X

Chai ya da Tea: Çaya verilen isimlerin kaynağı, bitkinin destansı yolculuğunda saklı

Dalga dalga kahvecinin etrafımızı sardığı, envai çeşit çaycının da onlardan eksik kalmadığı günümüzde karşımıza en çok çıkan sözcüklerden biri “chai”. Genellikle baharatlı ya da aromalı türler için kullanılan chai sözcüğü, aslında pek çok dilde shay, chay gibi versiyonlarıyla bildiğimiz çayın karşılığı olarak kullanılıyor. Hal böyleyken, yine pek çok dil de çayı tanımlamak için tea, thé, teh gibi sözcüklerden faydalanıyor. Yani tüm dünyada çay, birkaç istisna dışında “chai” ve “tea” sözcüklerinin çeşitli varyasyonları ile anılıyor. Peki bu iki kaynak sözcük nereden geliyor?

Çay, belki de sudan sonra dünya çapında en yaygın içecek. Ülkeden ülkeye farklı şekillerde demlenen, pişirilen ve tüketilen çayın hangi ülkede nasıl adlandırıldığı, o ülkenin çayla tanışma hikayesine dayanıyor.

Chai ve tea sözcüklerinin ikisi de kaynağını çayın ana vatanı olan Çin’den, cha () sözcüğünden alıyor. Çin’den yola çıkan çayın dünyaya yayılırken aldığı yol, nasıl adlandırılacağını belirlemiş. Chai ve benzeri versiyonlar çayın karadan, İpek Yolu üzerinden ulaştığı ülkelerce benimsenirken, çay yapraklarını deniz yoluyla Avrupa’ya taşıyan Hollandalı tüccarlar sayesinde bu bitki tea ve benzeri sözcüklerle anılıyor.

Karada chai, denizde tea

İpek Yolu’na dair bulgular çayın 2000 yıl önceki ticaret rotalarına ve sözcüğün gelişimine ışık tutuyor. Çin’den Orta Asya’ya doğru yola çıkan çay Farsça, Urduca ve Rusçada chay, Arapçada shay, Sahra altı Afrika’sının en yaygın dili olan Swahili dilinde chai olarak günlük hayatta yer alıyor. Çayın, muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde.

Avrupa ülkelerinde yaygın olan tea ve benzeri tanımların kökeni de Çince’ye, aslında yine cha () sözcüğüne dayanıyor. Mandarin Çincesinde ça olarak okunan bu sözcüğün farklı lehçelerde telaffuzunun farklı olması, deniz yoluyla iletildiği ülkelerde de adının farklı olmasını sağlamış. Kıyı şeridinde bulunan Fujian’da yaygın olan Min Nan Çincesi, karakterini “te” olarak okuyor ve olaylar gelişiyor.

17. yüzyılda Çin ile Avrupa arasında yoğun deniz ticaretinin başını çeken Hollandalı tüccarlar te’yi alıp Fransa’ya (thé), Almanya’ya (tee), Büyük Britanya’ya (tea) getiriyor. Şayet Avrupa dillerine aşinaysanız, neden Portekiz’de çayın adının farklı olduğunu sorgulayabilirsiniz. Bu da, Portekizli tüccarların Hollandalı meslektaşlarından farklı şekilde, çayı “chay” olarak telaffuz eden Macao’dan almaları ve ülkelerine bu isimle getirmelerinden kaynaklanıyor.

Tarihin belki de en ilginç araştırma alanlarından biri olan etimoloji, çok sevdiğimiz çayla bir araya gelince ortaya böyle keyifli bir konu çıktı. İster denizden ister karadan gelsin, bir bardak sıcacık çayın herkese iyi geleceğine eminiz.

İlginizi çekebilir: Bitki çaylarının rahatlatıcı etkisi: Çay meditasyonu

Kaynaklar:
StumbleUpon
Etymology Dictionary

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale