Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken teşhisinde mucizevi buluş: Renk değiştiren kondom

Özellikle birden fazla kişiyle cinsel ilişki yaşayan kişilerin karşılaştıkları en büyük problemlerden biri, cinsel yollarla bulaşan hastalıklar.

Cinsel yollarla bulaşan hastalıkları engellemenin en güvenli yolunun prezervatif olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ancak yine de tüm korunma yöntemlerine karşın cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskimiz oldukça yüksek. Sağlık alanında yaşanan gelişmelerle ve yeni araştırmalarla birlikte cinsel yollarla bulaşan hastalıkların tespiti ve tedavisi artık daha kolay hale gelmiş olsa da, hastalık bulaşmasının önlenmesi ve hastalıkların erken müdahaleyle engellenmesi tedavi ve teşhisten daha az maliyetli bir süreç. Bir grup öğrencinin bu problemden yola çıkarak yaptıkları mucizevi buluş da, cinsel yollarla bulaşan hastalıkların yayılmadan önlenmesini sağlayan bir korunma yöntemi: Renk değiştiren kondom S.T. EYE!

Herpes için sarı, HPV için mor

Londra’da sağlık kategorisinde Teen Tech Awards ödülüne layık görülen ve mucitlerinin S.T. EYE adını verdikleri bu kondom, cinsel yolla bulaşan hastalık riski taşıyan kişilerin vücut sıvılarını kimyasal yollarla analiz ederek renk değiştirebilen bir yapıya sahip.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken teşhisinde mucizevi buluş: Renk değiştiren kondom S.T. EYE
Buluşun sahibi öğrencilere çalışmalarını geliştirmeleri ve prototiplerini yaygınlaştırabilmeleri için ödül olarak 1.000 pound (yaklaşık 4.000 TL) verilmiş.

S.T.EYE, yapısında cinsel yollarla bulaşan hastalık virüsü taşıyan sıvılarla temas ettiğinde etkileşime giren ve renk değiştiren moleküller barındırıyor. İlk hali beyaz olan bu kondom, klamdiya bakterilerinin neden olduğu klamdiya hastalığı taşıyan kişilerde yeşil, herpes olarak adlandırılan ve halk arasında uçuk olarak bilinen uçuk virüsüyle etkileşime girdiğinde sarı, HPV virüsüyle etkileşime giridiğinde mor ve frengi hastalığı mikrobuyla etkileşime girdiğinde mavi bir renk alıyor.

Amerika’daki Centers for Disease Control and Prevention (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) raporlarına göre, Amerika’da her yıl yaklaşık 20 milyon kişi cinsel yollarla bulaşan hastalıklara yakalanıyor. Bu vakaların bir çoğu teşhis koyulmayan ve hastalığının farkında olmadan hastalığını yeni taşıyıcılara aktaran kişiler. Londra’daki Isaac Newton Akademi’de öğrenci olan Musaz Nawaz, Daanyaal Ali ve Chirag Shah isimli öğrenciler, cinsel yollarla bulaşan hastalıkların yaygınlaşmasını önlemek için bir şeyler yapmaları gerektiğini düşünerek bu mucizevi buluşa imza atmışlar.

Daily Mail’de yer alan habere göre öğrenciler S.T. EYE’ı, gelecek nesillerin cinsel yollarla bulaşan hastalıkların ne kadar yaygın olduğu konusunda bilinçlenmeleri ve ilişki sırasında korunmalarını yaygınlaştırmak amacıyla geliştirmişler.

Buluşun sahibi öğrencilere çalışmalarını geliştirmeleri ve prototiplerini yaygınlaştırabilmeleri için ödül olarak 1.000 pound (yaklaşık 4.000 TL) verilmiş. Ürünün yeni prototipinin hastalığın kondomu kullanan kişide mi yoksa partnerinde mi olduğunu tespit edebilmesi ve farklı hastalıklar için geliştirilmesi bekleniyor.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!