Her çiftin bilmesi gereken cinsellik tüyoları ve cinsellik hakkında ilginç bilgiler
Toplumda konuşmaya korktuğumuz, çocukluğumuzdan gençliğimize ‘ayıp’ diye adlandırıldığı için gizli saklı öğrenmeye çalıştığımız, deneyimlerimizle şekillendiğinde vazgeçilmezimiz olan cinsellik. Dürtüler, aşk, sevgi, bağlılık ve arzuların şiddetli birleşimi…
Cinsellik, bilinenin aksine iki bedenin birleşmesinin çok daha ötesinde bir deneyim. Ruhsal, zihinsel, duygusal ve bedensel olarak iliklerimize kadar hissettiğimiz ve ‘’karnımızda kelebeklerin uçuşması’’ olarak adlandırdığımız duyguları yaşadığımız bir olgu. Bu yazıda cinsellikle ilgili gerçekleri ve bilmeniz gerekenleri başlıklar altında toplamaya çalıştım;
Cinsellik hakkında her şey
Mutluluk arayışı
Hepimizin yaşamdaki en önemli amaçlardan biri, mutluluğu bulabilmek ve huzurlu bir yaşama kavuşmak. Çocukken ailemizde yaşadığımız deneyimler, okul yıllarında iyi bir gelecek inşa etme hayalleri, üniversite mezuniyetinin ardından mutlu olabileceğimiz ve para kazanabileceğimiz bir iş, sonrasında evlilik, çocuk… Hayattaki her adımımızı mutlu olabilmek adına atıyoruz. Cinsellik de yaşadığımız ilişkilerde mutluluğu bulma sürecinin en önemli parçalarından biri. Cinsel hayatıyla ilgili problem yaşayan ve beklentilerinin dışında cinsel deneyimler edinen çiftlerin mutlu bir beraberlik yaşayabilmeleri genelde mümkün değil. Bu nedenle cinsellik, insanoğlunun mutluluk arayışının en önemli parçalarından biri ve cinsel mutluluk, yetişkinlik döneminin mutluluk anlayışını şekillendiren en temel olgulardan biri.
İstek ve beklentilerin paylaşılması
Partneriniz cinsel uyumu yakaladığınızda, karşı tarafın sizin zihninizi okuduğu hissine kapılır ve isteklerinizi öngörebilmesini beklersiniz. Ancak ne partnerinizin ne de sizin karşı tarafın beklentilerini tahmin edebilmesi ya da öngörebilmesi mümkün değil. Bu nedenle bir ilişkinin sağlıklı yürüyebilmesinin en önemli gerekliliklerinden biri, isteklerin ve beklentilerin karşı tarafla dolandırılmadan, net bir şekilde paylaşılabilmesi.
Cinselliğin karmaşık algoritması
Gençlik yıllarımızda cinsellik ya da seks denildiğinde genelde aklımızda beliren tek görüntü, gizli saklı izlediğimiz pornografik bir videodan ya da fotoğraftan aklımızda kalanlar olur. Güven, bağlılık, sevgi gibi konuların da cinselliğe dahil olduğu bu yıllarda hiç hesaba katılmaz. Cinsellik, sadece mekanik bir vücut etkileşimi olarak zihinlerdedir. Zaman geçtikçe, deneyimlerimizle birlikte cinselliğin farklı boyutlarını keşfetmeye başlarız. Kıskançlık, nefret, sevgi, aşk, bağlılık, öfke krizleri devreye girer ve kendimizi birden yoğun bir duygu bulutunun içinde buluruz. Cinsel deneyimlerimiz yaşımız ilerledikçe daha ilginç bir hal almaya başlar. Her şeyde olduğu gibi yatakta da hep daha fazlasını ister, bizde olmayanı merak ederek kurcalamaya çalışırız. Mekanik bir etkileşim olarak başlayan cinsellik maceramız; duygusal çalkantıların, hayal kırıklıklarının, mutluluğun, zevkin, entrikaların ortasında son bulur.
Cinselliğin biyolojik boyutu: Hormonlar
Cinsel deneyimlerimiz yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazen duygusallığımızdan, bazense can sıkıntısından ya da yalnızlıktan beslenir. Bağlılığın içinde olmadığı cinsel deneyimler çok daha karmaşık ve yıpratıcı olabilir. Kendi kendimizle çelişkiye düşebilir ve duygusal dengemizin sarsıldığını hissedebiliriz. Verdiğimiz kararların doğruluğunu sorgulamamıza ve seçimlerimizi yargılamamıza sebep olur. Cinsel deneyim sırasında hissettiğimiz bedensel uyarıların temelinde vücudumuzdaki hormonal değişimler vardır. Cinsel birleşme sırasında partnerimize karşı duygusal yakınlık ve bağlılık hissetmemize neden olan oksitosin hormonunun salgılanması artar. Kadında salgılanan östrojenler, oksitosin hormonunun etkisini arttırırken, erkekte salgılanan testesteronun etkilerini azaltır. Bu nedenle cinsel birleşmeden sonra kadınlar partnerlerine karşı bir bağlılık hissederken, erkeklerde tam tersi bir etki oluşabilir.
