X

Küllerinden doğan Casa Botter hakkında tüm merak edilenler

İstanbul’un Art Nouveau üslubundaki ilk yapısı olma özelliği taşıyan tarihi Botter Apartmanı, tamamlanan restorasyonun ardından 15 Mayıs 2023’te “Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi” olarak kapılarını açtı. Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde uzun zamandır metruk halde duran Botter Apartmanı’nda, geçen yıl İBB Miras ekiplerince bir restorasyon çalışması başlatılmıştı. Aynı zamanda İstanbul’un ilk moda evi olarak bilinen bu görkemli yapı, 123 yıllık tarihine yakışır şekilde, yeniden İstanbulluların hizmetinde!

Casa Botter’i henüz ziyaret etmediyseniz Casa Botter kaça kadar açık, Botter Apartmanı giriş ücreti gibi konuları merak ediyor olabilirsiniz. Botter Apartmanı hakkında merak edilen tüm sorularınızın yanıtları, yazımızda.

Casa Botter ne demek?

Geçtiğimiz günlerde ziyaretçilere kapılarını açan Botter Apartmanı ile ilgili olarak İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat; “Sanatçı ve tasarımcıların İstiklal Caddesi’nde bir evi var” diyor. Peki şu anda Botter Apartmanı’nı ziyaret ettiğinizde sizi neler bekliyor?

Botter Apartmanı’nın giriş katı Melike Bayık küratörlüğündeki “Düşler, Hakikatler” sergisine ev sahipliği yapıyor. Binada açılan ilk sergide ise Larissa Araz, Mehtap Baydu, Sena Başöz, Orhan Cem Çetin, Cevdet Erek, Ulaş Eryavuz, Ece Gökalp, Berat Işık, Ali Miharbi, Studio Pinprick, Güneş Terkol, Erdem Varol ve Emir Yağmurca’nın eserleri yer almakta. Serginin 14 Nisan-16 Temmuz tarihleri arasında görülebileceğini de ekleyelim.

Ayrıca Casa Botter, İspanyolcada “ev” anlamına gelen “casa” kelimesinden dolayı “Botter’in evi” anlamına geliyor. Bunun nedeni, 1900-1901 yıllarına tarihlenen yapının, dönemin padişahı II. Abdülhamid’in isteği üzerine sarayın resmi terzisi Jean Botter için inşa edilmesi. Böylece Jean Botter kimdir sorusunu da açıklamış olduk…

Botter Apartmanı nerede ve nasıl gidilir?

Botter Apartmanı veya Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi, İstanbul’un Avrupa yakasında, Beyoğlu ilçesi Asmalımescit Mahallesinde; İstiklal Caddesi üzerinde 235 numarada bulunuyor. Bugünkü İsveç Konsolosluğu binasının yanında bulunan tarihi apartman, dönemin ünlü mimarı Raimondo D’Aronco’nun eseri. Botter Apartmanı, ayrıca aynı binada hem iş yeri hem de konut uygulamasının gerçekleştirildiği İstanbul’daki ilk yapı olma özelliğine sahip.

Buraya toplu taşıma ya da kendi aracınızla kolaylıkla ulaşım sağlamak mümkün. Otobüs kullanacak kişiler 129T, 35C, 46Ç, 559C, 66, 72T, 93T numaralı hatlar; metro kullanacak kişiler ise M2 metro hattı ve Marmaray aracılığıyla Botter Apartmanı’na ulaşabilirler.

Botter Apartmanı giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Tarihi Botter Apartmanı’nın yeniden açılmasıyla birlikte çoğu kişi Casa Botter kaça kadar açık, merak ediyor. Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi, çoğu müze gibi Pazartesi günleri kapalı. Kalan günlerde ise 10.00- 19.00 saatleri arasında açık. Elbette ziyaret saatlerinin, bayram gibi günlere özel olarak değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Peki ya Botter Apartmanı giriş ücreti? Tarihi yapı ve sergiler, şu anda ücretesiz olarak gezilebiliyor.

Botter Apartmanı kime ait?

Botter Apartmanı ile ilgili merak edilenlerden biri de yapının kime olduğu. Tarihine baktığımızda, Botter Ailesi’nin Paris’e gezmeye gittiği sırada hastalanarak vefat eden oğullarının ardından tamamen Paris’e göç ettiklerini ve binayı da II. Abdülhamid zamanında Donanma Nazırlığı yapmış Kaptan-ı derya Osman Paşa’nın oğlu Mahmut Nedim Efendi’ye sattıklarını görüyoruz. Nedim Bey’in erken vefatından sonra ise eşi Zeynep Ovayar, binanın alt katılarını ticari kuruluşlara kiraladı. Zeynep Hanım’ın ölümüyle sahipsiz kalan yapıya Hazine el koydu. İkinci dereceden mirasçılar hak iddia edince, uzun yıllar devam eden hukuk süreci nedeniyle bina bakımsız kaldı. 2007 yılına gelindiğinde, Zeynep Ovyar’ın yeğenleri Botter Apartmanı’nı Hazine’den devraldılar.

Botter Apartmanı’yla bilinmeye değer bir diğer bilgi ise sevilen yazar ve şair Ferit Edgü’nün de bir dönem burayı ofis, daha sonra da ev olarak kullanmış olması…

Botter Apartmanı’nın hikayesi

Botter Apartmanı veya Casa Botter, giyimine gösterdiği özenle bilinen, dönemin padişahı II. Abdülhamid tarafından sarayın resmi terzisi ve modacısı, Hollanda uyruklu Jean Botter için inşa edilmiştir. Binanın yapımına 1900 yılıda başlanmış ve bina, yaklaşık bir yıl sonra ünlü mimar Raimondo D’Aronco tarafından tamamlanmıştır. Jean Botter, apartmanın zemin katında hem Türkiye’nin ilk modaevi olan Botter Modaevi’ni işletmiş hem de üst katlarında ailesi ile birlikte yaşamına devam etmiştir. Botter Apartmanı, daha önce de belirttiğimiz gibi İstanbul’da Art Nouveau tarzında inşa edilmiş ilk binadır. Dolayısıyla mimarlık tarihi açısından da büyük önem taşımaktadır.

Yapıyı ilginç ve değerli kılan bir başka özellik ise örneklerine daha çok Avrupa’da rastlanan, aynı binada hem iş yeri hem de konut bulundurmasıdır. Casa Botter bu özelliğiyle de İstanbul’daki bir ilki temsil eder. Ayrıca Türkiye’de ilk kez bu yapının inşasında çelik konstrüksiyon kullanılmıştır. Pera Palas Oteli’nden sonra asansörü olan ikinci bina da yine burasıdır.

Görkemiyle görenleri kendisine hayran bırakan Botter Apartmanı’nın biraz da mimari özelliklerine değinelim… Yapı dar ve uzun bir arsa üzerine inşa edildiğinden, bitişik nizam ve yamuk bir dikdörtgen biçiminde forma sahiptir. Apartmanın bodrum katı depo, yüksek tavanlı giriş katı mağaza birinci katı atölye ve depo; ikinci, üçüncü ve çekme katları ise konut olacak şekilde tasarlanmıştır. Apartmanın giriş kapısı ve mağaza kısmının üzerinde uzun dallar ve güller; birinci kattaki dikdörtgen formlu üç pencerenin üst kısmında ise armalar yer alır. Muhteşem mimarisiyle dikkat çeken yapının projeleri, bugün hala İtalya’da bulunan Udine Kent Müzsesi’nde saklanmaktadır.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale