X

Çizenbayan’la şehir hayatı, müzik ve keşiflere dair

Çizenbayan – Elif Tanrıverdi ile Röportaj

Elif Tanverdi, Çizenbayan ismiyle yazıp çizmeye başladığı ilk günlerden beri, sosyal medya kullanıcılarının severek takip ettiği isimlerin başında geliyor. Uplifers Söyleşileri’nde bu hafta; blogger, mimar, gezgin, fenomen ve müzik aşığı olarak bilinen Elif Tanverdi’ye, Çizenbayan kimliği ve  keşifleri hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

Çizenbayan – Elif Tanrıverdi ile Röportaj

1. Elif Tanverdi kimdir? Çizenbayan kimdir? İkisi aynı kişi mi, yoksa sosyal medyada başka biri mi var? Elif ve Çizenbayan’ın iç içe olduğunu düşünüyor musun?

Elif Tanverdi ve cizenbayan tabii ki aynı kişi. “cizenbayan” sadece bir nick; başka bir karakter değil. Zaten blogumda da twitter hesabımda da olan olup biten vardır hep. Hissetmediğim bir şeyi yazmam, o an çok popüler diye herkesin hakkında konuştuğu bir konu hakkında beni çok da ilgilendirmiyorsa fikir beyan etmem. Popüler olmaya oynamıyorum. Kendim olarak takip edilmek oldukça mutluluk verici.

2. Mimarlık eğitimi almış olmanın, bugünkü kişiliğinin oluşmasında etkileri nelerdir?

Zorluklara göğüs germe, uzun çalışma saatlerine dayanlıklılık…. Şaka bir yana mimarlık eğitimi sırasında şehre, binalara, doğaya, insan davranışlarına ve alışkanlıklarına farklı bir gözle bakmayı öğreniyorsunuz farkında olmadan. İhtiyaca göre tasarım yapmak, doğaya ve tarihe saygılı olmak, tasarladığın şey ile insanın günlük hayatını değiştirme gücüne sahip olmak, bir yandan göze hitap etmek, teknolojiyi yakından takip etmek ve bunların hepsini bir arada yapabilmek bir şeyler katıyor elbet. Şu an mimarlık yapmasam da iyi ki mimarlık okudum diyorum. İlk tercihimdi ve çok severek okudum.

3. Müzikle oldukça içli dışlısın. Blogunda “Anne ben groupie oldum” diye bir kategori bile var. Kimleri dinlersin, hangi tarzı seversin? Kendin bir şeyler yapıyor musun?

Evet müziksiz bir hayat düşünemiyorum. Tek bir tarz dinlemiyorum, her türün iyi ve orijinal örneklerini dinleyebilirim. Şu sıralar indie, rock, elektronik ve house tarzlarına sardım. Kendim DJ’lik yapmak istediğimi fark ettim ve şu an sıfırdan herşeyini öğrenme takıntım sebebiyle kursa gidiyorum. Mixer’in üzerindeki tuşlardan başlayan bir eğitim; tam bana göre. DJ’lik dışında bir de menajerlik yapmaya başladım. The Away Days adlı çok genç ve çok inandığım bir grubum var. Indie-rock yapıyorlar. Aslında böyle bir hedefim yoktu, oluverdi 🙂 

Çizenbayan – Elif Tanrıverdi ile Röportaj

4. Etkinlikler ve mekanları tanıttığın, aynı zamanda teknolojiden uzak kalmayıp hazırladığın ”şehir hayatı” köşene mutlaka göz atılmalı. Yazacağın şeyleri neye göre seçiyorsun?

Beni ilgilendiren, heyecanlandıran, sevdiğim; bazen sinirlendiğim, bir fikir beyan edebileceğim konular hakkında yazıyorum. Gittiğim bir mekan,  kullanıp çok faydasını gördüğüm bir mobil uygulama, yeni denediğim bir spor veya hobi, bu şehir hayatı bölümünün konusu olabilir. Tavsiyeler gibi düşünebilirsiniz.

Çizenbayan – Elif Tanrıverdi ile Röportaj

5. Çok Gezenler Kulübü ile gezdiğini biliyoruz. Gezmek, keşfetmek senin için ne anlama geliyor?

