X

Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile Bursa gezi rehberi

Bursa, Marmara Bölgesi’nde yer alan ve tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken şehirlerimizden bir tanesidir. Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış şehirlerden biri olan Bursa’da pek çok medeniyetin izlerine rastlayabilirsiniz. Hem yerli hem de yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelen Bursa’da Osmanlı dönemine ait pek çok tarihi yapıyı ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Bursa’nın doğal güzelliklerini ziyaret edebilir ve geleneksel lezzetlerini de tadabilirsiniz.

Bursa’ya nasıl gidebileceğinizi, ne zaman gidebileceğinizi, Bursa’da nerede kalabileceğinizi, gezebileceğiniz yerleri, düzenlenen festivalleri, Bursa’nın meşhur olduğu şeyleri ve Bursa’ya dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Bursa’ya nasıl gidilir?

Bursa’ya kara yolu ve deniz yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kara yolu için özel araç ya da otobüs tercih edebilirken deniz yolu için ise İDO Bursa İskelesi’ne ulaşan feribotları tercih edebilirsiniz. Bursa’ya İstanbul’dan gitmek için TEM otoyolunu kullanabilirsiniz. Osmangazi Köprüsü’nden direkt geçiş ile Bursa’ya yaklaşık 3,5 saatte ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra seyahatinizde Eskihisar–Topçular Feribotu ile Yalova’ya veya İDO’nun düzenlediği seferler ile Bursa ya da Yalova’ya geçebilirsiniz.

Bursa’ya Ankara’dan ulaşmak için ise Eskişehir yolunu kullanarak İnegöl üzerinden Bursa’ya geçebilirsiniz. Yaklaşık 5 saat süren yolculuktan sonra Bursa’ya ulaşabilirsiniz. Benzer şekilde İzmir’den Bursa’ya ulaşmak için de kara yolunu kullanabilir ve yaklaşık 5 saatte Bursa’ya ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Huzurlu bir kaçamak için İstanbul’a yakın tatil yerleriHuzurlu bir kaçamak için İstanbul’

Bursa’ya ne zaman gidilir?

Bursa, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olduğundan dolayı Bursa’yı dört mevsim ziyaret edebilirsiniz. Bu nedenle Bursa’yı ne zaman ziyaret edeceğinizi kişisel tercihlerinize ve Bursa’ya gitme amacınıza göre belirlemelisiniz. Bursa, ilkbahar aylarında genelde ılıman bir havaya sahip olduğundan dolayı Bursa’nın doğal ve tarihi güzelliklerini ziyaret etmek için Nisan-Mayıs aylarını tercih etmeniz daha iyi olabilir. Aynı şekilde Eylül-Ekim aylarında da hava hafif serin olduğu için bu aylarda da Bursa’yı rahatça gezebilirsiniz.

Bursa yaz aylarında sıcak olabildiği için sıcağı sevmiyorsanız, Bursa’yı yaz aylarında ziyaret etmeniz iyi olmayabilir. Bununla birlikte Uludağ gibi yüksek rakımlı bölgelerde hava yazın da serin olduğu için ziyaretinize Bursa çevresindeki doğal güzellikleri ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra yaz aylarında deniz kenarındaki yerlere giderek de serinleyebilirsiniz. Bursa’yı kış aylarında ziyaret etmek istiyorsanız yine Uludağ’ı gezinize ekleyebilirsiniz. Uludağ’a gezi amaçlı gidebileceğiniz gibi kış sporlarını yapmak için de Uludağ’ı ziyaret edebilirsiniz.

Bursa’da nerede kalınır?

Bursa büyük bir şehir olduğundan dolayı çok fazla konaklama seçeneğine sahiptir. Bu nedenle Bursa’da nerede kalacağınızı bütçenize ve gezmek istediğiniz yerlere göre belirlemelisiniz. Bursa’da şehir merkezinde kalırsanız, tarihi yerlerin çoğunu ziyaret edebilirsiniz. Merkezde kalarak burada bulunan tarihi çarşıları, camileri ve diğer turistik yapıları çok daha kolay bir şekilde gezebilirsiniz.

