Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Chartreux kedileri, parlak turuncu gözleri ve mavimsi-grimsi tüyleriyle dikkat çeken kedilerdir. Vücudu genellikle kısa olan bu kedilerin ataları zamanında fare avlamak için yetiştirildiklerinden dolayı Chartreux kedileri güçlü bir vücuda sahiptir. Chartreux kedilerini merak ediyor ve haklarında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, bu kedilere dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Chartreux Kedisi Özellikleri
Chartreux kedileri, uyumlu ve çocuklar ile evdeki diğer evcil hayvanlar dahil olmak üzere herkesle geçinebilen kedilerdir. Genelde kendi kendine oynamakla yetinen Chartreux kedileri insanlardan çok fazla ilgi beklememekle birlikte oyun oynamak istediğinde sahibine oyuncak getirerek bu isteğini belli edebilir. Chartreux kedisinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:
- Boyu: 20-30 cm
- Ağırlığı: 2,5-5,5 kg
- Yaşam süresi: 12-15 yıl
- Kürk uzunluğu: Kısa
- Renk: Mavimsi-grimsi
- Arkadaş canlılığı: İnsanlara ve diğer evcil hayvanlara karşı arkadaş canlısıdır. Çocuklu aileler için uygun olmakla birlikte yalnız zaman geçirebilen ve sakin yapılı kediler oldukları için yalnız yaşayan kişiler için de uygundur.
Chartreux Kedisi Tarihçesi
Chartreux kedilerinin ilk olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmemekle bu kedilerinin soyunun en az 15 ila 16. yüzyıla dayandığı bilinmektedir. Bu kedilerin benzersiz tüylerini Haçlıların Suriye’den Fransa’ya dönerken yanlarında getirdikleri kedilerden aldıkları düşünülmektedir.
Chartreux kedilerinin tarihine bakıldığında Fransa’daki manastırların bu kedileri farelere ve diğer kemirgenlere karşı korunma amacıyla beslediklerine dair söylentiler bulunmaktadır. Manastır kayıtlarında bu konu hakkında herhangi bir kayıt bulunmamakla birlikte söylentilerin doğru olduğu düşünülmektedir.
1920’li yıllara gelindiğinde ise Chartreux kedilerinin kökenlerini takip etmek daha kolay hale gelmektedir. Bu yıllarda Christine ve Suzanne Leger isimli kardeşler, Fransa açıklarındaki ufak bir adada bulunan mavimsi-grimsi kedilerle karşılaşmışlardır. Eşsiz görünümleri ve harika tüyleri nedeniyle Leger kardeşler bu kedileri üretmeye karar vermişler ve 1931 yılında Chartreux kedileri tanınır hale gelmişlerdir.
Pek çok kedi cinsi gibi Chartreux kedilerinin de soyu İkinci Dünya Savaşı sırasında tehlikeye girmiştir. Bununla birlikte Chartreux kedileri Russian Blue, British Shorthair ve İran kedileriyle birlikte seçici yetiştiricilik ile melezlenerek bu cinsin yok olmaması sağlanmıştır.
Chartreux Kedisi Kişiliği
Chartreux kedileri, bağımsız olmayı seven ve insanlara biraz mesafeli duran kedilerdir. İnsanları sevmelerine rağmen kendi kendilerine eğlenmeyi iyi bilen bu kediler sahiplerine olan sevgilerini aynı yatakta yatarak veya onları odadan odaya takip ederek gösterirler. Chartreux kedileri özel ilgi bekleyen kediler olmamakla birlikte sevilmekten hoşlanırlar.
Fazla sesi çıkmayan Chartreux kedileri miyavlamak yerine ufak sesler çıkarmayı tercih eder. Bu nedenle bir şeylere sesleriyle tepki vermek yerine vücut dilini kullanarak tepki vermeyi severler. Ciddi görünümlerinin altında komik bir yönleri de bulunan bu kediler sahiplerini eğlendirmeyi severler.
