Milenyum jenerasyonunun hayatın dörtte birlik dilimini tamamladığında yaşadığı krizin şehir efsanesi değil, gerçek olduğu anlaşıldı. LinkedIn üzerinden yapılan bir araştırmaya göre, 25-33 yaş arasındaki bireylerin yüzde 75’i bu dönemde kendilerini güvensiz veya önemli bir yol ayrımında hissediyor.
LinkedIn üzerinden yapılan bu araştırmada, dünyadan binlerce genç profesyonele bu türden bir kriz yaşayıp yaşamadıkları ve bu durumun kariyerlerini nasıl etkilediği üzerine sorular soruldu. Belki siz de farkında olmadan bu türden bir krizin ortasında olabilir, kişisel hedefleriniz, profesyonel veya özel hayatınızdaki tercihleriniz konusunda endişe duyuyor olabilirsiniz. İşte çeyrek yaş bunalımı veya krizinde olduğunuzun birkaç göstergesi:
1. İş hayatıyla ilgili tutku duyma baskısı
LinkedIn araştırmasından elde edilen sonuçlara göre gençler, tutkuyla yapacakları bir iş bulmak için kendilerine karşı ciddi bir baskı uyguluyor. Araştırmaya katılanların yüzde 61’i yaşadıkları çeyrek yaş bunalımının birincil sebebinin bu olduğunu düşünüyor. Başkalarıyla kendini kıyaslama da çeyrek yaş bunalımının nedenleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Gençlerin neredeyse yüzde 50’si arkadaşlarıyla kendi kariyer yolculuklarını kıyasladıklarında mutsuz olduklarını söylüyor.
Peki bu durum size tanıdık geliyor mu? Kıyaslama alışkanlığından vazgeçip herkesin kendine has bir yolculuk yaşadığını kabul etmek çok önemli. Hayatın dayanıklılık ve amaç gerektiren bir maraton olduğunu unutmayın.
2. Öğrenme ve gelişim için destek bulamama
20’li yaşlarda ve 30’ların başlarında iş hayatıyla ilgili güvensizlikler konusunda tavsiye almak, kendinizi yalnız hissettmemek çok büyük değişiklik yaratabilir. Ancak bazen birçoğumuz bu desteği nasıl bulacağımızı bilemiyoruz. LinkedIn araştırmasına katılan gençlerin yüzde 56’sı hayatlarında bir sonraki aşamada neler yapmaları gerektiğini bilmek istiyor ancak bu konuda ne yöne gideceğini bilmediğini söylüyor. Dahası, gençlerin yüzde 43’ü bir danışmanın kendilerine yardımcı olabileceğini düşünüyor ancak bu danışmanı bulacak bağlantılara sahip olmadıklarını düşünüyor.
Eğer bu durum sizin için de geçerliyse, yapmanız gereken şey kendinizi içine hapsettiğiniz kutunun dışına çıkmak. Hiç ummadığınız ortamlarda önemli kişilerle tanışabilir, bu kişilerden hayatınıza dair ciddi tavsiyeler alabilirsiniz. Öte yandan, internetin nimetlerinden faydalanarak mentorluk hizmeti veren internet sitelerine başvurabilirsiniz.
3. İş veya sektör değişikliği yapma isteği
Önceden insanlar bir işe girer, yıllarca oradan kazandığı parayla hayatını geçindirir ve sonunda emekli olurdu. Ancak teknolojik gelişmeler ve esnek iş koşulları milenyum jenerasyonunun düşünme biçimini ve kariyer yaklaşımını değiştirdi. LinkedIn araştırmasına katılanların üçte biri, şimdiye kadar çoktan iş veya sektör değişikliği yaptıklarını söyledi. Gençleri yapmak istedikleri işe karar vermekten veya durum değerlendirmesi yapmaktan alıkoyan en önemli şey ise belirsizlik duygusu.
Hayatta büyük değişiklikler yapmak hem heyecan verici hem de stresli bir durum. Eğer siz de iş hayatınızla ilgili önemli bir değişiklik yapmak istiyorsanız, öncelikle ciddi bir araştırma yapmalısınız. Tanıdıklarınız, internet ve profesyonel platformlar ise bu araştırma için en elverişli alanlar.
Kaynaklar:
Brit.co
Independent
İlginizi çekebilir: Japonlardan yaşamaya dair ilham veren bir video: Hayat, maraton değil