Bulimia Nervoza: Kusmak kilo verdirmez

Bulimia nervoza, yeme bozukluklarının bir türüdür. Bulimik olan kişi, gizli bir şekilde yemek yiyip, bu yediklerinin kilo aldırmaması için kusar. Bulimiya nervozada kilo almamak için kusma davranışı dışında müshil kullanımı ve idrar söktürücü kullanımı da olabilir.

blumia nervosa

Bulimiya nervozası olan kişi, kustuktan sonra kısa süreli bir rahatlama hisseder. Bu kısa süreli rahatlama durumu kişinin kusma davranışına bağımlı hale gelmesine sebep olabilir.

Kusmanın kilo vermeye yaradığı düşüncesi tamamen yanlış bir inançtır.

Besinler ağıza alındığı anda kalorisi de bedene geçmeye başlar. Yemek ve sonrasında kusmak kalorinin dışarıya çıkmasını sağlamaz. Bundandır ki bulimia nervozası olan kişiler zayıf değildir.

Kalorili ve sağlıksız yiyecekler yedikten sonra bunları kusarak atmaya çalışmak bir diyet ve kilo verme yöntemi değildir. Bu şekilde yeme-çıkarma düzeni beden üzerinde de kalıcı hasarlara sebep olur.

Bulimiyanın belirtileri;

–       Gizli yemek yeme

–       Yemekten sonra lavaboya gitme ihtiyacı (kusmak üzere)

–       Yemeyi durduramama korkusu

–       Müshil kullanma

–       Sosyal ortam içinde yemek yemekten kaçınma

–       Yemekten sonra lavaboya gidememe durumunda gerginlik

–       Duygu durum değişimleri

–       Yoğun egzersiz yapma

–       Kiloda iniş çıkışlar

Bulimiya nervozanın tedavisi

Bulimiya nervoza tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Uzun süreli yeme bozukluklarına kişinin bedeninde, kalp rahatsızlıkları, mide sorunları( ülser, reflü, gastrit), sindirim sistemi sorunları, kemik yoğunluğunda azalma, böbrekte ve karaciğerde sorunlar görülür.

Bulimiya nervoza tedavisinde psikoterapi oldukça faydalıdır. Psikoterapi süreci; öncelikle kişinin bedeniyle barışmasını, kilo almak ile ilgili duyulan yoğun kaygıyı azaltmayı, sağlıklı bir beslenme ve spor alışkanlığı edinmesini (gerekirse beslenme uzmanından destek alınarak), besinlerle ilgili aşırı kaygı içeren düşünceleri ele almayı, kişinin hayatındaki duygusal ve ilişkisel sorunları ele almayı ve stresle başa çıkmayı öğretmeyi içerir.

 Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. 

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu Psikolog
Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. ... Devam