Çevreyi korumak nasıl daha iyi hissetmenizi sağlayabilir?
Bu gezegenin misafirleri olarak kendimizi bir çıkmaza soktuk. Bu nedenle, bugün iklim değişikliği, hava kirliliği gibi çevre sorunlarıyla mücadele ediyoruz. Dünyadaki tüm bu olumsuz değişiklikler konusunda suçluluk, endişe, üzüntü ve öfke hissediyorsanız, kesinlikle yalnız olmadığınızı bilin. Kişisel davranışlarımız ve alışkanlıklarımızla, çevre sorunlarının nedensel bir parçası olsak da, çare; ondan kaçmak değil. Aksine ona doğru gitmek. Böylece çözümün de bir parçası olabiliriz.
Çevreyle bir şekilde bağlantı kurmak, stresi azaltmaya ve zihinsel sağlığı artırmaya yardımcı olabilir. Bu yazıda, çevreyi korumanın önemini ve bunu yapmanın bize sağlayabileceği faydalarını keşfedeceğiz.
Çevreyi korumak neden önemli?
Muhtemelen bildiğiniz gibi, iklim değişikliği şu anda benzeri görülmemiş bir tehlike seviyesine ulaştı. Küresel olarak, çevreye verdiğimiz ciddi zararın belirtileri olan artan sıcaklıklar, yaygın kuraklık ve yoğun doğal afetler yaşıyoruz. Yani iklim değişikliği bireysel değil, hepimizi etkileyen kolektif bir sorun. Bununla birlikte, çevreyi korumak konusunda hepimiz üzerimize düşeni yaptığımızda, dünyamızın sağlığını iyi yönde değiştirebiliriz. Ek olarak, çevreyi korumak, çok korkutucu ve yönetilemez hissettiren bir olgunun ortasında bir kontrol ve aracılık duygusu hissetmeye de yardımcı olabilir.
Çevreyi korumak bize nasıl fayda sağlayabilir?
Çevreyi korumanın dünyamız için faydaları aşikar. Ancak bunu yapmak sadece gezegen için faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda zihinsel ve fiziksel esenliğimiz için de çok yararlıdır. Çevreyi önemsediğimizde, ister plaj temizliği için dışarı çıkmak ister kendi besinlerimizi yetiştirmek olsun, genellikle doğal dünyayla meşgul oluruz.
Dışarıda olmak ve doğada aktif bir biçimde yer almak yoluyla çevreyi korumanın hem zihinsel hem de fiziksel sağlık yararlarını hemen, şimdi deneyimlemeye başlayabiliriz!
1. Çevreyi korumanın zihinsel faydaları
Söz konusu, iklim değişikliğine eşlik eden duyguları yönlendirmek olduğunda, çevre yanlısı davranışlarda bulunmak, olumsuz ve zorlayıcı duyguları yönetmeye katkı sağlayabilir. Çevreyi korumak için zaman ayırmak, ruh sağlığımızı korumak için son derece önemli olan bir “umut biçimi” olarak görülebilir. Umut, sadece değişim dilemek anlamına gelmez. Bunun yerine, çevre yanlısı davranışlarda bulunarak değişime olan inancımızı sürdürdüğümüz aktif bir süreçtir. İklim değişikliği her insan üzerinde karmaşık ve zorlayıcı duygular yaratırken, çözüm yolunda bir şeyler yapmaya başlamak kişilere ciddi şekilde yardımcı olabilir.
2. Çevreyi korumanın fiziksel faydaları
İklim değişikliği, sadece ruh sağlığımızı etkilemiyor. Hatta özellikle fiziksel sağlığımız için endişe verici. Hava kirliliği, azalan gıda- su kalitesi ve stres, fiziksel sağlığımız için oldukça önemli tehditler. İşte iklim değişikliğini dengelemek için olumlu adımlar atmak, karşılığında, çevresel değişikliklerin fiziksel sağlığımız için oluşturduğu bu tehditleri azaltabilir. Ayrıca, çevreyi korumanın farklı yollarını keşfetmek, sağlıklı davranışlarla da sonuçlanabilir. Örneğin bahçecilik, harika bir fiziksel aktivitedir ve kendi besinlerinizi yetiştirmek meyve ve sebze alımınızı artırır.
