X

Cadılar Bayramı nedir, neden ve nasıl kutlanır?

Her yıl olduğu gibi bu yılda Ekim ayının son günü yani 31 Ekim Halloween, Türkçesi ile “Cadılar Bayramı” olarak kutlanıyor. Bal kabaklarının etrafı sardığı, yalnızca Avrupa ülkelerinde değil, dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde de coşku ile karşılanan bu özel günün kökeni, aslında çok eskilere dayanıyor. Doğrudan bizim kültürümüzde yer alan bir bayram olmasa da özellikle son yıllarda pek çok yerde kutlandığını görmek mümkün. Gelin, Cadılar Bayramı nedir, nasıl kutlanır, hepsini keşfedelim…

Cadılar Bayramı nedir, neden kutlanır?

Cadılar Bayramı’nın kökeni, antik zamanlarda kutlanan ve yazın bitişi, kışın başlangıcı anlamına gelen Samhain Festivali’ne kadar dayanıyor. Pagan ve Keltlerin hasat bayramı olan ve mevsimler arası geçişin gerçekleştiği bu özel günde, ayrıca ölülerin eski evlerini ziyaret ettiklerine inanılıyor. Bu nedenle de ritüellerin çoğu, kötü ruhları uzaklaştırmak, onları korkutmak için yapılıyor. En başta da büyük ateşler yakmak ve kostümler giymek.

Antik dönemde insanlar, 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece ortalıkta dolaştığına inanılan kötü ruhlardan korunmak için kostümler giyip maskeler takıyordu. Zamanla kostüm geleneği, Samhain Festivali ile özdeşleşti ve Cadılar Bayramı olarak bugünkü halini aldı. Gelelim bu özel günün en önemli simgesi olan bal kabağına…

Cadılar Bayramı ve bal kabağı

Bal kabağı oymak, bal kabaklı tarifler hazırlamak ve yemek, dekorasyonda bal kabaklarına yer vermek, Cadılar Bayramı’nın olmazsa olmaz geleneklerinden biri. Günümüzde farklı surat ifadeleriyle oyularak evlerin kapısının önüne koyulan bal kabakları; geçmişte Hasat Bayramı sırasında evlerini ziyaret ettiklerine inandıkları kötü ruhları korkutup kaçırmak için kullanılıyordu. 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanan bu gelenek için bal kabaklarının seçilmiş olmasının sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da, bal kabağının şekli ve kolay oyulabilir olmasından kaynaklanıyor olabilir. 

Cadılar Bayramı nasıl kutlanır?

Bal kabaklarını oymak kadar olmazsa olmaz bir başka gelenek de büyük ateşler yakmak ve etrafında kalabalıklar halinde toplanmak. Ayrıca kostümler giymek ve partilere katılmak. Çocuklar için de tatlı mı tatlı bir gelenek var; komşuların kapılarını çalıp şeker toplamak. Öte yandan, ülkelere göre farklılıklar da olabilir. Kimi ülkelerde gece yürüyüşleri de yapıldığı biliniyor. Ancak, en çok ön plana çıkan kutlamalar dekorasyon ve kostümlerle ilgili. Dahası, ‘korku’ temalı aktiviteler… Peki, nedir bunlar? İşte en yaygın Cadılar Bayramı gelenekleri:

  • Korku temalı filmler izlemek,
  • Cadı şapkası, cadı kazanı, cadı süpürgesi gibi dekoratif eşyaları sergilemek,
  • Hayalet, cadı, kan gibi korku unsurlarını anımsatan yiyecekler hazırlamak (kanlı parmaklara benzeyen atıştırmalıklar, çubuk kraker ve peynirle hazırlanan cadı süpürgeleri, hayalet figürlü pastalar vb.),
  • Kapı kapı gezip şeker toplamak,
  • Korku temalı kostümler giymek,
  • Şenlik ateşleri yakmak,
  • Kalabalıklar halinde danslar etmek.

Ayrıca, okullarda, özel ve devlet kuruluşlarında, iş yerlerinde, farklı organizasyonlarda Cadılar Bayramı’na özel çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.

İlginizi çekebilir: Bal kabaklı tarifler: Pumpkin spice, bal kabaklı chia puding ve bal kabaklı kek tarifi

Cadılar Bayramı için her yıl pek çok ülkede farklı konseptlerle partiler düzenleniyor. En coşkulu kutlayan ülkeler arasında, Japonya, Meksika, İngiltere, Kanada yer alıyor, ayrıca Amerika ve Avrupa’da da neredeyse tüm ülkelerde kutlanıyor.

Cadılar Bayramı için kostüm seçerken cadı, hayalet gibi klasik seçeneklerin yanı sıra farklı korku filmi kahramanları, çizgi film karakterleri ya da süper kahraman kostümlerine de popüler bir tercih olabiliyor. Ayrıca, maskeler de oldukça yaygın. Küçük yaştaki çocuklar için de karakterler, hayalet, cadı ve bal kabağı kostümleri oldukça seviliyor.

Dünyanın genelinde Cadılar Bayramı, eğlence ve topluluk bağlarını güçlendiren bir etkinlik olarak, her yıl kutlayanları büyülemeye devam ediyor…

İlginizi çekebilir: Cadılar Bayramı özel: Gerilimden korkuya Cadılar Bayramı yaklaşırken izleyebileceğiniz filmler

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 



İlgili Makale