Cebimdeki Yabancı filmi ve umut veren başarısı
Türk sineması son yıllarda hızla gelişiyor. Hem nitelik hem nicelik anlamında. Beyaz perdede de cam ekranda da ardı ardına güzel filmler, diziler izliyoruz. Elbette hepsi aynı kalitede olmuyor. Ama içlerinden sıyrılan, herkesin beğenisini kazanmayı başaran yapımların sayısı da arttı.
Dizi sektörünün hem en büyük gücü hem de en büyük handikabı süre. Gücü çünkü bütçelerin yukarı çıkmasını sağlıyor. Yurt dışı satışlarında 1 bölümden 3 bölüm kesilip yayınlanıyor. Hoş bu durumdan “senarist, oyuncu, reji ekibi hakkını alıyor mu?” soru işareti. Ama aynı zamanda sıkıntı yaratıyor çünkü bir haftada 150 dakika dizi çekmek, yazmak hem insan üzeri bir çaba gerektiriyor hem de işin temposunu, yaratıcılığını olumsuz etkiliyor.
Sinema sektöründe ise izleyici sayılarında büyük artış var. AVM kültürü ve halkın alım gücünün düşük olması yüzünden en kolay ve uygun ulaşılabilecek eğlence, aktivite sinemaya gitmek oluyor. Son dönemde 3 Türk filmi 5 milyon izleyici rakamını aşmayı başardı. “Ayla”, “Aile Arasında” ve “Arif v 216.” Evet çok film var, evet yerli filmlerin sayısı oldukça arttı, evet izleyici sayısı yükseldi ama sinemada sürekli tartışılan konu, filmlerin içeriğinin tekdüzeliği. Sinema filmi denince akla gelen ilk soru “komedi mi?” oluyor. Nuri Bilge Ceylan başta olmak üzere pek çok iyi sinemacının ürettiği filmler yurt dışı film festivallerinde büyük beğeni ile takip edilirken ülkemizde “sanat filmi” olarak görülüp izlenmez halde. Bir de “Halk zaten gün içinde sıkılmış, bıkmış. Sinemada gülmek, eğlenmek istiyor arkadaş” tezi var. Ama bunların hiçbirine katılmıyorum. Bir film iyi ise iyidir kötü ise kötü. Artık seyircimiz de iyi ile kötüyü çok net ayırt edebilir konumda. Komedi de olsa kötü ise gişede hüsran yaşıyor; farklı bir tür de olsa iyi ise seyirci hakkını teslim ediyor. Bunun en büyük örneği, 5 milyon izleyici rakamını geçen “Ayla” filmi. Müziği, oyunculuğu, rejisi, senaryosu, tanıtımı, konseptiyle tam bir iş yaptığınızda mutlaka geri dönüşü görülüyor.
Bahsettiğimiz konunun en son ve en güzel örneklerinden bir tanesi de “Cebimdeki Yabancı” filmi. Film, İtalyan uyarlaması. Sadece Türkiye’de değil farklı farklı pek çok ülkede yeniden çekiliyor. Çünkü konusu çok güncel ve hepimizin ilgisini çeken bir yapı. Kalabalık bir arkadaş yemeğinde, gece boyunca kimin telefonuna ne gelirse herkes görecek. Arama, fotoğraf, mesaj her şey. Cebimizde, her türlü sırrımızı bilen bir yabancı ile yaşıyoruz. İtalya’dan gelen bir konu olduğuna göre projenin başında Ferzan Özpetek ismini görmek şaşırtıcı değil. Bildiğiniz üzere Özpetek, uzun yıllardır İtalya’da yaşıyor. Ancak yönetmen koltuğunda usta oyuncu ve Ferzan Özpetek’in de yakın arkadaşı Serra Yılmaz var.
Film, bütün sinema öğrencilerinin hayallerini süsleyen bir prodüksiyona sahip. Tek mekan. Girişteki birkaç dış detayı saymazsak; filmin yüzde doksanı aynı evin içerisinde, aynı gece geçiyor. Yani tek ışık ve tek kostüm. Dolayısıyla her şeyi doğru ve kaliteli yapılmasına rağmen pek çok filmle kıyaslandığında maliyetleri oldukça düşük. İşin içerisinde BKM’nin de olmasıyla birlikte iddialı denebilecek bir oyuncu kadrosu var. Şükrü Özyıldız, Çağlar Çorumlu, Buğra Gürsoy, Belçim Bilgin, Şebnem Bozoklu, Leyla Lidya Tuğutlu ve Serkan Altunorak filmin başrollerini paylaşıyor. Böylesine tiyatro sahnesini andıran ve dramatik noktalarının çok güçlü olduğu yapıda böylesine bir oyuncu kadrosu inandırıcılığı çok arttırıyor.
Film, pek çok rakibini geride bırakarak, 4. haftasında 764 bin gibi hatırı sayılır bir izleyici sayısına ulaşmış durumda. Demek ki her şey doğru yapılırsa, illa da komedi olması gerekmiyor. Tek mekanda geçen, oldukça sanatsal, gergin atmosferli bir film de seyircinin takdirini kazanmayı başarıyor.
Bu da bütün yapımcılar için mesaj, sinemacılar için de umut kaynağı. Evet komedi yapılsın, izlensin. Ama sinemanın tüm türlerinde eser ortaya koyabilecek kapasitesi olan ülkemizde değişik tarzlarda ve türlerde filmler de yapılsın. En azından yapmak isteyenlere şans verilsin. İnanın seyirci, nasıl kötü filmi izlemeyerek cezalandırıyorsa kaliteli ve emek verilmiş hiçbir işi de yalnız bırakmayacaktır.
İlginizi çekebilir: Yarıyıl tatilini çok daha keyifli hale getirecek film önerileri