Buz küpüyle endişeleri dindirmek mümkün mü?
Her geçen gün TikTok’ta yeni bir trend ile karşılaşıyoruz ve bu trendlerden birisi de buz küpüyle ilgili. TikTok’ta paylaşılan bir videoda bir psikolog buz küpü sayesinde anksiyetesini yatıştırdığını iddia ediyor. Bu video, pek çok insanın ilgisini çekti ve bir trend haline geldi. Bu yazımızda, sizler için bu videonun neyi konu edindiğini ve bizlere anksiyeteyle mücadeleye dair neler öğrettiğini kaleme aldık.
Julie Smith’in buz küpü önerisi
Hem yazar hem de klinik psikolog olan Julie Smith, profesyonel hayatından sosyal medyaya uzanarak insan psikolojisiyle ilgili bilgilendirici videolar çekiyor. Bu videolar arasından da buz küpüyle ilgili olan bir yıldız gibi parlıyor…
Smith, TikTok’ta paylaştığı bir videoda bir buz küpünün avucun içinde tutulmasının ve bu buzun soğukluğunun hissedilmesinin anksiyete problemine yardımcı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Smith sıklıkla endişelenen ve korkuya kapılan insanların buz küpünü farklı şekillerde kullanabileceklerini de vurguluyor. Smith’e göre, eğer anksiyete probleminiz varsa bir buz küpünü kolunuzun üzerinde yukarı ve aşağı hareket ettirebilirsiniz veya bu küpü ağzınızın içine koyabilirsiniz. Ayrıca, Smith buz küpünü suratta gezdirmeyi de başka bir yöntem olarak açıklıyor. Buz küpünün surata sürülmesinin yine başka bir trend olan suratı buzlu su dolu bir kabın içine sokmayla aynı mantığa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buzlu suyun içinde yüzü bir süre bekletme mantığı temelde cilt bakımına dayansa da bu yöntem olumsuz düşüncelerle baş etmek için de kullanılıyor.
@drjulie Top 5 Anxiety Hacks With Ice #anxiety #panic #panicattack #anxietyattack ♬ ROCKSTAR – DaBaby, Roddy Ricch
Smith, buz küpünün yukarıda bahsettiğimiz şekillerde kullanılması sonucunda bunaltıcı düşüncelerden arınılabileceğini belirtiyor. Smith’e göre, buzun sahip olduğu pürüzsüzlük ve soğukluk anksiyeteye karşı bir savaş açıyor. Bu savaş sayesinde de insanlar kaygılarından uzaklaşabiliyorlar ve kendilerini daha huzurlu hissedebiliyorlar.
Buz küpü kullanımının dayandığı prensipler
İnsan psikolojisi için buzun kullanımı üzerine çok fazla araştırma yürütülmemiş olsa da bu kullanımın bazı noktalarda faydalı olabildiği gözlemlenebiliyor. Bu yöntem, duyusal odaklanma ve dikkati başka bir şeye yönlendirme gibi durumları doğurduğu için anksiyeteyi yatıştırmaya yardımcı olabiliyor. Şimdi, bu yöntemin altında yatan bazı prensipleri sizlere açıklamak istiyoruz.
1. Duyusal odaklanma
Buz küpü gibi bazı uyaranlar insanların dikkatini belirli bir duyusal deneyime yönlendirebiliyor. Bunun sonucunda da stres ve anksiyete gibi psikolojik durumların ortaya çıkarttığı olumsuzluklar hafifletilebiliyor. Pek çok psikoterapi sürecine dahil olan bu duruma kısaca duyusal odaklanma deniyor.
Duyusal odaklanma, bahsi geçen buz küpü yönteminde kendisini belli ediyor. Buz küpünün sahip olduğu soğukluk, bireyin odağını ve dikkatini farklı bir tarafa çekiyor. Dikkatin soğukluğa kayması sonucunda da birey anksiyete kaynaklı düşüncelerden uzaklaşmaya başlıyor. Temelde dikkati dağıtan bu durum, aynı zamanda bireyin düşünce akışını yavaşlatarak sakinliğin hissedilmesine yardımcı oluyor.
2. Zihinsel dikkati yönlendirme
Anksiyete, endişe ve stres gibi durumlar zihinde başlayıp zihinde bitirildiği için buz küpü yöntemi zihinsel yönlendirmeyle açıklanabiliyor. Bu yöntem esnasında birey buzun pürüzsüzlüğüne ve soğukluğuna odaklandığı için anlık farkındalık artabiliyor. Anlık farkındalık sayesinde birey sadece buzun yapısını dikkate alıyor ve o anda kalmaya başlıyor. İçinde bulunulan anı fark eden ve bu ana odaklanan zihin, kendisini meşgul eden endişelerden sıyrılmaya başlıyor.
Duygusal dengenin sağlanmasından dikkatin kontrollü bir şekilde yönlendirilmesine kadar pek çok fayda barınıyor zihinsel dikkati yönlendirmede. Buz küpüne benzer bir şekilde, yoga ve meditasyon da zihnin başka bir tarafa çekilmesine yardımcı olarak anksiyeteyle mücadelede önemli bir rol oynuyor.
3. Fizyolojik etkiler
Her ne kadar buz küpü yöntemi sadece zihni etkiliyormuş gibi gözükse de bu yöntemin altında fizyolojik durumlar da yatıyor. Buzun sahip olduğu soğukluk, insan vücudunda çeşitli fizyolojik etkilerin açığa çıkması için bir kapı aralıyor. Bu etkilerin başında da kan akışının ve sinir sisteminin düzenlenmesi geliyor. Bu fizyolojik etkiler sayesinde insan bedeni rahatlıyor. Bu rahatlama sonucunda da stres seviyesi düşüşe geçebiliyor ve anksiyeteyle başa çıkılabiliyor.
Bir yardımcı görevi görebilen buz küpü yönteminin kanıtlanmış büyük zararları bulunmasa da bu yöntemin herkese uygun olmadığını belirtmemizde fayda var. Kullanıma bağlı olarak buz küpleri dişlere zarar verebiliyor veya soğukluğu nedeniyle şok etkisi yaratabiliyor. Bu nedenle, bu yöntemi uygulamadan önce bir uzmana danışılması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.
İlginizi çekebilir: Öğleden sonra gelen yorgunluk hissine karşı ‘soğuk terapi’