Bir şirketin çalışanlarının sağlığını teşvik edici yan haklar sunması sadece sağlık kontrolleri, spor salonu üyeliği veya sağlıkla ilgili harcamalarını karşılamaktan ibaret değil. Aslında sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmanın pek çok yolu var.
Sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmaktaki amaç; çalışanların mecbur oldukları için değil, daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsedikleri için orada çalışmasını sağlamaktan geçiyor. İşte sağladıkları sağlıklı çalışma ortamı sayesinde örnek alınması gereken şirketlerden bazıları:
1. Fitbit
Fitbit hem kurum içinde çok iyi bir wellness programı sunuyor hem de diğer şirketlere özgü fitness programları oluşturulmasını sağlıyor. Fortune 500 listesindeki şirketlerin 30’u Fitbit Wellness programına üyeler ve böylelikle her yıl sağlık harcamaları ve hastalık yüzünden işe gelinmeyen günleri ciddi oranda azaltabiliyorlar.
Fitbit Wellness’ın Genel Müdürü Amy McDonough, “Müşterilerimizle, onların ihtiyaçlarına yanıt verecek çözümler üretmek için çalışıyoruz. Trafiğin dağıtılmasına yardım ediyoruz, müşteri heyecanının piyasaya ve program yönetimine yansıtılmasına destek veriyoruz” diyor.
İlgili yazı: İş hayatının yoğunluğuna uyum sağlayacak sağlıklı beslenme rehberi
Şirket çalışanlarının fitness aktivitelerini takip etmelerini sağlayan hizmetler sunan Fitbit sayesinde, şirket çalışanlarının adım sayısını, yaktıkları kalorileri, aktif geçirdikleri dakikaları, kat ettikleri mesafeyi, uyku sürelerini görmek mümkün. Şirketler arasında veya şirket içinde bunu bir yarışmaya dönüştürmek de mümkün. Örneğin Fitbit’i kullanan şirketlerden biri olan BP’nin 23 bin çalışanı bir yıl içinde 23 milyar adım atmayı başarmıştı.
2. Houston Methodist
Fitbit’e üye olan başarılı şirketlerden biri de Houston Methodist. Teksaslı bir tıp merkezi şirketi olan Houston Methodist, hem müşterilerini hem de çalışanlarını sağlıklı kılmayı iyi biliyor. Fitbit Wellness programına 2014 yılında katılan ve 4 bin çalışanının 11 bin Fitbit aleti dağıtan şirket, her ay çalışanlarına dağıtılan aletlerden elde edilen verileri birleştiriyor.
Houston Methodist için sağlık her şeyden önce geliyor. Çalışanlarına biyometrik görüntüleme imkanı tanıyan şirket, aynı zamanda çalışanlarını hamile, nikotin-pozitif, yüksek BMI ve sağlıklı şeklinde kategorilere ayırmış. Böylelikle kişiye özel sağlık programı uygulamak mümkün olabiliyor. Kendi hedeflerini yerine getiren çalışanlar, indirim kazanabiliyor. Ayrıca Fitbit aracılığıyla yaratıcı yarışmalar veya etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan biri “Yöneticinle mücadele et” etkinliğiydi. Bu etkinlikte çalışanların yöneticilerinden daha fazl adım atmaları istenmişti.
3. Google
Google’da çalışmanın ne kadar muhteşem bir şey olduğu şehir efsanesi gibi her yerde konuşulur. Şirket içinde merdivenleri kullanmak istemeyenler için yapılan kaydıraklar, LEGO istasyonu, duş ve mesaj imkanı, çamaşır yıkatma servisi, hatta yüzme havuzu bunlardan sadece birkaçı.
Bu hizmetlerin yanı sıra Google bir de People&Innovation Lab (PiLab) adında bir birim oluşturdu. PiLab’in asıl görevi, çalışanların sağlığını geliştirmek için hiçbir yerde olmayan yöntemlerin keşfedilmesi. PiLab aracılığıyla Google çalışanları bilgi birikimlerini birbirlerine aktarabiliyorlar. Bu eğitimler topluluk içinde konuşma, kickbox veya ev ekonomisi bile olabiliyor.
4. Motley Fool
Motley Fool’da çalışma, birçok kişinin sandığından daha eğlenceli bir şey. Bu eğlencenin kaynağı da büyük oranda şirketin sağladığı wellness programından geliyor. Ücretsiz spinning dersleri, boot kamplar, masaj servisi bunlardan sadece birkaçı.
Şirketin farklı departmanları için geliştirilen wellness önerilerinin yanı sıra şirket içinde aylık olarak bir sağlık dergisi çıkarılıyor ve her ay belli bir konuda özel etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerden tatmin olmayan çalışanlar, özel fitness dersleri alabiliyor. Etkinliklerde ise wellness hedeflerinden bahsediliyor, karşılıklı motivasyonu geliştirmek için çalışmalar yapılıyor.
5. Earth Friendly Products
Sağlık, adeta Earth Friendly Products şirketinin DNA’sında var. Yeşil, sürdürülebilir bir dünya yaratma çabasının adeta şampiyonu olan şirket, bununla uyumlu bir çalışma ortamı sağlamak için çok çaba gösteriyor. Örneğin tüm şirket çalışanlarının meyve-sebze toplayabildiği bir organik bahçeleri var. Re-party dedikleri özel etkinliklerde çalışanlar kullanmadıkları eşyaları kendi aralarında değiş-tokuş ediyorlar. Veya çalışanlardan biri çevreci bir araba satın almak istiyorsa, şirket bu konuda yardımcı oluyor. Dahası, karbon ayak izini küçültmek için ofise yakın bir yere taşınmak isteyen çalışanlara 1.000 dolarlık yardım yapılıyor.
6. Zappos
Online perakende hizmeti sunan Zappos da wellness programıyla adından söz ettiren bir şirket. Zappos, birçok şirketin yaptığı gibi çalışanlarına spor salonu üyeliği, ücretsiz fitness eğitimi, uyku odaları ve maratonlara kayıt imkanları sunuyor. Ancak bunların da ötesinde Zappos, çalışanlarının mutlu olduğu imkanları sunmayı hedefliyor. Örneğin bir saatlik golf dersi, lazer tag oyunu veya tramplende zıplama gibi aktivitelerle onları kısa süreliğine de olsa çalışma masalarından uzaklaştırıyor. Veya Recess Tuesdays dedikleri etkinlikler sayesinde her salı günü plazanın ortasına kurulan dev oyuncaklarla oynama imkanı sunuyor.
İlgili yazı: Wellness’ta yepyeni bir trend başlıyor: Terapötik hava
7. Draper Inc.
2014 yılında ABD’nin en sağlıklı iş yeri unvanını alan Draper Inc çalışanlarına daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri için ihtiyaç duydukları şeyleri sunuyor. Şirket, 2008 yılında kendi arazisinin içinde Wellness Park açtı. Burada egzersiz alanları, masa tenisi ve voleybol sahaları yer alıyor. Şirket içinde aylık wellness dergisi çıkarılıyor. Şirket aynı zamanda 10 haftalık bir zayıflama yarışması düzenlemişti. Takımlar halinde yarışılan mücadelenin sonunda katılımcılara para ödülü verilmişti. Şirket ayrıca her yıl sağlık fuarı düzenliyor. Bu fuarda kilo izleme alanları, yürüme yarışları ve daha birçok etkinlik yer alıyor.
Kaynak:
Mashable