3. Doğada zaman geçirmenin faydaları
Doğada bulunmak, ruh ve beden sağlığımız için inanılmaz derecede önemlidir. Doğada zaman geçirmek daha az bilişsel yorgunluk, daha az zihinsel hastalık riski, daha iyi bir ruh hali ve daha yüksek benlik saygısı ile sonuçlanabilir. Sadece biraz güneş ışığı almanın bile zihinsel sağlık açısından çok büyük faydaları olabilir; güneşe maruz kalmak bitkinliği ve depresif semptomları azaltabilir. Söz konusu fiziksel sağlık olduğunda, açık hava etkinliği kan basıncının, kalp atış hızının ve adrenalinin düşmesine neden olabilir. Doğada bulunmanın faydalarını elde etmek için dışarı çıkıp çevreye nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünün. Örneğin, bir doğa koruma alanında gönüllü olmak veya yerel bir kuruluşta ağaç dikimine yardım etmek, bunu yapmanın iki kolay yolu.
Çevre için neler yapabiliriz?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, umut sadece güzeli dilemek değildir; mutlaka eylem gerektirir. Bu yüzden, dünyamızın iyileşmesine ve insanlığın esenliğine doğru ilerleme ruhuyla, çevreyi korumaya dahil olmanın yollarını bulmak gerekir. Peki, çevre için neler yapabiliriz? İşte bazı fikirler.
- Kısa yolculuklarda bisiklet kullanmaya çalışın: Eğer yaşadığınız koşullar buna uygunsa, özellikle kısa yolculuklar için mümkün olduğunca bisiklet kullanın. Çalışmalar, uçucu organik bileşiklerin %25’inin seyahatin ilk birkaç milinde yayıldığını gösteriyor. Yani bir sonraki kahve molanız için bisikletinize atlamak, hava kirliliğini düşük tutmanıza yardımcı olabilir.
- İkinci el alışverişe yönelin: Bildiğiniz gibi, moda endüstrisi önemli bir kirlilik kaynağıdır; her yıl 92 milyon ton atık üretir. Kullanılmış giysiler satın almak çevreyi korumaya yardımcı olabilir ve gardırobunuza özgünlük katabilir.
- Tüketiminizi azaltın: Çok fazla yiyecek israf ediyorsanız veya asla kullanılmayan biblolar satın alma eğilimindeyseniz, daha az tüketmek için alışkanlıklarınızı değiştirmeyi düşünün. Bunu yapmak, nihayetinde masrafları azaltmaya da yardımcı olabilir ve bunu bir kazan-kazan durumu haline getirir.
- Zamanınızı veya paranızı çevre odaklı kuruluşlara bağışlamayı düşünün: Ülkemizde bu konuda çalışmalar yürüten pek çok kurum veya kuruluş bulunuyor. Siz de bunları inceleyerek çevreyi koruma çalışmalarına maddi-manevi destek sağlayabilirsiniz.
- Çoğu şeyi geri dönüştürün ve yeniden kullanın: Yeniden kullanılabilir atıkları çöpe atmaktan kaçının. Bu, arazilere atık boşaltma alanından tasarruf sağlayacak ve toprak kalitesini artıracaktır. Eski şeyler, yeni oyuncaklar veya mücevherler yapmak için kullanılabilir. Biraz yaratıcı düşünerek, herkes israftan servet kazanabilir.
- Plastik poşetlerden kaçının: Tekrar kullanılabilir ve yıkanabilir poşet kullanımı da çevreyi korumanın basit bir yolu. Plastik poşetlerin ayrışması çok zaman alır, ayrıca yanlışlıkla plastik poşetleri yediklerinde çoğu hayvanın ve balığın hayatı da etkilenecektir.
- Su tüketiminde özenli olun: Su temel kaynaklardan biridir. Bu yüzden suyu dikkatli ve makul bir şekilde kullanmak hepimiz için bir zorunluluk. Bir damla suyu bile israf etmeden çevreyi koruyabilir ve yaşatabiliriz. Bu amaçla damlatan muslukları onarın. Sıhhi ihtiyaçlarınız için israf etmeden daha az su kullanın. Banyo yapmak için kova kullanmak ve çok sık duştan kaçınmak da su tasarrufuna yardımcı olacaktır.
Sonuç olarak hızla değişen iklim düşünüldüğünde, korkmamak ve umutsuzluğa kapılmamak elde değil. Ancak gördüğünüz gibi, yalnızca çevre için değil, kendi sağlığınız için de atabileceğiniz birçok adımlar var. Bu işte yalnız değilsiniz; üstelik birlikte daha güçlüyüz. Çevreyle ilgili endişelerin günlük yaşamınızı önemli ölçüde etkilediğini fark ederseniz, biraz destek için bir terapiste ulaşabilirsiniz. Bu bağlamla ilgili yazımız da size yardımcı olabilir: Eko-anksiyete ile başa çıkmanın yolları: İklim kriziyle ilgili kaygınızı azaltacak öneriler
Kaynaklar: verywellmind, earthreminder
İlginizi çekebilir: Çocuklara çevre bilinci kazandırmanıza yardımcı olacak 5 öneri