Pek çok insan cesur olmayı korkusuz olmakla aynı şey olarak düşünse de aslında ikisi birbirinden oldukça farklı şeylerdir. Cesaret, korkuya rağmen harekete geçmekle ilgilidir. Cesaret, duyulan endişe ve kaygıya rağmen korkusuzca tepki vermektir, korkmamak değildir.
Hayatta bazı durumlarda cesur olamadığınızı düşünüyor ve korkuyla boğuşuyorsanız, cesaretinizi arttırmak için harekete geçmek istiyor olabilirsiniz. Bu sayede sizi ele geçiren korku nedeniyle donup kalmak yerine risk alabilir ve karşınıza çıkan fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
Cesur olmak, yapmadığınız şeyler için pişman olmamak ve korku duymanıza rağmen harekete geçmek için atmanız gereken adımları bu yazıda okuyabilirsiniz.
Cesur Olmak için Ne Yapmalı?
Hayatta daha cesur olmanız, risklere gerektiği şekilde yanıt vermenize ve istediğiniz şeyleri başarmanıza yardımcı olur. Ancak korkularınızın ötesine geçmek ve korkularınıza rağmen aksiyon almak için cesur olmanız gerekir.
Korku duymak, insani bir duygudur ve oldukça normaldir. Bu nedenle korku duyduğunuzda bunu yadırgamayın ve korkunuzun, cesaretinizin önüne geçmesine izin vermeyin. Korkularınızla ne kadar çok yüzleşirseniz, korkuya verdiğiniz tepkinin gittikçe daha cesur hale geleceğini unutmamalısınız.
Daha cesur olmak ve korkuyla daha etkin bir şekilde başa çıkmak için başvurabileceğiniz stratejilerden bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.
1. Bakış açınızı değiştirin
Bazı insanların cesur olmaya daha yatkın oldukları doğru olsa da hiçbir zaman cesur olamayacağınızı varsaymamalısınız. Cesaret, üzerine çalıştığınızda geliştirebileceğiniz bir kavramdır.. Yeteri kadar pratik yapan herkes daha cesur hale gelebilir. Ancak daha cesur hissetmek isterken korkunun da gerekli bir şey olduğunu unutmamalısınız. Korku, güvende olmanız için hayatta kalma içgüdülerinizi tetikleyen bir duygudur. Bu nedenle korkunuzun nedenlerine ve ona rağmen nasıl daha cesur olabileceğinize odaklanın. Korkunuzu azaltmaya çalışmak yerine cesur olmanızı engelleyen şeylerin farkına varın.
2. Farklı senaryolar üzerine düşünün
Cesur olmayı istiyorsanız yalnızca risk aldığınızda olabilecek en kötü şeyi değil, harekete geçmezseniz neler olabileceğini de hayal etmelisiniz. Bunu yaptığınızda başınıza gelebilecek en kötü şeyin, harekete geçtiğinizde kazanabileceklerinize kıyasla çok daha önemsiz olduğunu fark edebilirsiniz. Bu sayede zaman içinde korkularınıza karşı bağışıklık geliştirebilirsiniz. Ayrıca kendinizi korktuğunuz bir şeyi yaparken hayal ettiğiniz senaryolar da oluşturabilirsiniz. Bu sayede nasıl tepki verebileceğinizi farklı şekillerde hayal edebilir ve cesaret isteyen durumlar için pratik yapabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Duygularınızı kucaklayın: Yaşama dahil olmak cesaret ister
3. Güçlü yönlerinizi analiz edin
Hayatta cesur olmak istiyorsanız, iyi ve başarılı olduğunuz alanları belirlemelisiniz. Güçlü yönlerinizi fark etmeniz ve geliştirmeniz, kendinizi daha mutlu ve daha dayanıklı hissetmenize yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra güçlü yönlerinizin farkına vardığınızda kendinize olan güveniniz artacağı için risk alabilir ve daha cesur hamleler atabilirsiniz. Güçlü yönleriniz yerine zayıf yönlerinizde odaklanmanız, kendinizi cesur hissetmenizin önüne geçebilir. Bu nedenle özgüveninizi ve cesaretinizi arttırmak için güçlü yönlerinizi analiz etmeniz ve bunları geliştirmeye odaklanmanız önemlidir.
4. Konfor alanınızdan çıkmaya çalışın
Korku nedeniyle istediğiniz şeyleri yapamamanız, istediğiniz hayatı yaşayamamanıza neden olabilir. Korkularınızın hayatınızı ele geçirmesini istemiyorsanız, hayatınız hakkında daha bilinçli olmanız gerekir. Bunun için de konfor alanınızdan çıkmaya çalışmanız önemlidir. bunun için sizi rahatsız eden ancak çok fazla risk almayacağınız bazı senaryoları uygulamaya başlayın. Küçük şeylerle konfor alanınızdan çıkmaya başladığınızda çok fazla risk almadan cesur olmaya alışabilirsiniz. Bu sayede en sonunda daha büyük riskler alabileceğiniz bir noktaya gelebilirsiniz.
