Cesaret ve stilin ‘kalıcı’ işareti: Erkek Modasında Dövme

Dövmenin sanat haline gelmesine neden olan kişi kesinlikle efsanevi Jerry Collins. Çok erken yaşlarda dövmeyle iç içe olan ve Amerikan ordusunda denizcilik yaptığı için ‘Sailor Jerry’ olarak anılan dövme sanatçısı, dövmenin modaya dahil olmasına da büyük katkıda bulunmuştur.

Jerry’nin sanatı kuvvetlendikçe, dövmenin bir stil olarak kabul edilmesi ve gelişmesi de hızlandı. Dövmeciler bodrumlardan ve sokak arkalarından çıktı ve en işlek caddelerde bile yer açmaya başladılar. Miami Ink gibi dövme içerikli televizyon programları sayesinde, bu yeni gelişen sanat, halk için de sürekli göz önünde olmaya başladı. Sanat olmasını yanı sıra, stil oluşturmanın anahtarı olarak görülmesi de geç olmadı.

Dövmeler önce erkeklerin tercih ettiği bir olgu olarak yayıldı, fakat bir zaman sonra kadınlar da çekinmeden dövme yaptırabilmeye başladı. Özgürlük, güç, sevgi gibi bir çok kavramı, farklı bir kurgu içinde bedenlerinde taşıyan kişiler gittikçe arttı ve sadece stil değil, kişiliğin bir simgesi olmakta da gecikmedi.

En son olarak afişler, reklam kampanyaları ve lookbooklar ile modada dövmenin devrimi tamamlanmış oldu. Urban Outfitters, All Saints, Zara ve Topman çoğu dövmeli olan modellerle çalışarak son trendlerini tanıtır hale geldiler.

Günümüzün popülerliği elinden bırakmayan markası H&M, son zamanlarda gözümüze çarpan imaj çekimlerinde, ‘Body Wear’ lineı için popülerlikte kimsenin önüne geçemediği, futbolcu David Beckham’ın dövme dolu olan vücudunu kullanarak bir ikon yaratmış oldu.

Öyle görünüyor ki popülerliğini hiçbir zaman yitirmeyen dövme, modada etkisini sürdürmeye ve erkek-kadın ayırmadan herkes için büyük bir tutku olmaya devam edecek.

İşte bu büyük tutkunun örnekleri:

Ezgi Turan
Ezgi Turan, 2009 senesinde İstanbul Ticaret Üniversitesi, Moda Tasarım bölümünden mezun oldu. Ardından 2009 yılında, 2 yıl süreliğine Home Store ve Dqmane markasına koleksiyonlar ... Devam