Bursa’da merkez dışında Nilüfer, Çekirge ve Osmangazi’yi de tercih edebilirsiniz. Alışveriş merkezleri, kafeler ve parklara yakın olmak için Nilüfer’de, termal otellere ve kaplıcalara yakın olmak için Çekirge’de, şehir merkezine yakın olmak için ise Osmangazi’de konaklayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: İstanbul’un incisi: Huzur dolu Adalar’da doğaya kaçışİstanbul’

Bursa’da gezilecek yerler

Bursa, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış bir şehir olduğundan dolayı tarihi ve kültürel açıdan çok zengin bir şehirdir. Bursa gezinize ekleyebileceğiniz tarihi ve kültürel yerlerden bazıları şu şekildedir:

1. Bursa Ulu Camii

Bursa denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Ulu Camii, Bursa açısından tarihi önemi büyük bir camidir. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan ve yapımı 1400 yılında tamamlanan cami, Osmanlı’nın erken dönem mimarisini yansıtan en görkemli eserlerden biri olan Bursa Ulu Camii’nin toplam iç alanı 3.165,5 metrekaredir. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülmüş olan caminin ortasındaki kubbe normalde açık olup son yıllarda camla kaplanmıştır. Hem yerli hem yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan Ulu Camii’yi Bursa gezinize mutlaka eklemelisiniz.

2. Osman Gazi Türbesi

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin mezarının bulunduğu Osman Gazi Türbesi, Bursa’nın tarihi anlamda önem taşıyan yerlerinden bir diğeridir. Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki Tophane Parkı’nda yer alan türbe, Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olduğundan dolayı yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir. Türbe, Osmanlı Devleti’nin temellerini atan Orhan Gazi’nin anısının yaşatılması adına önemli bir yere sahiptir.

3. Atatürk Evi Müzesi

Bursa Atatürk Evi Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’da bulunan evinin günümüzde müze olarak ziyaretçilere açık hale getirilmiş halidir. Müze, 1923-1924 yıllarında Atatürk’ün Bursa ziyaretleri sırasında konakladığı evdir. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş bu harika köşkte Atatürk’ün fotoğraflarını ve kişisel eşyalarını görebilirsiniz. Ayrıca o döneme ait diğer eşyaları da inceleyerek tarihe tanık olabilirsiniz.

4. Koza Han

Bursa’nın tarihi çarşısı Koza Han, Osmanlı döneminde ipek ticaretinin yapıldığı yerdir. Geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan han, iç avlu etrafında dizilmiş dükkanlardan ve odalardan oluşmaktadır. Günümüzde Bursa’nın en önemli turistik mekanlarından biri olan Koza Han’da geleneksel el sanatlarına, hediyelik eşyalara, tekstil ürünlerine ve ipekten yapılmış ürünlere rastlayabilirsiniz.

5. Yeşil Cami

1419-1421 yılları arasında inşa edilen cami, ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden bir tanesidir. Ulu Cami ile birlikte Bursa’nın simgelerinden biri olan Yeşil Cami, Osmanlı Sultanı Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Yeşil, mavi ve beyaz renklerdeki çinilerle süslenmiş kubbesi, minberi ve mihrabıyla dikkat çeken Yeşil Cami’yi ziyaret ederek Bursa’nın tarihi ve kültürel atmosferini hissedebilirsiniz.

6. Muradiye Külliyesi

Osmanlı Padişahı II. Murad tarafından 1426-1429 yılları arasında yaptırılmış olan Muradiye Külliyesi’nin içerisinde cami, türbe, medrese, hamam ve tabhane gibi yapılar bulunmaktadır. Külliyenin ibadethanesi olan cami, kare şeklinde bir yapıdır ve zarif mimarisi ile dikkat çekmektedir. Muradiye Türbesi’nde ise II. Murad’ın ve ailesinin mezarları vardır. Medrese ise zamanının önemli eğitim kurumlarından bir tanesidir. Erken dönem Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Muradiye Külliyesi’ni mutlaka görmelisiniz.