Seyahat ettiğim zamanlar, kendini gerçekleştirme duygusuna en yakın hissettiğim zamanlar. Dünya kocaman ve her ülkenin, şehrin hatta mahallenin kendine has keşfedilmeyi bekleyen özellikleri var. Yeni yerler gördükçe, yeni lezzetler tattıkça “yaşadığımı” hissediyorum. Turistlere yönelik “makyajlı” yerlerdense yerel halkın gittiği, yaşayan yerleri keşfetmeyi seviyorum. O hayata dahil oluyorum ben de geçici bir süreliğine.

Seyahat edip bunları yazıyor ve fotoğraflıyor olmaksa hem buraya gidecekler için çok güzel bir rehber hem de benim için harika bir anı oluyor.

6. Gezdiğin yerlerden seni en çok etkileyen, en çok ilham veren yer neresiydi?

Çok zor sordunuz 🙂 Gittiğim her yerin farklı özelliği var. Bizden çok farklı ya da bizden çok ileri teknolojili, çok medeni ya da çok başka kültürler görmek her zaman enteresan. Ama Tanzanya’da Gombe yakınlarında gittiğim Mwamgongo isimli balıkçı köyü beni en etkileyen yer olabilir sanırım. Swahili dilinde “Merhaba” ve “Teşekkür ederim” dışında kelime bilmeden, (onlar da İngilizce bilmiyor tabii ki) enteresan bir bağ kurduk köy halkıyla. Üstü başı yırtık, hiçbir şeyi olmayan, hiçbir şey de istemeyen çocukların gözlerinin içi gülüyordu. Fotoğraf makinasına poz verip sonra kendilerini bu makinada görmek onlar için inanılmaz büyük bir heyecandı.

Çizenbayan – Elif Tanrıverdi ile Röportaj

7. Nerede yaşamak isterdin?

Berlin veya Londra’da seve seve yaşardım. İstanbul’da yaşayıp sık sık seyahat etmekten de memnunum.

8. Her şehrin senin için bir soundtracki, bir filmi ve kitabı var mı?

Galiba evet. Müzikle çok iç içeyim dedim ya; mesela bir şehre gittiğimde o sıra sardığım, çok dinlediğim ve o şehrin sokaklarında yürürken kulağımda olan şarkı o şehrin soundtracki olabiliyor benim için. Ya da mesela bir şehirde bir barda otururken duyup Shazam’la ne olduğunu bulduğum bir şarkı da o şehrin soundtracki olabiliyor.

Çizenbayan – Elif Tanrıverdi ile Röportaj

9. Biz de sana soralım; şehirdeki ritüelin, en sevdiğin mekanlar ve alışveriş için adreslerin nereler?

Bu da zor bir soru:)  Bağdat Caddesi’nde oturuyorum ben. Çok severim bizim tarafı. Alışveriş için Cadde’ye çıkıyorum haliyle. Onun dışında mimari olarak falan pek hoşlanmasam da aradığım bütün mağazaları Cevahir’de buluyorum, kısa zamanda çok şey almam gerekirse oraya gidiyorum. Bana tarzı en uyan mutlaka baktığım mağaza Topshop ve Mavi.

Bilgisayarımın olduğu her yer benim ofisim. Özellikle güzel havalarda evden çıkıp interneti olan kafelerde çalışmayı seviyorum. En çok gittiğim yerlerden biri de Çukurcuma’daki Holy Cafe.

Gece dışarı çıktığımda mutlaka uğradığım mekanlar konser varsa Babylon, Hayal Kahvesi ve Tektekçi.

10. Bu kadar çok insanın takip ettiği ve bu kadar sevilen biri olmanı nelere bağlıyorsun?

En çok şanslı olmama. Onun dışında enteresan şeyler paylaşıyor olabilirim. Hep riskler alarak, insanların yapmayacağı şeyler yaparak ben oldum. İlham verici olabilir başka insanlar için.

11. Gezenbayan’ın önerilerini takipte kalacağız. Ancak Uplifers okuyucularına yılın bu zamanında keşfedilecek şeyler önerilerin neler?

Yılın bu zamanı Antalya çok güzel oluyor. Bir haftasonu kaçılabilir. Kartalkaya’da da karın son günleri, güneş de varsa kayak  ve snowboarda bir sene boyunca veda etmek için iyi bir zaman. Nisan başı ortası gibi ise Barcelona’yı önerebilirim.

12. Uplifers hakkında neler düşünüyorsun?

Güzel ve ilgi çekici içerik, iyi tasarımla okuyucuyla buluşuyor. Başarılarınızın devamını dilerim.

 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale