Yaşlanma, akne, güneş lekesi gibi belli başlı cilt sorunları denince akla gelen ilk şey retinoid. Ancak birçoğumuz retinoidle ilgili doğru bilgiye sahip değiliz. Nedir, hangi besinlerde bulunur, cilt için önemli midir, hepsinin cevabını yazımızda derledik.
A vitamini nedir?
Retinoid de denilen A vitamininin doğal kaynakları arasında hayvansal gıdalar ve bitkiler yer alır. Bu hayvansal gıdalar arasında ciğer, bazı balıklar, yumurta sarısı ve tereyağı gösterilebilir. Bitkisal kaynaklı A vitamini içeren besinler ise beta-karoten (havuç, tatlı patates, kavun, lahana, brokoli) içeren karotenoid provitaminler olarak anılır ve vücut tarafından kullanılabilir bir A vitamini formuna dönüştürülüp daha sonra büyüme, görme, bağışıklık sistemi ve hücre bölünmesi için kullanılır.
A vitamininin cilt bakımında birçok farklı ismi vardır. En çok kullanılan ve ilk akla gelenlerden biri olan Retin-A, retinoik asit içeren bir kremin ismiyle patenti alınmış durumda. Temelde akne tedavisinde kullanılan bu tür ürünler, birçok cilt türünde çok başarılı sonuçlar vermiş olmasına rağmen genç görünümlü ciltlerde uzun süreli kullanımda bazı beklenmedik yan etkiler yaratabiliyor. Nedir bunlar?
Cilt için neden A vitamini kullanmalıyız?
Retinoidler ciltte pek çok güzel iş yapar. Retinoidlerin, yapılan sayısız çalışmayla kanıtlanmış faydalarından bazılarını şöyle sıralamak mümkün:
– Hücre döngüsünü artırma – Daha az akne, cilt renginde düzelme, cilt renginde parlaklık
– Kolajen yıkımını azaltma ve kolajen üretimini artırma – Daha sıkı bir cilt, kırışık çizgilerinde açılma
– Ciltteki glikosaminoglikanları artırma – Daha fazla nem, daha güçlü cilt
Cilt için neden A vitamini kullanmamalıyız?
A vitamini kullanırken dikkat gerektiren en önemli noktalardan biri toksik retinoid. Birçok otorite, az miktarda ciltte kullanılan retinoidin gerçekten kanserojen veya teratojenik olup olmadığı konusunda kesin bir fikre varmış değil. Ayrıca, retinoidin yan etkileri de dikkate alınması gereken bir başka nokta. Kuru, pul pul ve kızarmış bir cilt çok rahatsız edici olabilir. Daha düşük konsantrasyonlarda, düşük frekansta retinoid kullanımı gibi çözümler türetilse de hala birçok kişi cildine A vitaminini kabul ettirmek için çeşitli planlar hazırlıyor.
Ürünlerin içindeki başka maddeler retinoik asitten çok daha toksik olabilir. Birçok ürünün içinde paraben ve BHT yer alıyor. Ticarileşmiş ve reçete edilmemiş retinol ürünlerinde parfüm, yapay renklendirici ve petrokimyasallar da bulunabiliyor. Öte yandan cildiniz derin bir şekilde derisini döktüyse, güneşe karşı çok daha hassas hale gelebilir. Bu durumda kullandığınız güneş kremlerinin birçoğunun içinde bulunan maddeler, bazı cilt kanserlerinin oluşumunu hızlandırabilir.
Retinoid cillte nasıl kullanılmalı?
Bunun için üç seçenek var:
1. Reçeteyle satılan retinoid ürünler, en hızlı sonuç verenlerdir. 4-12 hafta içinde sonuç veren bu ürünler, aynı zamanda istenmeyen yan etkilerin en çok görüldüğü ürünler. Yeni nesil, daha nazik ürünler de mevcut ancak bunların da içinde paraben ve diğer istenmeyen içerikler bulunabiliyor. Ürününüzü alırken içeriğine dikkat etmeyi unutmayın.
2. Reçetesiz retinol ürünleri de geniş ölçekli başarı imkanı ve kaliteli içerik sunuyor. Ancak kendi başına stabil olmayan bir içerik olan retinolün usulüne uygun paketlenmesi ve BHT ile kombinlenmesi gerekiyor. Bu da beklentilerinizi biraz daha ertelemeniz ve sonuç almak için daha uzun süre beklemeniz gerektiği anlamına geliyor.
3. Karotenoid, A vitamini veya benzer içerikler açısından zengin olan doğal yağlar da son yıllarda gittikçe popüler olmaya başladı. Kuşburnu çekirdeği yağı, yalancı iğde yağı, argan yağı, siyah frenküzümü yağı ve brokoli çekirdeği gibi doğal ürünler de yavaş ama etkili bir retinoid kaynağı sunuyor.
Retinoid kullanılmalı mı?
Kendi cildiniz için neyin doğru olduğuna siz karar vermelisiniz. Önceliğiniz nedir? Eğer kırışıklarınızı ve güneşin verdiği zararlı etkileri azaltmak istiyorsanız, retinoid tedavisine başvurabilirsiniz. Eğer toksik olmayan ve doğal bir çözüm bulmak sizin için öncelikliyse, o zaman retinoid içeren formüller yerine A vitamini açısından zengin bitkisel yağlara yönelebilirsiniz.
Beslenme yoluyla A vitamininin ciltteki faydalarından yararlanmak mümkün mü?
Evet teorik olarak mümkün ancak cilde sürülerek alacağınız etkiyle kıyaslanamayacak düzeydedir. Yani, A vitamini açısından zengin olan karotenoid gıdalar birçok kanser riskini ve çeşitli göz hastalıkları riskini azaltır. Durum böyle olunca, neden A vitamini açısından zengin gıdalar almayasınız ki? Ancak sırf A vitamini almak uğruna içeriğine güvenmediğiniz besin takviyelerine yönelmeyin.
İlginizi çekebilir:
Göz altındaki koyu renk halkalardan tamamen kurtulmak mümkün mü?
C Vitamininin canlandırıcı etkisini yüzünüzde keşfedin
Kaynak: MindBodyGreen