Kitap okuma sevgisi, her ebeveynin çocuğunda olmasını arzu ettiği bir alışkanlık. Hatta her yetişkinin de kendisinde olmasını istediği bir yaşam tarzı. Çevrenizde sık sık kitap okumaya bir türlü fırsat bulamadığından yakınan arkadaşlarınız ya da çocuklarının kitap okumaktan köşe bucak kaçtığını anlatan ebeveynler olmuştur… Hele bir de son yıllarda neredeyse her anımıza dahil olan teknoloji ve oldukça küçük yaş gruplarında bile görmeye alıştığımız telefonlar, tabletler ile kitap okumak çağın öcüsü olma yolunda ilerliyor diyebiliriz. Bizler yetişkinler olarak 5-10 sayfa kitap okumak yerine birkaç bölüm dizi izlemeyi tercih edebiliyorken çocukların da kitaplar yerine tabletleri seçmesine şaşırmamak gerek… Teknoloji karşısında şansımız yaver gitmiyor gibi görünse de kitap sevgisini çocuklara aşılamak imkansız değil. Doğru bir yaklaşım ve ilgi çekici seçimler ile çocuklarınızın küçük yaştan itibaren okuma alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz; unutmayın “Ağaç yaşken eğilir.”
Rol model olun
Çocukların çok başarılı birer gözlemci olduklarını unutmayın. Siz ne anlatırsanız anlatın, söylediklerinizden çok yaptıklarınıza odaklanırlar. Kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmelerini istiyorsanız önce bunun sizin de devam eden bir alışkanlığınız olduğunu görmelerini sağlayın. Onlara ‘kitap okuma saati ‘dedikten sonra sizin telefonla ilgilenmeniz ya da bilgisayarda zaman geçirmeniz yanlış bir mesaj verebilir. Akşam saatlerinde her aile bireyinin katılabileceği bir okuma zamanı planlayabilir, herkesin kendi kitabı ile ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Bu süre zarfında mümkünse tüm teknolojik uyaranları bir süre sessize almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bireysel okuma zamanlarının yanı sıra toplu okumalar da gerçekleştirebilirsiniz. Zaman zaman sesli okumalar yapabilir, sevilen bir kitabı okuyarak evdeki herkesin dinlemesini isteyebilirsiniz. Kitaptaki karakterlere uygun kıyafetler ile gerçekleştirebileceğiniz minik bir tiyatro da kitap okuma saatini daha eğlenceli hale getirebilir.
Uyarıcı/teşvik edici bir ortam yaratın
Küçük yaştan itibaren çocukların okuma yazma ile haşır neşir olmasını istiyorsanız teşvik edici bir ortam sunmanız çok önemli. Kitaplar, dergiler, gazeteler, resimler, broşürler, kataloglar, el ilanları, afişler ve benzeri basılı materyaller, teşvik edici ve destekleyici bir ortam yaratmanıza yardımcı olabilir. Hem salonunuzda hem de çocuğunuzun odasında mümkünse ayrı bir kütüphane olması da okuma alışkanlığının pekişmesini destekleyebilir.
Yaş düzeyine uygun kitaplar sunun
Özellikle erken çocukluk döneminde daha çok resim, daha az yazı içeren, boyutları klasik kitaplardan daha büyük olan eserleri; ilerleyen yaşlarda da gelişim düzeylerine uygun konu ve yapıdaki kitapları seçmelerine yardımcı olun. Anlaşılması zor, yaş düzeyine uygun olmayan kitaplar, çocukların kitap okumayı sevmelerinin önündeki en büyük engel olabilir. O nedenle doğru tercihler büyük önem taşır.
Okuma yapmadan kitaplarla ilgilenin
Hem boş zamanları değerlendirmek hem de kitaplarla okuma yapmadan da zaman geçirebilmek için evinizdeki kütüphaneyi düzenleyebilir, kitap raflarının çocuklarınızla birlikte tozunu alabilir, renklerine, boyutlarına, türlerine veya yazarlarına göre kitapları kategorize ederek eğlenceli bir aktivite gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede çocuklarınızın hem sorumluluk bilincini geliştirmesine hem de kitaplarla daha yakından ilgilenmesine uygun ortam oluşturabilirsiniz. Temizlik de işin bonusu olarak yanınıza kar kalır.
Kendi tercihlerini yapmalarına imkan tanıyın
Zevklerin tartışmaya kapalı olduğu bilinen bir gerçek… Küçük yaştan itibaren çocuklar da her konuda kendi zevklerini keşfetmeye başlarlar; renkler, yiyecekler, kıyafetler, oyuncaklar, hobiler, kitaplar… Sevdikleri karakterlerin serileri ya da okumaktan keyif aldıkları hikaye türlerini seçmelerine izin verin. Kitap alışverişlerini mümkünse birlikte yapın. Yaş grubuna uygun bir alanda olduğunuzdan emin olduktan sonra kitapları incelemelerine ve beğendiklerini satın almalarına izin verin. Hatta mümkünse kitap alışverişini bir rutine dönüştürün; haftada 1-2 kitap ya da aylık kitap alışverişleri için uygun bir zaman belirleyin.
Bonus: Hediye kartı
Günümüzde çocuklara hediye almak söz konusu olduğunda akla ilk olarak oyuncaklar ya da teknolojik aletler geliyor olabilir. Ancak, modası hiçbir zaman geçmeyen en faydalı hediye kitaplardır. Tabii ki her zaman hediye olarak kitap almak bir noktadan sonra çocuklar için sıkıcı hale gelebilir ama bunu da dönüştürmenin bir formülü var: Hediye kartları. Kırtasiyeden ya da kitapçıdan alacağınız hediye kartlarını çocuklarınıza verdiğinizde bu kart ile istedikleri kitabı alabileceklerini açıklayabilirsiniz. Böylece kitapçıya birlikte gidebilir, hediye kartını kullanmayı öğretebilir, aynı zamanda zevklerine uygun kitaplar seçmelerini sağlayabilirsiniz. Hatta dilerseniz işin içine biraz da finans okuryazarlığı katarak hediye kartının içindeki bakiyenin kaç paraya denk geldiğini ve hangi ücret aralığında bir kitap alabileceğini de gösterebilirsiniz.
Dilerseniz Uplifers Çocuk Kitapları koleksiyonundan çocuklarınızın yaş grubuna ve ilgi alanlarına uygun olabilecek kitapları seçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çocuklarınızla iletişiminizi güçlendirerek gelişimlerini desteklemek için öneriler