Çevrenizdeki kişilerin sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirebilmeleri için uygulayabileceğiniz 6 pratik beslenme önerisi
Yeni aya sağlıklı beslenme ve sporla başlayacağınıza dair kendinize söz verdiniz. Mutfağınızdan sağlıksız gıdaları uzaklaştırıp, sağlıklı yiyeceklerle dolu yepyeni bir mutfak yarattınız. Bundan sonra dengeli ve düzenli besleneceksiniz. Peki aileniz? Brokoli sevmeyen bir eşiniz, her gün makarna ve köfte yemek isteyen çocuklarınız varken tek başınıza bu radikal değişime ne kadar ayak uydurabilirsiniz?
Sağlıklı ve dengeli beslenme düzenine ayak uydurabilmek ve beslenme programınıza sadık kalarak günü gününe uygulayabilmek, tek başınızayken bile altından kalkması oldukça zor olan bir değişim süreci. Bir de bu sürece ailenizden ve arkadaşlarınızdan kaynaklanan zorluklar eklendiğinde, engelleri iki katına çıkan bir yolda yürümeyi göze almanız gerekiyor.
- Çevrenizdeki kişiler sağlıksız beslenmekten rahatsız olmayabilir ya da sizin sahip olduğunuz kilo, yağlanma, kas ağrıları gibi beslenme kaynaklı problemleri olmayabilir. Bu da sizdeki motivasyon kaynağının onlarda olmamasına, dolayısıyla sağlıklı beslenme düzenine geçiş yapmak istememelerine neden olabilir.
- Yemek düzeninizde sağlıklı seçimler yapıyor olmanız, aynı değişimi gerçekleştirmek isteyen ancak gerçekleştiremeyen kişiler tarafından kıskanılabilir ve bu yoldaki çabalarınız engellenebilir.
- Sağlıklı beslenmenin insan vücuduna sağladığı faydalardan haberdar olmayabilirler.
- Yeni şeyler denemek konusunda açık fikirli olmayabilirler.
- Siz değiştiğinizde onlarla olan ilişkinizin de değişeceği ve sizi kaybedecekleri korkusuna kapılmış olabilirler.
Çevrenizde sağlıklı beslenme ile ilgili almış olduğunuz kararları uygulama aşamasında size zorluk çıkarabileceğini düşündüğünüz kişiler varsa, aşağıdaki pratik yöntemlerle aldığınız kararların arkasında çok daha sağlam durabilmeniz mümkün.
1. Sağlıklı beslenme düzenine geçmek istemenizin nedenini ve bu durumun sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara açıklayabileceğiniz bir konuşma yapın.
Odak noktanızda sağlıklı beslenmeye neden ihtiyacınız olduğunu açıklamak ve bu süreçte onların yardımını beklediğiniz olsun. İçten ve samimi şekilde konuşmaya özen gösterin.
2. Kendi ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi paylaştıktan sonra, onların önem verdiği ve ihtiyaç duydukları şeyleri sizinle paylaşmalarını isteyin.
Sağlıklı beslenmenin önemini yakınınızdaki kişilere anlatabilmek için, onlar için önemli olan konularla sağlıklı beslenmeyi bağdaştırarak konuyu onlara açıklamaya çalışın. Örneğin, çocuğunuz basketbol oynamayı seviyorsa, sağlıklı beslenmenin basketbol performansına sağlayacağı faydalardan bahsederek, sağlıklı beslenmenin insan vücudu için olan önemini ona açıklamaya çalışabilirsiniz.
3. Beraber yaşadığınız kişinin ya da kişilerin sevdikleri yemekleri öğrenin ve eğer onlar için de uygunsa, sizin de yiyebileceğiniz versiyonlarını geliştirin.
Birlikte zaman geçirdiğiniz kişilerin sevdikleri yemekleri tuzsuz, şekersiz, vejetaryen, vegan stillerde pişirmeye çalışarak beslenme programınızı günlük yemek menüsüne adapte edebilirsiniz.
4. Yemek planınızı hazırlama sürecine onları da dahil edin.
Ailenizin her üyesinden, bir akşam yemeği önerisi alın ve bunu oluşturduğunuz haftalık ya da aylık yemek planına ekleyin. Daha sonra bu yemekleri en sağlıklı yollarla oluşturabileceğiniz farklı yöntemler geliştirin.
5. Yemek pişirme sürecine dahil olmalarını sağlayın.
Bahçede meyve, sebze yetiştirmek, birlikte yemek yaparak zaman geçirmek gibi aktiviteler aile bireyleri arasındaki bağların güçlenmesine yardımcı olur. Yemek pişirme deneyimiyle birlikte geçirdiğiniz güzel anların bağlantısı sağlandıktan sonra, sizin için her şey daha da kolaylaşacaktır. Birlikte zaman geçirdikçe, sağlıklı beslenmenize yardımcı olabilecek, farklı tarifler denemeye başlayabilirsiniz.
6. Evdeki tüm abur cuburları ortalıktan kaldırın.
Sağlıksız gıdalardan kurtulmanın yolu onlardan zamanla uzaklaşmak değil, bir anda hepsini ortalıktan kaldırmaktır. Hazır gıdalar yerine evde yapabileceğiniz, pratik ve sağlıklı atıştırmalıklar pişirebilirsiniz.