University of Cincinnati, geçtiğimiz senelerde son sınıf öğrencilerine “living biography (yaşayan biyografiler)” konulu bir proje vermiş. Öğrenciler, dünyaya yaptıklarıyla katkıda bulunmuş, başarılı olmuş, bir şeyleri değiştirebilmiş ve rol model olarak aldıkları herkesi seçme ve anlatma hakkına sahiplermiş. Proje öğrencilerinden Paige Sumser ise projesi için 3 tane kadın seçmiş. ilk olarak Microsoft’un co-founder’ı olan Bill Gates’in karısı Melinda Gates’i araştırmaya başlamış.
Paige, Melinda Gates’i araştırmaya başladıkça, onunla ve Gates Foundation’la ilgili bilmediği pek çok şeyi de öğrenmeye başlamış. Öncelikle Gates’lerin dünyadaki en varlıklı ailelerden biri olduğunu ama aynı zamanda ailenin varlığını dünyadaki sorunlar ve yardıma ihtiyacı olan insanlar için harcadığını da öğrenmiş. Melinda, varlığını başka insanlara ve onların ihtiyaçlarına adamayı seçmiş ve bu işe bütün kalbini ve ruhunu katarak sesi olmayanların sesi olmuş.
“Bizlerin, genç kadınlara dünyadaki cesur kadınları, onların işlerini ve dünyayı nasıl değiştirdiklerini anlatma gücü var. Bunun için pek çok örnek verebileceğim kadın vardı fakat ben 3 tanesini anlatmayı seçtim; Melinda Gates, Malala Yousafzai ve Katie Davis. Bu üç kadının ortak noktaları olan şey ise şu: Onlar, kendilerinden daha büyük amaçlar için savaşmayı seçmişler.” Diyor Paige Sumser.
Melinda Gates
Melinda Gates, Gates Foundation’ın kurucusu. Bu kurum; küresel sağlık, eğitim, dünya kadınlarının güçlenmesi ve genç kadınların kendi hayatlarını kurabilmeleri için savaş veriyor. Melinda cesur, güçlü ve mükemmel bir lider. Aynı zamanda kendisi tam bir rol model. Bir röportajında, bütün mal varlığını dünyayı daha güzel bir yer yapmak için verebileceğini söylüyor. Zaten Melinda Gates hayatını kadınların içlerindeki gücü ortaya çıkarmaya adamış
Melinda Gates’in işi ve kendisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Malala Yousafzai
Malala en genç Nobel Barış Ödüllü, Pakistan’lı bir kadın aktivist. 9 Ekim, 2012 tarihinde Malala ve arkadaşları evden okula giderlerken maskeli ve silahli bir adam, okul servislerine binip bizzat Malala’yı sormuş ve kafasından, boynundan ve omzundan geçen tek bir kurşunla Malala’yı vurmuş. Bu olaydan sonra Malala bütün kadınların eğitim haklarının savunucusu olmaya karar vermiş ve 18 yaşında Lübnan’da “Malala Yousafzai All-Girls School (tüm kadınların okulu)”nu açmış ve okulda en az 200 kadın öğrenciye eğitim vermeye başlamış.
“Malala: “Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem tüm dünyayı değiştirebilir.” Düşüncesini savunuyor, ve ben buna daha fazla katılamazdım.” Diyor proje öğrencisi Paige.
Malala hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Katie Davis
Katie Davis Amazima Ministries’in kurucusu. Amazima, Ugandaca “gerçek olan” anlamına geliyor. Uganda’ya 2006’da ilk seyahat ettiğinde kendisi 18 yaşındaymış. 2007 yazında, Uganda’ya tekrar geri dönen Katie Davis bir anaokulunda eğitim vermeye başlamış. Orada eğitim verirken daha önce hiç hissetmediği şeyler hisseden Katie, Uganda’da çoğu okulun harç istediğini, fakat çoğu ailenin bu harcı karşılayamadığını öğrenmiş ve bu konuda
Katie bunu öğrendikten sonra, Uganda’da çocukların eğitim alabilmesi için “Eğitim Sponsorluğu Programı”nı başlatmış. Bu programa yapılan 300 dolarlık bir destekle bile, bir çocuk, okula gitme ve gerekli olan tüm okul eşyalarını, gün içi ihtiyaçlarını (3 öğün sıcak yemek) ve medikal ihtiyaçlarını karşılama hakkına sahip olabiliyormuş. Günümüzde program, 700’den fazla çocuğa sponsormuş.
Katie daha sonra, Ugandalı kadınlar için, kendilerini geliştirmeye ve meslek edinmelerine yardımcı olacak bir program başlatmış. Hep birlikte el yapımı takılar üretip Amerika’da satmaya başlamışlar ve bütün kazanç ailelerine ve çocuklarının eğitimlerine destek olan kadınlara verilmiş.
Şimdi 13 kız çocuğunun annesi olan Katie şunları söylüyor; “İnsanlar bana cesur olduğumu, güçlü olduğumu ve iyi iş çıkardığımı söylüyorlar. Aslında gerçek şu: Ben o kadar da cesur değilim, ben o kadar güçlü de değilim ve öyle abartılacak bir şey yapmıyorum. Ben Tanrı’nın benden yapmamı istediğini yapıyorum, onun insanlarına yardım ediyorum.”
Katie Davis’le ilgili daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Bu 3 birbirinden harika kadın, inandığın şey için savaşmanın ve cesur olmanın ne kadar önemli olduğunu çok güzel anlatıyor. Onlar kadın hakları, eğitim ve dünyadaki açlık için savaşıyorlar ve bundan asla vazgeçmiyorlar. Peki siz onlara katılıp, dünyayı değiştirmelerine yardımcı olmaya ne dersiniz?
Kaynak:
TheOdysseyOnline