X

Çocuğumuzu şeker bağımlılığından kurtarmak için ne yapmalıyız?

Çocuğumuzun önüne bir tatlı veya bir havuç koysak, çoğunlukla tatlıyı seçecektir. Peki, sizce çocuklarımız neden tatlıyı seçiyor? Çünkü şekerli gıdaların alımı beynimizdeki opiod reseptörlerini aktif hale getirerek keyif alma duygusunun oluşmasını sağlar. Bu duygu ile vücudumuzun ödüllendirme ve rahatlama sistemi etkinleşir. Böylelikle beynimizin mutluluk duygusunu tanımasıyla beraber daha fazla şeker tüketme isteği başlar.

Şekerli gıdaların fazla tüketimi ile birlikte yükselen kan şekerimizi normal hale getirmek için pankreas organımız fazla miktarda insülin hormonu salgılamaya başlar. Bu da kan şekeri seviyemizin hızlı bir şekilde düşmesine neden olur. Böylece daha fazla şekerli yiyecek yeme arzusu ortaya çıkarak aşırı tatlı yeme döngüsü başlar.

Şeker çocukları nasıl etkiler?
  • Çocuklarda şeker bağımlılığı hücrelere zarar verebilir ve bağışıklık sistemini düşürür.
  • Aşırı şeker tüketimi kan şekerinde bir artışa neden olur. Kan şekeri seviyesini kontrol etmeye çalışmak için fazla miktarda insülin salgılanır. Fazla miktarda insülin salgılandıktan sonra kan şekeri seviyesi hızlıca düşmeye başlar; bu da çocuğu aç ve yorgun düşürür. Bunun sonucunda çok fazla şeker tüketmek insülin üretimini etkiler ve şeker hastalığına neden olabilir.
  • Şekerli gıdalar çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini vermediğinden, doygunluk hissi oluşturmaz. Çocuğunuz daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyar ve aşırı yemek ister. Çok fazla şekerli gıda tüketmesi sonucunda, aşırı kilolu veya obez olma riski artar.
  • Şeker çocuğunuzun ağzında 20 dakika veya daha uzun süre kaldığı zaman bakteriler bu şekerleri aside dönüştürür. Bu da bakterilerin dişin mine tabakasını zedelemesiyle diş çürümesine neden olur.
  • Şekerli gıdalardaki renklendiriciler, katkı ürünleri çocuklarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Fazla miktarda şekerli yiyecekler tükettikten sonra kanda dolaşan büyük miktarda şeker damarlara zarar verebilir. Boş kalori içeriğine sahip bu gıdalar çocukları sinirli ve hiperaktif hale getirir.
  • Çok fazla şekerli gıdalar tüketmek, çocuğunuzun protein, sağlıklı yağlar ve lif içeriği yüksek besinlerden daha az tüketmesine neden olur.
Şeker ve etkileri ile mücadele etmek için 9 adım
  1. Çocuklarımızda daha sağlıklı beslenme alışkanlığı yaratmak istiyorsak, önce kendimizle başlamalıyız. Çocuklarımıza sağlıklı beslenme modeli olmamız için örnek olarak önderlik etmeliyiz.
  2. Çocuklarımızın yemek yeme alışkanlıkları doğumdan önce başlar, bu yüzden şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini bırakmamız ne kadar erken olursa o kadar iyi olur.
  3. Çocuklarımıza erken yaşta şekerli gıdaları tükettirmemeliyiz. Amerikan Kalp Derneği (AHA) 2 yaşın altındaki çocukların şeker eklenmiş gıdaları veya içecekleri tüketmemelerini öneriyor. Bebekler ilk altı ay boyunca anne sütü tüketiyor, ikinci altı aydan iki yaşına kadar dönemde anne sütü ek besinlerle birlikte çocuklara veriliyor. İkinci altı aylık dönemde şeker yerine meyve püreleri veya doğal tatlandırıcı olan pekmez tercih edilebilir. Balı, içerdiği bakteri nedeni ile 1 yaşından önce vermemeliyiz.
  4. Çocuklarımızla kilo alması ya da kilo vermesi gibi konular hakkında konuşmamalıyız. Sadece çocuğumuzun sağlıklı beslenmesi gerektiğine odaklanmalıyız. Onlara sağlıklı beslenmenin değerli bir önceliğe sahip olduğunu gösterip, uzun ve mutlu bir yaşamın temelini oluşturmalıyız.
  5. Anne ve baba olarak, çocuğumuzun sağlıklı besin seçimleri yapma kabiliyetine inanmalı, doğru desteği ve cesareti sağlamalıyız. Çocuklarımıza doğru beslenme ögelerinden oluşan ve beslenecekleri çeşitli sağlıklı besinleri gösterirken, zamanla çocuklarımız besin çevresinde sağlıklı seçimler yapmayı öğreneceklerdir.
  6. Çocuklarınıza şekerin bağımlılık davranışlarını ve onları nasıl etkileyeceklerini göstermeliyiz. Bir elma gibi sağlıklı şekerin nasıl hissettirdiğini ve bisküvi gibi işlenmiş şekerin nasıl hissettirdiğini fark etmelerine yardımcı olmalıyız.
  7. Gizli şeker deposu olan besinler (şekerli gazlı içecekler, baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar, kek, pasta, hazır meyve suları, jelibon, meyve çikolatalı drajeler, cipsler, hazır sosla, aromalı süt ürünleri, hazır meyve yoğurtları, şuruplu kahveler ve paketli atıştırmalıklar) yerine meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünlerindeki besleyici şekerleri çocuğumuzun sağlıklı beslenme planında yer vermeliyiz.
  8. Erken yaşta yiyecek etiketlerini okumalarını öğretmeliyiz. Market alışverişi yaparken 100 gramında 15 gram şeker barındıran bir işlenmiş gıda aşırı şekerli, 100 gramında 5 gram barındıranı ise düşük şekerli olarak sınıflandırılmaktadır.
  9. Bir aile olarak yemek hazırlarken, çocuklarımız ile birlikte yemek hazırlamalıyız. Böylece yaptıkları sağlıklı yiyecekleri yemeyi daha çok isteyeceklerdir. Çalışmalar, aileleriyle birlikte yemek yiyebilen çocukların daha sağlıklı beslenme eğiliminde olduklarını göstermiştir.
Diyetisyen Selvi Akman: Kurucusu olduğu Beşiktaş Dietista Diyet Merkezi'nde diyetisyen. Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek lisansına devam etmekte. Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014’te mezun oldu. Kilo verme, kilo alma, ideal kiloyu koruma, sporcu beslenmesi, anne-çocuk beslenmesi, hastalıklarda beslenme, vegan-vejetaryen beslenme, iyi yaşam gibi birçok konuda bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı veriyor. Bir diyetisyen olarak sağlıklı ve bilinçli beslenme ile ilgili bilimsel verilerin doğrultusunda yazılar yazıyor. Farklı lezzetler denemeyi, sağlıklı tarifler oluşturmayı, farklı şehirler ve ülkeler görmeyi ve yüzmeyi seviyor. Daha detaylı bilgi için kendisine diyetisyenselviakman.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale