Bundan yaklaşık 20 sene önce bir teknolojik ürünün piyasayı alt üst edeceğini, dünyadaki herkesin saatlerce o ürünün ekranına bakacağını ve hatta onu evde unutup dışarı çıkmaktan korkacağını söyleselerdi kimse inanmazdı. Ancak bugün gelinen nokta bu. Akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte artık her şeyi onlarla yapar hale geldik. Akıllı telefonlar hayatımızın o kadar büyük bir alanını kaplıyor ve her yerde karşımıza çıkıyor ki, günümüzde birçok kültürü etkiliyor ve alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Uzmanlar, ortalama bir Amerikalının günde 80 defa telefonunu kontrol ettiğini söylüyor. Hatta bazı ülkelerde “akıllı telefon alışkanlığı” diye bir kavram üzerinden iyileştirme programları bile düzenleniyor.
Siz belki henüz dijital detoksa ihtiyaç duyacak kadar akıllı telefon alışkanlığınızın ileri seviyede olduğunu düşünmüyor olabilirsiniz. Ancak zaman zaman akıllı telefonunuzu bilinçsizce kullandığınızı düşündüğünüz oluyor mu? Telefonunuzun sizi kontrol altına aldığını, hayatınızı şekillendirdiğini düşünüyor musunuz? Eğer akıllı telefonunuzu daha bilinçli kullanmak istiyorsanız, işte birkaç öneri:
1. Uygulamalardan faydalanın
Akıllı telefon kullanımınızı azaltmak için uygulama kullanmak biraz tuhaf duyulabilir ancak bu konuda çok işe yarayan çalışmalar var. Bu uygulamalarla telefonunuzun arayüzünü yeniden düzenleyebilir, dikkat dağıtıcı uygulamaların sizi yönlendirmesine izin vermeyebilir, bildirimleri düzenleyebilirsiniz.
2. Eski usullere başvurun
Akıllı telefonların en güzel yanı, sadece bir telefondan ibaret olmaması. Yani akıllı telefonla müzik dinleyebiliyor, zaman yönetiminizi sağlıyor, garajınızın kapısını açıyor, toplantılarınızı takip etmenizi sağlıyor, sevdiklerinizle iletişiminizi kolaylaştırıyor, sabahları uyanmanızı sağlıyor. Ancak tüm bunları tek bir aletle yapabilmek, bilinçsiz bir kullanımı da beraberinde getiriyor. Örneğin saate bakmak için elimize telefonu alıyoruz, o sırada bir başka uygulama dikkatimizi dağıtıyor ve 5 dakika sonra kendimizi sosyal medyada aşağıya doğru kaydırırken buluyoruz. Oysa eski usule başvurup akıllı telefonlarla yapabildiğimiz şeyleri başka aletlerle yaparak daha bilinçli bir akıllı telefon kullanıcısı olmak mümkün.
3. Bilinçli sorular sorun
Akıllı telefonunuzu elinize almadan önce veya elinize aldığınızda kendinize sorular sorun, gerçekten telefonla ilgilenmenize gerek olup olmadığını sorgulayın. Eğer ofise gider gitmez yaptığınız ilk şey bilgisayarınızı açıp maillerinizi kontrol etmekse, yolda giderken cep telefonunuzu bunun için elinize almanıza gerek yok. Kendinize “Buna her koşulda bakmalı mıyım?” “Bu mesajlara veya bildirimlere yanıt vermek için zamanım var mı?” “Tam şu anda telefonuma bakmazsam ne olur?” gibi sorularla cep telefonunuzu daha bilinçli kullanabilirsiniz.
4. Özel sınırlar belirleyin
Kendi zihinsel sağlığınız için hayatınızdaki bazı toksik insanlara karşı sınırlar koymuş olabilirsiniz. Belki bunu cep telefonunuz için de yapmanın vakti gelmiştir. Bu sınırların neler olacağına siz karar verebilirsiniz. Telefonu asla yatağa götürmemek, işe gidene kadar telefona bakmamak, günde 1 saat telefondan tamamen uzak kalmak olabilir.
5. Griye dönün
Çok sevdiğiniz bir arkadaşınız siyah-beyaz bir film izlemeye sizi davet etse ne kadar heyecanlanırdınız? Büyük ihtimalle sıkıcı bir akşam olacağını düşünürsünüz. Bu bilgiyi cep telefonu kullanımınızı sınırlandırmak için kullanabilirsiniz. Cep telefonunuzun ekranını renkli değil siyah-beyaz yaparak cep telefonu kullanımınızı kısıtlayabilirsiniz. Renklerin duyuları ve duyguları harekete geçiren, çok önemli bir unsur olduğunu unutmayın.
6. Telefonunuzu bırakın
Telefonunuzu evde bırakıp işe gitmek veya bir yolculuğa çıkarken telefonunuzu almamak pek iyi bir fikir olmayabilir. Ancak koşuya giderken, ekmek almaya giderken, plaja giderken telefonunuzu evde bırakabilirsiniz.
Kaynaklar:
Brit.co
Mind Body Green