Burmese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Burmese kedileri, güçlü ve kaslı gövdeleri ve altın rengi gözleri ile ön plana çıkan kedilerdir. Kedileri seven köpekler dahil olmak üzere ailedeki herkesle iyi geçinen bu kediler, hemen hemen her ev ortamı için uygun kedilerdir. Burmese kedilerini merak ediyor ve haklarında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, bu kedilere dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Burmese Kedisi Özellikleri
Burmese kedileri, enerji dolu ve eğlenceli kedilerdir. Yavruyken sahip oldukları kişilikleri yetişkinlikte de devam etme eğiliminde olan bu kediler neredeyse köpekler kadar insanlara bağlıdır. Oyun oynamadığı zamanlarda sahibini takip etmeyi veya kucakta uyumayı seven Burmese kedileri, yumuşak huylu ve insanlarla iletişim kurmaktan hoşlanan kedilerdir. Burmese kedisinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:
- Boyu: 45 cm’e kadar
- Ağırlığı: 4,5-6 kg
- Yaşam süresi: 12-17 yıl
- Kürk uzunluğu: Kısa
- Renk: Samur rengi, şampanya rengi, platin, mavimsi-grimsi
- Arkadaş canlılığı: Arkadaş canlısıdır, sevecendir ve oyuncudur. Çocuklarla, yaşlılarla, ziyaretçilerle ve diğer kedi ve köpeklerle uyumludur.
Burmese Kedisi Tarihçesi
Burmese kedileri yüzyıllardır Myanmar, Tayland ve Malay Yarımadası’nda bilinen bir cins olmakla birlikte dünyanın farklı yerlerine götürülmeleri Siyam kedileriyle birlikte olmuştur. 1800’lü yılların sonlarında İngiltere’de Çikolata Siyam olarak tanınan Burmese kedileri çok fazla tercih edilmemiş ve İngiltere’de barınamamıştır.
1930 yılına gelindiğinde emekli bir deniz subayı ve psikiyatrist olan Dr. Joseph C. Thompson, Wong Mau isimli dişi kediyi ABD’ye getirmiştir. Wong Mau dışarıdan koyu renkli bir Siyam gibi görünmekle birlikte Dr. Thompson, bu kedinin Siyam kedilerinden farklı olduğunu düşünmüştür. Bu nedenle biyoloji ve genetik alanlarında uzman kişilerden yardım almıştır.
ABD’de Wong Mau’ya benzer erkek bir kedi olmadığı için elde edilen ilk yavrular siyam olmuştur. Sonrasında ise daha koyu renkli bir kedi elde edilmiş ve bu kedinin cinsi Burmese olarak belirlenmiştir ve son olarak 1953 yılında Burmese kedileri ABD’de resmi olarak tanınmıştır.
Burmese Kedisi Kişiliği
Burmese kedileri, son derece sevecen, sosyal ve iletişim kurmayı seven kedilerdir. İlgi görmeyi ve sevilmeyi seven bu kediler, tam bir aile kedisi olup uzun süre yalnız kaldıklarında üzülebilirler.
Köpeklerin özelliklerini seven pek çok insan Burmese kedilerine de bayılır. Sevilmekten hoşlanan, zeki ve oyuncu kediler olan Burmese’ler, insanlara bağlanırlar ve izin verildiğinde sahipleriyle birlikte uyumaktan ve onları odadan odaya takip etmekten zevk alırlar.
Çocuklara karşı meraklı ve hoşgörülü olan Burmese kedileri, çeşitli oyunlar ve numaralar öğrenmekten mutlu olur. Bununla birlikte çok meraklı ve cesur kediler oldukları için dışarıya çıktıklarında başlarına bela alabileceklerinden dolayı genelde dışarıda gezdirilmeleri tavsiye edilmez.
Burmese Kedisi Bakımı
Burmese kedileri, kısa ve ince tüylerden oluşan parlak ve ipeksi kürke sahip kedilerdir. Tüyleri fazla dökülmediği için pek bakım gerektiremeyen bu kedileri haftada bir taramak, dökülen tüyleri toplamak ve kalan tüylerin daha parlak görünmelerini sağlamak için yeterli olacaktır.
