Yaz sezonunu geride bıraktığımız bu günlerde, siz de cilt lekelerinden şikayet ediyorsanız bakım yapmanın tam zamanı olduğunu hatırlatmak isterim! Uzmanlar en çok sonbahar ve kış aylarında leke tedavisi yapmayı tercih ediyor. Neden mi? Çünkü güneşin yol açacağı yeni lekelerin önüne geçmek mümkün; hem de tedavi süresince kullanılan güçlü aktif içeriklerin ciltte hassasiyet yaratma olasılığı en aza inmiş oluyor.
Unutulmaması gereken konu ise, cilt lekelerinin farklı biyolojik süreçlerle açığa çıkması. Hormonal sebeplerle özellikle gebelik zamanında ortaya çıkan lekelerin tedavi şekli ile yaşlanmaya bağlı gelişen solar lentigo tedavisi arasında çeşitli farklar vardır. Ancak tüm lekelerin kökeni doğrudan güneş olmasa bile var olan lekelerin daha koyu bir şekilde ciltte belirginleşmesine neden olduğunu kabul etmek gerekir. Bu sebeple yapılacak tüm tedavilerin temelindeki mantık ciltte bulunan melanin üretimini azaltarak pigmentasyonu baskılamak ve UV hasarından korunmak olmalıdır.
Leke tedavisi için hangi yöntemler kullanılır?
Leke tedavisi ve bakımı için birçok yöntem mevcut. Bunların başında ise peeling işlemleri, lazer uygulamaları ve evde bakım ürünleriyle bile yapılabilen klasik cilt bakım protokolleri yer alıyor. Özellikle meyve asitlerinden elde edilen glikolik asit peeling’leri hala çok trend. Bu peeling’ler asit içerdiklerinden ciltte tutma süresi, nötralizasyon aşaması ve peeling sonrası bakım süreçlerinin dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi için uzman kişilerce uygulanmasını tavsiye ediliyor.
Glikolik asit peeling’lerinin temel amacı cildin canlanmasını sağlamaktır. Temel mantık cildin üst tabakasında yer alan hasarlı dokuyu uzaklaştırmak ve alttan sağlıklı dokunun gelmesine olanak sunmaktır. Bu işlemde cilt kontrollü bir şekilde soyuluyor. Alttan daha genç ve dolgun bir cilt tabakası geliyor. Sadece lekeler için değil anti-aging yani yaşlanma karşıtı amaçlı veya akne tedavisi için de başarılı sonuçlar almak mümkün. Derin peeling’ler ciltteki yara izleri ve ameliyat sonrası izlerin giderilmesi amacı ile tercih edilebilirken, leke tedavisinde yüzeysel peeling’ler bile yüz güldüren sonuçlar verebilmektedir. Cildi gereksiz yıpratmaya ve yormaya hiç gerek yok.
Peeling öncesi ve peeling sonrası
Peeling öncesi cildi tahriş edici işlemlerden kaçınılmalı, makyaj yapılmamalı ve temiz bir yüz ile işleme geçilmelidir. Peeling işlemi sonrasında ise en az bir hafta boyunca cilt güneş koruyucu ve hassas ciltlere özel nemlendirici ürünlerle desteklenmelidir. Sonrasında düzenli olarak kullanılan ürünlere devam edilebilir.
“İlle de peeling mi yapmalıyız?” diyenlere
Peeling dışında glikolik asit içerikli kozmetik ve dermokozmetik ürünler de piyasada bulunmaktadır. Burada dikkat edilecek nokta lekenin şiddeti ve cilt yapısıdır. Eğer güneşe bağlı lekeleriniz yüzeysel ve çok koyu renkli değilse ev bakım ürünleriyle güzel sonuçlar elde etmek hayal değil.
Bu ürünleri evde kullanırken yapmanız gereken en önemli şey (özellikle ilk kullanıcılar için) ürünün cilt tarafından tolere edilebilirliğini ölçümlemektir. Bunu yaparken cildinizde küçük bir bölgede ürünü deneyip gözlemleyebilirsiniz. Ürün ilk etapta ciltte kızarıklık, yanma, batma, kaşıntı gibi sonuçlar yaratabilir. Bu çok normaldir ve çok kısa bir içinde bu şikayetler geçer. Cildiniz ürüne aşırı reaksiyon göstermediyse ilk hafta gün aşırı kullanıp cildi alıştırmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Sonrasında günlük kullanıma geçilebilir. Atlanmaması gereken nokta gündüzleri mutlaka güneş koruyucu ürün kullanılmasıdır.
Eğer ilk uygulamada yanma, batma, kaşıntı gibi son derece rahatsız eden ama başlangıçta bir o kadar normal olan şikayetler şiddetlenerek devam ediyorsa cildiniz glikolik asit kullanamayacak düzeyde hassas demektir. Bu gibi durumlarda ürünü kullanmayı kesmeli ve bebeksi cildinizi tahriş etmekten kaçınmalısınız. Sizin cilt kusurlarınıza daha doğal yöntemlerle çözüm bulacağız demektir.
Her şeyin doğalı makbul diyenlere
Vitaminlerin cilt üzerinde sayısız faydası bulunmaktadır. Özellikle E vitamini lekeler üzerinde iyileştirici etkilere sahiptir. E vitamini bakımından zengin meyve ve sebzeleri daha sık tüketmeye çalışın veya gıda takviyesi kullanmayı deneyin. Aynı zamanda dışarıdan hassas cildinize uygun bir leke bakımı protokolü de uygularsanız (bitkisel içerikli, E vitaminli ve lekelere yönelik dermokozmetik ürünler) sonuçları çok daha hızlı elde edeceksiniz.
Sonbaharda ağaçlar yapraklarını döker, doğa yeniden canlanabilmek için kendini arındırma ihtiyacı hisseder. Doğa ile ahenk içinde, cildimizin de bu mevsimde kusurlarından arınması ve yenilenmesi dileğiyle…
İlginizi çekebilir: Güneş lekelerinden nasıl kurtulunur?