Çocuklar, nadiren bir psikoloğa gitmeyi talep ederler. Genelde ebeveynler bir uzmandan destek almaya karar verir.
Pek çok ebeveyn; çocuklarına psikoloğun ne yaptığını, neden psikoloğa gideceklerini açıklamakta güçlük çeker.
Kliniklerde çocukların zaman zaman ‘Ben buraya oyun oynamaya geldim’, ‘Annemin arkadaşı İrem Teyze’ye geldim’ gibi söylemlerine şahit olurum. Kimi çocuklar da, kendilerine hiçbir açıklama yapılmaksızın, hazırlıksız ve plansız bir şekilde kliniğe getirilirler. Oysa çocuğun kendi hayatıyla ilgili gelişmeleri bilmeye hakkı vardır. Planını ve rutinini bilen çocuğun, terapötik işbirliği kurma ihtimali yüksektir.
Eğer çocuğunuzu bir uzmana götürecekseniz, bunu çocuğunuza açıklamanız gerekmektedir.
Peki, psikoloğa gideceğinizi çocuğunuza nasıl açıklayabilirsiniz? Psikoterapi süreci hakkında çocuğunuzu nasıl bilgilendirebilirsiniz?
Dürüst olun
‘Yalnızca sorunlu kişiler, deliler psikoloğa gider’ çağından çok uzaktayız. Çocuğa bir arkadaşınıza veya bir oyun ablasına gittiğinizi söylemek yerine, bir psikoloğa gittiğinizi anlatın. Unutmayın, çocuğa rağmen değişim olmaz! Çocuklar, kendilerinin yanlış bilgilendirildiğini fark edince kızgın ve öfkeli olurlar. Dolayısıyla niye terapiye gittiğiniz konusunda şeffaf ve dürüst olun.
Terapiyi açıklayın
Terapiyi şu şekilde anlatabilirsiniz:
‘Bazen çocuklar hayatlarında çeşitli problemler yaşarlar. Mesela kimisi geceleri korkar, kimisi arkadaş edinmek konusunda zorlanır, kimisi annesi ve babası boşandığı için buna uyum sağlamakta güçlük çeker. Bazen çocuklar korktuklarında, işi; çocukları dinlemek, onlarla sohbet etmek, çocukların duygularını anlamaya çalışmak olan, onlarla oyun oynayan, sohbet eden, çizim yapan, çalışmalar yapan bir uzmana giderler. Geçenlerde biz de böyle birisine gittik. Adı İrem. Gerçekten bize çok yardımcı oldu. Bize de anne babalık konusunda bazı yöntemler öğretti ve önerilerde bulundu. İrem Abla bir psikolog. Vücudumuz için gittiğimiz doktorlar gibi, İrem Abla’yı da duygular için gittiğimiz bir doktor olarak düşünebilirsin.
O, kabusları neden yaşadığını anlamaya yardımcı olabilir. Artık korkmak zorunda değilsin.’ gibi.
İçeriği anlatın
Seansların ne kadar süreceğini, tahminen seans odasında neler olacağını anlatın. Eğer çocuğunuz küçükse, seans süresini somut örneklerle açıklayın. Örneğin; ‘Yapboz çözdüğün süre kadar İrem Abla’yla olacaksın’ gibi açıklayabilirsiniz. Psikoterapisti ne kadar sıklıkla ziyaret edeceğinizi açıklayın.
Ççocuğunuza kulak verin
Çocuğunuzun terapiyle ve uzmanla ilgili tüm sorularını yanıtlamaya hazırlıklı olun. ‘Orada bana ne soracaklar?’, ‘Ne kadar psikoloğun yanında kalacağım?’ gibi soruların sorulması muhtemeldir.
İlgili yazı: Çocuğunuza “gerçek” ve mutlu çocukluk anıları armağan edin
Çocuğu sorunlu göstermeyin
Evdeki tek problemli ve sorunlu kişi çocukmuş gibi bir tavır takınmaktan kaçının ve çocuğunuzu günah keçisi yapmaktan uzaklaşın. Aksine, yaşanan sorun için tüm aile üyelerinin destek alacağını belirtin.
Herkes için
Psikoloğun herkes için olduğunu, pek çok ailenin ve çocuğun psikolog desteği aldığını anlatın.
Örnek verin
Eğer geçmişte bir uzmandan destek aldıysanız ve bu süreç size faydalı olduysa, bunu çocuğunuzla paylaşabilirsiniz.
Zamanlamaya dikkat edin
Seans vakitlerini planlarken; çocuğunuz için çok kıymetli olan ve önem teşkil eden zamanlara planlamamaya özen gösterin.
Gizliliğin altını çizin
Terapistin, çocuğun söylediklerini önemsediğini ve terapi odasındaki her şeyin terapist ve çocuk arasında kalacağının altını çizin.
Kitaplardan faydalanın
Psikoloğa gitme sürecini çocuklara anlatan çeşitli kitaplardan faydalanın.
Tehdit olarak kullanmayın
Terapiyi asla bir disiplin merkezi ve tehdit mekanizması olarak kullanmayın.