Burmese kedilerin bakımında tüyler dışında tırnaklara ve dişlere de dikkat etmek gerekir. Kedilerin tırnakları düzenli olarak kesilmeli ve kulakları kirlendiğinde nemli bir pamuk yardımıyla nazikçe temizlenmelidir. Dişler için ise bazen fırçalama gerekebildiği için veteriner hekiminize danışarak nasıl bir diş macunu ve fırçası kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Burmese kedilerinin tıpkı diğer tüm kediler gibi kaliteli mamalar ile beslenmesi önemlidir. Kedinizin beslenmesi ne kadar iyi olursa sağlıklı ve uzun bir yaşam sürme ihtimali o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca kaliteli beslenme ile kedilerin sıkça karşılaştıkları sorunlardan biri olan obezitenin önüne geçmek de mümkün olabilmektedir.
Burmese’ler zeki kediler olmakla birlikte özellikle yavruyken çok enerjiklerdir. Bu nedenle yavru bir Burmese kedisi bakmak istiyorsanız, kedinizle oyun oynamak için ona ayıracak vaktiniz olduğundan emin olmalısınız. Bu kediler interaktif oyunlar sevdiği için kedinizle birlikte oyun oynamanız, hem zihinsel hem de fiziksel gelişimi açısından çok önemlidir.
Burmese kedileri, tüm kediler gibi tırmalama ihtiyacı duydukları için kedi sahiplenecekseniz, evinize tırmalama direkli almanız önemlidir. Bu sayede hem kedinizin ihtiyaçlarını karşılamış hem de evinizdeki eşyaları tırmalamasının önüne geçmiş olursunuz.
Burmese Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları
Burmese kedileri genel olarak sağlıklı kedilerdir ve düzgün bir şekilde bakıldıklarında 17 yaşına kadar yaşayabilmektedir. Bununla birlikte Burmese kedisi sahiplenirken aşağıdaki sağlık sorunlarını yaşama ihtimaline karşı dikkatli olmak gerekir:
- Diş çıkarma bozuklukları: Diş çıkarma ile ilgili bozukluklar, ikinci kez diş çıkaran bazı yavru kedilerde görülebilir. Bu dönemde yavru kedi çıkardığı dişlerin ağrısından dolayı yüzünü pençeleriyle yaralayabilir. Bu davranış dişler tamamen çıktıktan sonra durduğu için dişler çıkmadan önce yapılabilecek pek fazla şey yoktur. Bununla birlikte kedinin ağzındaki yaraların şiddetli olması durumunda enfeksiyonu önlemek veya geçirmek için antibiyotik kullanımı gerekli olabilir.
- Hipokalemi: Hipokalemi nadir olarak görülen bir durum olmakla birlikte potasyum eksikliğini göstermektedir. Potasyum eksikliği halinde özellikle boyun çevresindeki kemiklerde ve kaslarda zayıflık olabilmektedir. Kedilerde hipokalemi genellikle ergenlik döneminde görülmektedir. Resesif bir gen nedeniyle ortaya çıkan hipokaleminin kedide görülmesi için hem annesinde hem de babasında bu genin bulunması gerekir. Hipokalemi, potasyum takviyesi ile tedavi edilebilmekte ve bu sayede kediler normal bir yaşam sürebilmektedir.
Burmese kedileri, hem çocuklarla hem de evdeki diğer evcil hayvanlarla uyumlu kedilerdir. İnsanlardan ilgi görmeyi seven bu kediler, evde yalnız kaldıklarında üzülebildikleri için onları uzun süreler yalnız bırakmamak gerekir. Kedinizin gün içinde belli bir süre evde yalnız kalması gerekiyorsa eve başka bir evcil hayvan almayı düşünebilir ve bu sayede kedinizin daha mutlu olmasını sağlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
- British Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Brazilian Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Bengal Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Balinese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Australian Mist Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Burmilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- California Spangled Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Chinchilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Cornish Rex Kedisi Özellikleri ve Bakımı