Hayatın büyük bölümünde ofislerde, plazalarda, çalışma ortamlarında; birbirinden farklı insanlarla uzun saatler boyunca bir aradayız. Birlikte verimli iş sonuçları üretmeye çalışırken, aynı zamanda kendimizi de gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ailemizden çok iş arkadaşlarımızı görüyor; dostlarımızdan, sevdiklerimizden çok onlarla vakit geçiriyoruz. İnsan sosyal bir varlık olduğundan; işi hiçbir zaman tamamen sosyalleşmeden ayıramıyoruz. Öğle yemeklerinde, sigara molalarında, toplantı ve etkinliklerde iş arkadaşlarımızla, bir noktaya kadar sosyalleşiyoruz. Peki duygusal paylaşımımızın az, mekansal ve zamansal paylaşımımızın fazla olduğu bu insanlar, bizim yaşam motivasyonumuzu, tutumlarımızı, duygularımızı ve algımızı nasıl etkiliyor?
Duygusal olarak az paylaşımımızın olması, karşılıklı etkileşimin az olduğu düşüncesini yaratabilir. Fakat mekan ve zaman olarak uzun süre birlikte vakit geçirdiğimiz insanlar, duygusal veya kişisel paylaşımlarımız az bile olsa, modumuz ve algımız üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. İnsanların düşünceleri, konuşmaları, tutum ve davranışları bulaşıcıdır. Biz bunun bilincinde olursak, durumu yönetebilir ve hayatımızı etkilemesinin önüne geçebiliriz.
Çalışma ortamında günlük motivasyon ve mutluluğu korumak için, iş çevrenizde bulunan; aşağıda bahsettiğim negatif tutumdaki insanları fark etmeye çalışın ve onlar ile olabildiğince az vakit geçirin. İnsanların bu tutumlarının farkında olursanız, birlikte vakit geçirirken bile sizin üzerinizdeki etkileri azalır.
1. Şikayet edenler: Şikayet etmek, fazlasıyla bulaşıcıdır. Bu yüzden, çalışma ortamı gibi strese ve baskıya açık ortamlarda en yoğun karşılaşılan negatif tutumlardan biridir. Dikkat ederseniz, şikayet eden insanlarla vakit geçirdikten sonra, siz de bir şeylerden şikayet etmeye başladığınızı görürsünüz. Bu tutum sizi bulunduğunuz çalışma ortamından gittikçe soğumanıza ve hep olumsuz-eksik-yetersiz olanı görmenize sebep olur. Negatif bakış açınızı besler ve sizi mutsuz eder.
2. Yargı dağıtıcıları: Sürekli neyin nasıl olması gerektiğinden bahseden insanlar, gününüzün büyük bölümünü geçirdiğiniz iş ortamındaki bir diğer uzak durmanız gereken kişilerdir. Asla memnun olmayan, kimin neyi nasıl yapması gerektiğini (ama yapmadığını) anlatan insanlar sizi hiçbir şeyin olması gerektiği gibi olmadığı algısına sürükler. Her gün düzenli olarak bu konuşmalara maruz kalırsanız, zamanla kendinizi bir çaresizlik ve karamsarlık duygusu içerisinde bulabilirsiniz. Bu da inisiyatif almanızı, amaçlarınız için çabalamanızı engeller, umutsuzluğa sebep olur.
3. Kıyaslayanlar: Kıyaslamak rekabetçi bir tutumdur. Sizin yanınızda başkaları kıyaslanması, farkında olmadan sizin üzerinizde de bir baskı yaratır. Bir şeylerin ya da birilerinin kıyaslandığı bir dünyada yaşadığınızı daha fazla hissetmeye başlarsınız. Bu durum sizin kendinizi rahat hissetmenizi engeller. Kendinizi rahat hissetmediğiniz bir çalışma ortamında yaratıcı ve üretken olmakta zorlanırsınız. Başkalarının üzerinde dolaşan gözleri kendi üzerinizde de hissedersiniz. Etrafta bu gözler olsun ya da olmasın, dikkatinizi kendi dünyanıza ve yaptığınız işe verirseniz daha huzurlu çalışır, verimli ve yaratıcı işler çıkarabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Hayatınızı stabil olmayan duygu değişimlerinden koruyun