7. Kapalı Çarşı

Bursa’nın tarihi çarşılarından bir diğeri olan Kapalı Çarşı, Osmanlı döneminde ticaretin yoğun bir şekilde gerçekleştirildiği yerlerden bir tanesidir. Çarşı içinde çok sayıda dükkan yer almakta ve burada geleneksel el sanatlarından tekstil ürünlerine, hediyelik eşyalardan kuruyemişlere kadar pek çok şeye rastlama mümkündür. Tarihi atmosferini büyük ölçüde korumuş olan Kapalı Çarşı’yı ziyaret ederek Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerine yakından şahit olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Amasra gezi rehberi: Karadeniz’in gizli cennetiAmasra gezi rehberi: Karadeniz’

8. Uzun Çarşı

Bursa’nın tarihi çarşılarından devam edecek olursak Uzun Çarşı da görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan çarşı, şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunduğu için çarşıyı gezi rotanıza kolayca ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 80 dükkana ev sahipliği yapan Uzun Çarşı’da ister alışveriş yapabilir isterseniz de dinlenmek için restoranları ziyaret edebilirsiniz.

9. Murad Hüdavendigar Camii

1365-1366 yıllarında yapıldığı bilinen cami, alt katı ibadethane üst katı ise medrese olarak inşa edilmiştir. Osmanlı Sultanlarından I. Murad tarafından yaptırılan caminin mimarisinde Osmanlı mimarisine özgü detayları görmek mümkündür. Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerine ait önemli bir tarihi eser olan Murad Hüdavendigar Camii’yi ziyaret ederek Osmanlı tarihine ve kültürüne daha yakından tanık olabilirsiniz.

10. Irgandı Köprüsü

Dünyada üzerinde çarşı bulunan dört köprüden biri olan Irgandı Köprüsü, 1442 yılında yapılmıştır. Nilüfer Çayı üzerinde inşa edilmiş köprü özel bir tasarıma sahiptir. Üzerindeki çarşıda geleneksel el sanatları kurslarının verildiği ve satışının yapıldığı köprüyü ziyaret ettiğinizde köprünün alt kısmında bulunan kafede hem dinlenebilir hem de tarihi atmosferi içinize çekebilirsiniz.

Bursa’ya gittiğinizde civar yerlere uğrama imkanınız olursa Trilye Köyü, Cumalıkızık Köyü, Suuçtu Şelalesi, Kocayayla, Misi Köyü, Saitabat Şelalesi, İnegöl ve Mudanya gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

Bursa’daki festivaller

Bursa, kültürel açıdan zengin bir şehir olduğundan dolayı her yıl çok sayıda festivale ev sahipliği yapmaktadır. Festivallerin düzenleneceği tarihler yıldan yıla değişiklik gösterebilmekle birlikte Bursa ziyaretinizde katılabileceğiniz festivallerden bazıları şu şekildedir:

  • Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, fotoğrafçılığı desteklemek ve sanatseverleri bir araya getirmek için düzenlenmektedir. Bu festivalde sergileri ve atölyeleri ziyaret edebilir ve söyleşilere katılabilirsiniz.
  • Orhaneli Karagöz Festivali’nde ünlü gölge oyunu Hacivat ve Karagöz’ü izleyebilir ve diğer etkinliklere katılabilirsiniz.
  • Genelde yaz başlarında düzenlenen Bursa Gençlik Festivali’nde konserlere, tiyatrolara, sergilere ve diğer pek çok etkinliğe katılabilirsiniz.
  • Gemlik Zeytini Festivali’nde yöresel ürünleri tadabilir ve çeşitli konserlere katılabilirsiniz.
  • Her yıl Mayıs ayının son haftası düzenlenen Uluslararası Leylek Festivali’nde doğayla iç içe zaman geçirebilir ve baharın gelişini kutlayabilirsiniz.