5. Bilinçli farkındalık alıştırmaları yapın
Bilinçli farkındalığı hayatınızın her alanında uygulamanız, anda kalmanıza yardımcı olabilir. Nefes çalışması ve meditasyon gibi bilinçli farkındalık uygulamaları ile endişelerinizi ve kaygılarınızı azaltabilirsiniz. Pek çok insan şu anda meydana gelenlerden değil, gelecekte olabileceklerden korkar. Gelecekte olabilecek sorunlar nedeniyle korkmak, yakın zamanda gerçekleşecek bir tehlikeye işaret etmemekle birlikte endişeye ve kaygıya neden olur. Bilinçli farkındalık alıştırmaları ile bu düşüncelerinize dışarıdan bakmayı öğrenebilir ve korkunuzun sizi ele geçirmesini engelleyebilirsiniz.
6. Stresinizi azaltmaya çalışın
Bazı insanlar yalnızca bitkin ve stresli oldukları için korku hisseder. Bu nedenle kendinizi bunalmış ve çıkmaza girmiş hissediyorsanız, stresinizi azaltmanın yollarını arayın. Bunun için kısa bir tatile çıkmayı veya işten bir süre izin almayı düşünebilirsiniz. Hayatta herkesin bir molaya ihtiyaç duyduğu anlar vardır. Bu nedenle kendinizi daha cesur olma düşüncesinden bunalmış hissediyorsanız, önce hayatınızdaki stresi azaltmanız gerekiyor olabilir.
İlginizi çekebilir: Anahtar kelime vazgeçmemek: Hayat, cesaret ve iradeyi ödüllendirir
7. Başarısızlıktan korkmayın
Çoğu insan başarısız olmaktan korkar. Bu da onların aynı yerde sabit kalmasına neden olur. Başarısızlık korkusu, insanların başarısızlıkla gelen utancı yaşamamak adına mükemmeliyetçi olmalarına neden olabilir. Ancak başarısızlığın kötü bir şey olmadığını, özellikle risk almayı gerektiren durumlarda meydana gelebileceğini unutmamalısınız. Başarısızlığı gelişmek için bir fırsat olarak görmelisiniz. Başarısızlık, yeni şeyler öğrenmenize ve yönünüzü değiştirmenize yardımcı olur. Hatta bunu iyi bir deneyim olarak kabul ederseniz, risklere rağmen yeni şeyler denemeye cesaret edebilirsiniz.
8. Mükemmeliyeti hedeflemeyin
Korkunuzun üstesinden gelmek için yaptığınız her şeye karşı sanki acemiymişsiniz gibi yaklaşmaya çalışın. Bu sayede korktuğunuz bir şeyi denemek istediğinizde buna dair bir beklentiniz oluşmayacaktır. Yeni şeylere karşı merak duygusuyla yaklaşın ve olabilecekler konusunda endişelenmeyin. Meydana gelen sonuçları iyi ya da kötü olarak yargılamayın. Mükemmeliyeti hedeflemek yerine öğrenmeyi ve büyümeyi hedefleyin.
9. Belirsizliğe rağmen karar verin
Yanlış karar erme korkusu, yeni şeyler denemenizin önüne geçiyor olabilir. Kararsız kalmak kısa vadede rahatlatıcı gibi gelse de uzun vadede ödüllendirici değildir. Korkunun sizi ele geçirmesini engellediğinizde gerçekte ne kadar yetenekli ve cesur olduğunuzu anlayabilirsiniz. Korku duymanıza rağmen harekete geçtiğinizde korkunun gücünü azaltırken kendi gücünüzü arttırabilirsiniz.
10. Cesaretinizi kutlayın
Cesur eylemlerinizi kutlayın. Hayatı cesurca yaşamak sizin için yen bir şeyse korku hissetmenize rağmen harekete geçtiğiniz zamanları kutlamaktan çekinmeyin. Korkunuzun üstesinden gelmek için harcadığınız çabanın farkına varın. Küçük kazanımlarınızı kutlamanız, uzun vadede daha başarılı olmanızı sağlayabilir. Kendinizi cesur adımlarınız için kutlamak için başardığınız şeyleri aklınıza not etmeniz ve bunlar hakkında iyi hissetmeniz yeterlidir. Bunun yanı sıra cesaretinizin kırıldığı anlarda kendinizi daha cesur hissetmek için cesaret gerektiren eylemlerinizi bir deftere not edebilir ve sonrasında bunlara bakabilirsiniz. Bu sayede olumsuz düşüncelere dalma ihtimaliniz azalabilir.
İlginizi çekebilir: Değişim için gereken cesaret nasıl bulunur?