Alkol ve cinsellik
Alkol, bedensel ve ruhsal olarak rahatlama sağladığı için, cinsel ilişki öncesinde bir iki kadeh içki içmek cinsel deneyiminizi kolaylaştırabilir. Ancak çok fazla tüketildiğinde sonrasında pişman olabileceğiniz şeyler de yaptırabilir. ‘’Sarhoştum, hatırlamıyorum.’’ duygusuyla baş başa kalmamak için, cinsel deneyiminiz öncesinde çok fazla alkol tüketmemeye ve bilincinizin açık olmasına dikkat edin.
Cinsellik eğitimi
Anne babaların cevap vermekte en çok zorlandığı soru, çocuğun ‘’Anne ben nasıl oldum?’’ sorusudur. Bu sorunun cevabı ‘’Seni leylekler getirdi.’’, ‘’Babanla birbirimizi çok sevdik, sen oldun.’’ gibi cevaplarla geçiştirilmeye çalışıldığında, çocuğun kafasında ekstradan yüzlerce soru işareti daha oluşur ve iş içinden çıkılamayacak bir hal alır. Amerika’da ve Avrupa’da okul öncesi yıllarından itibaren müfredatta yer alan cinsellik eğitimi, Türk eğitim sisteminde ne yazık ki henüz yok. Teknolojinin gelişmesi ve internet sayesinde bilgiye erişimin kolaylaşması, genç yaştaki bireylerin cinselliği daha erken keşfetmesine olanak sağlasa da, internette cinsellikle ilgili bulunabilecek kaynaklar çoğu zaman güvenilir olmayan ve bireyi yanlış yönlendirebilecek nitelikte. Cinsellikle bulaşabilen hastalıklar, cinsel sağlık, korunma yöntemleri gibi bilgilerin okullarda uzman kişiler tarafından öğretilmiyor oluşu erken gebeliklerin, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve kötü sonuçlanan cinsel deneyimlerin artmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle cinsellik konusunda sağlıklı bilgi alabileceğiniz portallara ulaşmaya ve merak ettiğiniz konularda uzman görüşlerine başvurmaya özen gösterin. Lehmiller.com, cinsellikle ilgili her soruya yanıt bulabileceğiniz, profesyonel bir portal. Yabancı diliniz yoksa, cinsellikle ilgili merak ettiğiniz konular hakkında bizimle [email protected] ya da sosyal medya hesaplarımız üzerinden iletişime geçebilir, Pleasure Up kategorimizde sizlerle paylaştığımız bilimsel yazılara göz atabilirsiniz.
Önce güvenlik
Cinsel deneyim yaşadığınız kişi tekse ve bulaşıcı bir cinsel hastalık taşımadığından eminseniz, biraz daha rahat olabilirsiniz ancak tek gecelik ilişkilerde ya da tam olarak tanımadığınız kişilerle yaşadığınız cinsel birleşmelerde korunmanız, hem sizin hem de partnerinizin sağlığı açısından çok önemli. Bir çok çift, cinsel birleşme sırasında anın büyüsünü bozmamak ya da partnerini daha fazla hissedebilmek için prezervatif kullanmayı tercih etmiyor. Ancak o anın heyecanı içinde yapılan küçük bir ihmal, sonrasında cinsel hayatınızın kabusa dönüşmesine neden olabilir. Cinsellikle bulaşan hastalıkları ve istenmeyen gebelikleri önlemek için cinsellik sırasında korunma yöntemlerini tam olarak uyguladığınızdan emin olun. Doğum kontrol hapı ve prezervatif, en yaygın kullanılan korunma yöntemleri. Ancak doğum kontrol hapının cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemeyeceğinin altını çizmekte ve prezervtif kullanımını alışkanlık haline getirmenizi tavsiye etmekte fayda görüyoruz.
Cinsellikle ilgili artılar ve eksiler
Yazdıklarımı okuduktan sonra neyi doğru neyi yanlış yaptığınızı az çok gözden geçirdiğinizi ve tüm maddeleri kendinizle özdeşleştirerek kendi cinsel hayatınızı değerlendirdiğinizi düşünüyorum. Özetlemek gerekirse, cinsellik çok farklı dinamikleri içinde barındıran, kişiye özel ve farklı bağlamlarda farklı deneyimler edinmenizi sağlayan bir deneyim. Cinselliğin her şeyden önce sağlıklı olması, kişiye mutluluk sağlaması ve kişisel farkındalıklarla ilerlemesi gerekiyor. Kendinizi anın büyüsüne bırakmanın mutlu bir cinsel deneyimin en önemli parçası olduğu tartışılmaz bir gerçek, ancak cinsellik konusunda farkındalık kazanmanın ve attığınız her adımın bilincinde olmanın da en az her şeyi akışına bırakmak kadar önemli olduğunu unutmayın.
Kaynak: Alternet.org Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.