Bursa’nın neyi meşhur?

Bursa denince akla genelde İskender Kebap gibi geleneksel lezzetler gelmektedir. İskender Kebap dahil olmak üzere Bursa’nın meşhur olan bazı şeyleri şu şekildedir:

  • İskender kebap: İskender Kebap, dönerin üzerine sıcak tereyağı ve domates sosu eklenmiş halidir. Bursa mutfağının vazgeçilmezlerinden olan İskender Kebap’ı en lezzetli haliyle yiyebileceğiniz yer elbette Bursa’dır.
  • İnegöl köfte: İnegöl Köfte, dana kaburga ve kuzu eti ile hazırlanan bir köftedir. Yumurta ve ekmek kırıntısı gibi ek malzemelerin yer almadığı İnegöl köftesinin Bursa’nın simgelerinden biri olduğu söylenebilir.
  • Kemalpaşa tatlısı: İlk olarak Bursa’da üretilmeye başlanan Kemalpaşa tatlısı, Bursa’nın en ünlü tatlılarından bir tanesi. Peynir, un, irmik ve yumurtanın kullanıldığı bu şerbetli tatlıyı Bursa ziyaretinizde mutlaka tatmalısınız.
  • Kestane şekeri: Kestane ve şerbet kullanılarak yapılan kestane şekerinin de çıkış noktası Bursa’dır. Bu lezzetli uzun yıllar kestane şekerinin üretim merkezi olan Bursa’da tatmadan dönmemelisiniz.
  • Şıra: Bursa’nın meşhur içeceği şıra, üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir. Tatlı bir lezzete sahip olan şırayı özellikle İskender Kebap’ın yanında deneyebilirsiniz.
  • Pideli köfte: Bursa, iskenderi ile meşhur olduğu kadar pideli köftesi ile de ünlü. Pideli köfte, oldukça lezzetli olan ve Bursa mutfağının özgün tatlarından biri. Kıyma ile hazırlanan, salça ve tereyağı ile tatlandırılarak lezzetini taçlandıran, pide üzerinde servis edilen pideli köfteyi denemeden Bursa’dan dönmeyin.

  • İpek: Bursa, tarih boyunca ipek üretimiyle ünlü olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olarak, Bursa’da ipek böcekçiliği ve ipek dokuma sanayisi gelişmiştir. Bursa ipekleri, özellikle Osmanlı döneminde saray zanaatkarları tarafından kullanılarak değerli kumaşlar ve tekstil ürünleri üretilmiştir. İpek şallar, ipek örtüler, ipek kılıflar, pek çok tekstil ürününde ipekten üretilen hediye alternatifleri için Bursa’yı ziyaret edebilirsiniz. Bugün hala geleneksel yöntemlerle ipek üretimi Bursa’da devam etmektedir.
  • Havlu: Bursa, ipeği ile olduğu kadar havluları ile de ünlü olmuştur. Bölgedeki tekstil sanayisi oldukça gelişmiştir ve geleneksel zanaatkarları ile ön plana çıkmaktadır. Bursa’da üretilen pamuklu havlular çok kaliteli olduğundan, farklı şehirlerden insanlar bu havlulardan satın almak için Bursa’yı ziyarete gelmektedir.
  • Şeftali: Bursa, iklimi ve toprak yapısıyla şeftali yetiştiriciliği için uygun koşulları sağlamaktadır ve bu nedenle de en önemli şeftali tarım bölgelerinden biridir. Hem ülke içinde hem de ülke dışında oldukça talep gören meşhur tarım ürünleri arasındadır. Bu öğeler, Bursa’nın zengin kültürel ve ekonomik geçmişini yansıtan önemli unsurlar arasındadır.

İlginizi çekebilir: Adana gezi rehberi

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale