Burmilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Burmilla kedileri, sevecen, sakin ve uysal kedilerdir. Chinchilla ve Burmese kedilerinin karışımı olan Burmilla’lar dışa dönük olmakla birlikte rahat bir kişiliğe sahiptir. Yumuşak tüyleri ve parlak yeşil gözleriyle ilgi çeken Burmilla kedileri çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve genelde çocuklar ile evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi geçinme eğilimindedir. Burmilla kedilerini merak ediyor ve haklarında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, bu kedilere dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Burmilla Kedisi Özellikleri
Burmilla cinsi kediler, sevecen ve tatlı mizaçlı kedilerdir. Burmese kedileri kadar ilgi beklemeyen ve Chinchilla kedileri kadar sakin olmayan bu kediler, eğlenceli ve meraklı bir yapıya sahiptir. İnsanlarla arkadaşlık etmekten hoşlanan Burmilla’lar kendi başlarına olmayı da sevdiklerinden dolayı gün içinde evde olmayan kişiler için ideal kedilerdir. Burmilla kedisinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:
- Boyu: 50 cm’e kadar
- Ağırlığı: 4,5-5,5 kg
- Yaşam süresi: 15 yıla kadar
- Kürk uzunluğu: Kısa veya orta
- Renk: Siyah, mavi, kahverengi, krem rengi, leylak gibi tonlar içeren gümüş-beyaz rengi
- Arkadaş canlılığı: Arkadaş canlısıdır, oyuncudur ve meraklıdır. Sosyal bir kişiliğe sahip olmakla birlikte bağımsız olmaktan da hoşlanır.
Burmilla Kedisi Tarihçesi
Burmilla kedisinin ortaya çıkışı yakın bir tarihte olmuştur. Burmilla cinsi, Birleşik Krallık’tan Barones Miranda von Kirchberg’in Chinchilla kedisi ile Burmese kedisinin çiftleşmesi sonucu tesadüf eseri ortaya çıkmıştır. Bu kedilerden ortaya çıkan yavruların tüyleri koyu renkli, kalın ve kısa olduğu için Barones bu kedileri bir yetiştirme programına almıştır. 1990’lı yıllarda Birleşik Krallık’ta şampiyonluk kazanan Burmilla cinsinin resmi olarak tanınması ise 2011 yılında gerçekleşmiştir.
Burmilla Kedisi Kişiliği
Burmilla kedileri eğlenceli ve sadık ev arkadaşlarıdır. Burmese kedilerinin cesur kişiliği ile Chinchilla kedilerinin sakin mizacına sahip olan Burmilla kedileri, sosyal ve rahat kedilerdir. Arkadaş canlısı olan bu kediler sürekli ilgi beklememekle birlikte kendileriyle ilgilenilmesinden hoşlanırlar.
İnsanlarla arkadaşlık etmekten ve evde yaşamaktan mutluluk duyan Burmilla kedileri çocuklarla ve evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi bir şekilde anlaşırlar. Sosyal bir karakterleri olsa da bağımsız olmayı sevdikleri için sürekli olarak ilgilenilmeye ve oynatılmaya ihtiyaç duymazlar.
Burmilla’lar genel olarak tatlı, iyi huylu ve sevecen kedilerdir. Kucakta uyumayı seven bu kediler, yavruyken sahip oldukları oyuncu kişiliklerini yetişkinlikte de sürdürürler.
Burmilla Kedisi Bakımı
Burmilla kedilerinin tüyleri kısa olduğu için bakımları oldukça kolaydır ve dökülen tüyleri toplamak için haftada bir taramak yeterli olacaktır. Bununla birlikte uzun tüylü Burmilla kedilerinin tüylerinin dolaşmasını ve matlaşmasını engellemek için biraz daha sık taranmaları gerekebilir.
Kedilerin tüylerinin yanı sıra dişlerinin bakımı da çok önemlidir. Diş hastalıkları, kedilerde sıkça karşılaşılan sorunlara arasında yer aldığı için veteriner hekiminize danışarak kedinizin dişlerini nasıl fırçalayabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte kedilerin dişlerini fırçalamak zor olabileceği için gerektikçe profesyonel temizlik yaptırabilir veya diş sağlığı için üretilmiş ödül mamalarını kullanabilirsiniz.
Tüm kediler gibi Burmilla kedilerini de besin değeri yüksek kaliteli yaş ve kuru mamalarla beslemek gerekir. Kaliteli mama, kedilerin sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmeleri açısından çok önemlidir. Kedinizi aşırı kilo almasını engellemek için günde iki öğün şeklinde besleyebilirsiniz.
Burmilla kedileri genelde bağımsız hareket etmeyi seven kediler oldukları için kendi kendilerine oynamaktan hoşlanırlar. Ancak bunun için ilgilerini çeken bir ortama ihtiyaçları vardır. Kedinizin egzersiz ve oyun ihtiyacını karşılamak için evinize kedi ağaçları, tırmalama direkleri ve interaktif oyuncaklar alabilirsiniz.
Burmilla Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları
Burmilla kedileri 15 yaşına kadar yaşayabilen genel olarak sağlıklı kedilerdir. Bununla birlikte Burmilla nispeten yeni bir kedi cinsi olduğu için bu cinsin sahip olabileceği sağlık sorunlarına yönelik yeteri kadar araştırma bulunmamaktadır. Ancak diğer tüm kedi cinsleri gibi Burmilla cinsi kedilerin de karşılaşabilecekleri bazı sağlık sorunları bulunmaktadır:
- Kedi hipertrofik kardiyomiyopatisi: Bu hastalık, kedilerde en sık görülen kalp hastalığıdır. Kalp duvarının kalınlaşmasına ve kalbin kanı pompalamakta zorlanmasına neden olan kedi hipertrofik kardiyomiyopatisi önlenebilir bir hastalık değildir ve genellikle genetik bir durumdur. Hastalığa sahip kedilerde genellikle belirti görülmemekle birlikte bazen aşırı yorgunluk, nefes almada zorluk ve ağızdan nefes alma gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın tedavisi olmamakla birlikte yaşanan belirtileri kontrol altına almak için çeşitli tedaviler uygulanabilmektedir.
- Diş hastalıkları: 4 yaş ve üzerindeki kedilerin en az yarısında dişlerle ilgili sorunlar vardır. Diş hastalıkları erken tespit edildiğinde tedavide başarı şansı daha yüksek olduğu için kedinizi düzenli veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz önemlidir. Diş ve diş etleriyle ilgili sıkıntı yaşayan kediler yemek yemeyi bırakma şeklinde belirti gösterebilmektedir.
- Diğer sorunlar: Kedinizi, kedi lösemi virüsü (FeLV) ve kuduz gibi hastalıklara karşı aşılatarak koruyabilirsiniz. Bunun yanı sıra kedilerde kanser, diyabet ve üst solunum yolu enfeksiyonları görülebileceği için bu sorunların da düzenli kontrollerle erken tespit edilmesini sağlayabilirsiniz.
Burmilla kedileri, bulundukları ortama kolayca uyum sağlayabilen ve çocuklar ile evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi geçinen kedilerdir. Burmese ve Chinchilla kedilerinden aldığı özellikleri sayesinde farklı kişilik özelliklerine sahip olan Burmilla kedilerinin, sevgi dolu ve sakin doğaları sayesinde her ev ortamı için uygun olduğu söylenebilir.
İlginizi çekebilir:
- Burmese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- British Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Brazilian Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Bengal Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Balinese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- California Spangled Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Chinchilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Cornish Rex Kedisi Özellikleri ve Bakımı