Oyuncu ve meraklı kişiliğe sahip Chartreux kedileri, zekalarını kullanabilecekleri interaktif oyuncaklarla oynamaktan hoşlanır. Bu nedenle kedinizi mutlu etmek için ona interaktif oyuncaklar alabilir ve zekasını kullanması için olumlu pekiştireçler kullanarak çeşitli numaralar öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Chartreux Kedisi Bakımı
Chartreux kedilerinin kısa ve kalın tüyleri çok fazla bakım gerektirmemektedir. Kedilerin tüylerini haftada bir fırçalamak genelde yeterli olmakla birlikte mevsim geçişlerinde daha çok tüy dökebilecekleri için daha sık fırçalamak gerekebilir.
Chartreux kedileri özel bir egzersiz programına ihtiyaç duymazlar ve enerjilerini oyun oynayarak kendi kendilerine harcarlar. Bununla birlikte Chartreux kedilerine oyuncak almak ve onlarla her gün düzenli olarak oyun oynamak hem mutlu olmalarına hem de daha fazla hareket etmelerine yardımcı olacaktır.
Kendi başlarına oynamaktan ve koşuşturmaktan hoşlanan Chartreux kedileri oyun oynamak için insanların ilgisine ihtiyaç duymasa da bu kedilere çeşitli oyunlar ve numaralar öğretmek mümkündür. Hatta bazı meraklı Chartreux kedilerinin evdeki dolapları açmaları ve karıştırmaları dahi mümkün olabilir. Bu sorunu kedinizin açasını istemediğiniz yerlere dolap ve çekmece kilidi takarak çözebilirsiniz.
Chartreux kedilerinin beslenmesinde ise dikkat edilecek özel bir nokta bulunmamakla birlikte kaliteli mama tercih etmek önemlidir. Ayrıca bu kedilerde strüvit kristalleri oluşma riski olabileceğinden dolayı veteriner hekim tarafından önerilen bir mama kullanmak ve alkali içeren yiyeceklerin çok fazla yer almadığı bir beslenme düzeni oluşturmak, olası bir sağlık sorununu engellemek açısından gereklidir.
Kedilerin sağlığı için temiz ve taze suya her zaman erişimlerinin olduğundan da emin olmak gereklidir. Kediler yeterince su içmediklerinde idrarları daha yoğun hale gelebilir ve strüvit kristalleri oluşabilir. Bu nedenle su içmeyi sevmeyen kedilere düzenli olarak yaş mama vererek su ihtiyaçlarını mamadan karşılamaları sağlanabilir.
Chartreux Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları
Chartreux kedileri, 12-15 yıl yaşam süresine sahip ve genel olarak sağlam yapılı sağlıklı kedilerdir. Bununla birlikte Chartreux kedileri söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bazı sağlık sorunları bulunmaktadır:
- Polikistik böbrek hastalığı: Böbreklerde sıvı dolu kistler oluşur ve bu da böbreklerin işlevlerini gerektiği gibi yerine getirememesine neden olur.
- Strüvit kristalleri: Kedinin çok az su içmesi veya çok fazla alkali beslenmesi nedeniyle mesanesinde küçük taşlar oluşabilir. Bu taşlar mesaneyi tahriş ederek üretrayı tıkayabilir ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.
- Patella luksasyonu: Diz kapaklarının yer değiştirmesi nedeniyle hareket sorunları görülebilir.
Chartreux kedileri genel olarak sakin karakterli kedilerdir. Uyum sağlama becerileri yüksek olan bu kediler her ev ortamı için uygundur ve alıştırıldıkları zaman sahipleriyle birlikte yolculuğa çıkabilirler.
İlginizi çekebilir:
- California Spangled Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Burmilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Burmese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- British Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Brazilian Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Chinchilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Cornish Rex Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Devon Rex Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- European Burmese Kedisi Özellikleri ve Bakımı