İnsanın günü gününü gerçekten de tutmuyor. Bir gün uyanıyorsunuz ve kendinizi rasyonel, mantıklı bir insan olarak buluyorsunuz. Başka bir gün ise uyanıyorsanız ve sebepsiz yere endişelenip, hayatı hem kendiniz hem de çevreniz için zorlaştırıyorsunuz. Hepimiz zaman zaman bu durumu yaşıyoruz. Gün içinde beynimiz, ruh halimizi farklı şekillerde harekete geçirebiliyor. Bunlardan en sık görülenleri şöyle:
Endişeli: Her şeyden endişe duyarız, en ufak şeyler bile tehlikeli ve ürkütücü görünür.
Kendini eleştiren: Hiçbir zaman yeterince iyi olduğumuza inanmayız, başkalarının eleştirileri karşısında aşırı tepkiler gösterebiliriz.
Depresif: Sebepsiz yere bir sıkıntı duyarız, ne olduğu fark etmez, kendimizi sıkışmış hissederiz.
Öfkeli: Fazla kontrolcü oluruz ve sürekli haksızlığa uğradığımız hissine kapılırız.
Rasyonel: Problemleri çözmeye, mantıklı düşünmeye en yakın olduğumuz günlerdir.
İlgili yazı: Ruh halimizi gıdalarla iyileştirmemiz mümkün mü?
Kendinizi kontrol edin
Bu ruh hallerinden herhangi birini yaşarken, kendinize dışarıdan bakmak ve yaşadığınız ruh halinin aslında size ait olmadığını anlamak pek de kolay değil. Bunu anlamanın yolu, kendinizi kontrol etmekten geçiyor. Her saat başı durup duygusal dürtülerinizi kontrol edebilirsiniz. Duygu durumunuzu 1 ile 10 arasında derecelendirebilirsiniz. Eğer 4-5 gibi bir dereceyle karşı karşıyaysanız, beyninizin hangi bölgesinin kontrolü ele geçirdiğini sorgulama vakti gelmiş olabilir.
Sorunu çözün
Bazen gergin veya öfkeli bir ruh haline sahip olabilirsiniz ve aslında bu ruh hali, çözülmeyi bekleyen bir sorundan kaynaklanabilir. Kendinize şu soruyu sorun: Çözmem gereken bir sorun mu var? Eğer bu soruya “evet” yanıtı veriyorsanız, harekete geçin ve sorunu çözmeye yönelik bir adım atın. Sadece homurdanmayı bırakın ve harekete geçin.
İlgili yazı: Depresif bir ruh halinden kurtulmanın formülü
İçinizden gelen o eleştirel sesi susturun
Yaşadığınız şey uzun süreli bir sorun olabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey, öncelikle kendinizi ne zaman zorladığınızı bulmak ve ikinci olarak da bu zor zamanları alt etmek. Şimdi eleştirel beyninizin sizi sıkıştırdığı zamanların hepsini gözden geçirmeniz gerektiğiniz düşünebilirsiniz. Aslında yapmanız gereken tam olarak bu değil. Bunun yerine kendinize, eleştirel beyninizin harekete geçtiğini ve buna teslim olmamanız gerektiğini söylemelisiniz. Eleştirel beyninizin yarattığı yabani otlara teslim olmayın. Bunun yerine, her ne yapıyorsanız bırakın ve eğer gerekiyorsa içinizden gelen o sesi susturun. Peki bunu yapınca kendinizi daha iyi hissedecek misiniz? Muhtemelen hayır, en azından ilk birkaç sefer hissetmeyeceksiniz. Ancak zamanla eleştirel beyninizi yenebilirsiniz.
Depresyona karşı harekete geçin
Eleştirel beyin gibi depresyon da birçoğumuzun teslim olduğu bir sestir. Bu sese teslim olmamanın kilit noktası da yine eleştirel beyinde olduğu gibi bu sesin farkına varmakta yatıyor. Çoğu depresyon duruma bağlı olarak gelişir. Yani hayatınızdaki depresif şeylere verdiğiniz tepki yüzünden kendinizi sıkışmış hissedersiniz. Bunun önüne geçmenin yolu da yine harekete geçmekte yatıyor. Çözümü keşfetmenize gerek yok, sadece harekete geçin.
İlgili yazı: Koşullar ne olursa olsun ruh halinizi pozitif tutmanın 9 yolu
Farkına varın, ortadan kaldırın
Hangi beyninizin ruh halinizi ele geçirdiğini fark ettiğiniz zaman, ilerleme ve rasyonel tarafa geçme seçeneğine de sahip olursunuz. Ancak bunu defalarca pratik etmeli ve hemen ruh halinizin değişmesini beklemek yerine biraz sabırlı olmalısınız. Zamanla, farkına vararak ve bilinçli bir şekilde çaba harcayarak ruh halinizi değiştirebilir ve duygularınızın sizi ele geçirmesini yönetebilirsiniz.
Kaynak:
Psychology Today