Budizm’e göre rüyaların işlevi nedir: Bilinçaltının dışavurumları mı, rehber mi?
Rüya anında rüya görenin zihni, rüya sırasında neredeyse oradadır ve tam bulunduğu mekana ait dünyayı yaşatır. Bu durum daha fazla beyin hareketi ve kan akışı gerektirir. Rüya gören kişinin beyni dinlenmez, gördüğümüz rüyaları yansıtabilmek için çalışmaya devam eder. O kadar gerçekçidir ki her gördüğümüz rüyayı gerçek olarak algılarız.
Bazı sinirbilimciler herkesin rüya gördüğünü kabul etse de bunun kaynağını bilinçaltı olarak kabul etmez. Psikanalizin babası Sigmund Freud, rüya görmenin arzu giderme ile bağlantılı olduğunu, uyanıkken olduğu gibi rüyalarda da en baskın gücün bilinçaltı olduğuna inanıyordu. Carl Gustav Jung ise Freud’un tezinin sığ olduğuna inanıyordu. Ruhsal anlamlara ve daha derin anlamlara işaret ediyordu. Her ikisi de rüyaların bilinçaltından kaynaklandığına inanıyordu.
İnsan aklı bilinçüstü ve bilinçaltı olmak üzere iki parçaya ayrılmıştı ve bilinçaltı çok daha geniş bir alana sahipti. Bilinçaltı, uyanıkken bilincin çok kısıtlı erişebileceği büyük bilgi depoları vardır. Hatta Jung, bazı rüya içeriklerinin kişinin ötesinde kolektif bilinçaltı ile ilgili olduğunu, çok eski zamanlara ait insan deneyimlerine ve kültürlere ait olduğuna inanıyordu. Modern çağda analitik psikoloji, rüya ile ilgili bakış açılarını Jung’un teorilerine dayandırıyor.
Tibet Budizmi’nde ise rüyaların içeriğine, onları zihnin bilinçaltı unsurlarını öğrenmek için değil, uyurken aydınlanmanın bir yolu olarak bakılır. Bu durumda rüya durumu ve uyku süreci, uyanıklık durumumuzdan daha değerli hale geliyor. Bu süreci iyi değerlendirmek için uyumadan önce iyileştirmek istediğimiz durumlara ilgili olumlama cümleleri kurabilir, meditasyonlar, ritüeller yapabilir, dualar edebiliriz.
Uyku sürecinde, iyileştirmek istediğimiz duygu ya da davranışımızla ilgili semboller ya da bizi dengeleyecek bilgiler görebiliriz. Sadece dikkat edeceğimiz birkaç nokta var; o da bu cümleleri söylemeden önce beden olarak yeterli gevşemeyi nefesle sağlamak. Öncesinde mutlaka nefes egzersizleri yapmanın dışında, cümlelerimizin sade ve net olması gerekiyor. Birden fazla konuyla ilgili cümlelerle, rüyamızın içerisindeki bilgileri ayırt edememe ihtimalimiz olabilir. Sadece bir duygu ya da davranış için cümlelere yoğunlaşmalı, o bittikten sonra farklı bir duyguya, davranışa geçmeliyiz. Sağlıkla, farkındalıkla kalın…
İlginizi çekebilir: Rüyalarınızı nasıl analiz edebilirsiniz: 3 rüya, 3 yorum