemek ve akvaryumlarını temiz tutmak dışında çok fazla sorumluluğu yoktur. Eğer çok hareketli bir aile yaşamınız varsa ve kedi veya köpeği bu yaşama dahil edemiyorsanız, balık siz ve çocuğunuz için uygun bir tercih olabilir.
İlginizi çekebilir: Hayvanlarla insanların arasındaki tarifsiz bağı anlatan bir fotoğraf serisi: “Küçük Çocuklar ve Köpekleri”