Yılbaşı deyince ilk akla gelenler nelerdir? Işıl ışıl sokaklar, yeni bir yılın heyecanı, hedefler, geçmiş yılın bilançosu ve tabii ki hediyeler. Peki yılbaşında hediye verme alışkanlığını neden her sene tekrarlarız? Neden yılbaşı geldiğinde elimiz kolumuz paketlerle dolar taşar?
Bu alışkanlığın iki nedeni olabilir: Birincisi; ışıl ışıl sokaklarda, sanat eseri gibi süslenmiş vitrinlerde, heyecan veren yılbaşı paketlerinde kendimizden geçeriz ve koşar adım kapitalist sisteme yenik düşeriz… Dolayısıyla bu seçenek bilinçli bir seçimi merkeze almaz ve aslında hediye alınan kişiyi ayrıcalıklı yapmaz. Çünkü bu tip hediye alma eylemini, hayatımızda önemli bir yere sahip kişi için de, pek bir paylaşımımız olmayan ofis arkadaşımız için de gerçekleştirebiliriz. Bu davranış biçimi ufak, ancak etkili pazarlama taktiklerinin bizi peşinden sürüklemesi sonucu yapılan bir seçimdir. Tıpkı çizgi filmlerde yemeğin kokusuna asılı kalıp uça uça yemeğe doğru ilerleyen yarı baygın çizgi kahramanları gibi bizler de yılbaşı konseptinin peşinden uça uça gider, bol bol alışveriş yaparız.
Yılbaşında hediye vermenin bir diğer nedeni ise sevdiğimiz birine yeni yıl vesilesi ile bir anı vermek istemek olabilir. Yeni yılın şans ve umut getirmesini istediğimiz birine, bu dileğimizi somut bir hediye ile sunmak isteriz. İşin içine duygusal derinlik girince hediye verme seçenekleri de farklılık gösterir, işte benim tavsiyelerim:
- Öncelikle sevdiğiniz birine kendi emeğinizle yaptığınız bir şeyi verebilirsiniz. Zaman ayırarak, severek, hayal ederek yaptığınız; elinizden çıktığı için tek ve eşsiz olan, bunun için belki biraz eğri, belki fazladan çizgisi olan tamamen kişiye özel bir hediye. Bu hediye; paketi ile, el yazısı notu ile tamamen kişiselleşen, sadece size ve hediyeyi verdiğiniz kişiye ait olan unutulmaz bir seçenek olabilir.
- Sevdiklerinize bilinçli bir seçim ile alınan bundan dolayı sizin ve karşı tarafın kişisel değerlerini yansıtan bir hediye verebilirsiniz. Bu kişisel değerlerin yanı sıra; aldığınız ürünün hikayesinin olması, üretim koşullarının (ekolojik, çalışan hakları, ürün kalitesi açısından) değerli ve anlamlı olması, verdiğiniz hediyenin endüstriyel bir seçenekten çok daha anlamlı olmasını sağlayacaktır. Böyle bir hediye alarak sadece kişiye özel bir seçim yapmış olmanın yanı sıra, üretim koşullarında sosyal adaleti, ekolojik dengeyi, biyoçeşitliliği ön planda tutan üreticiyi de desteklemiş olacaksınız. Çarşısında çeşitli ürün kategorileri olan good4trust.org sosyal girişimindeki üreticiler bu adım için çeşitli seçenekler sunuyor.
- Sevdiklerinize zaman ayırarak, özenerek, önemseyerek hazırlayacağınız yılbaşı sofraları bu senenin hediyesi olabilir. Mutlaka yılbaşı gecesi olmak zorunda olmayan bu masalarda niyet; hızlıca hazırlanan ve yenen yemeklere, hızla yapılan yüzeysel iletişime inat; gıdanın yavaş ve keyif alarak hazırlandığı, hak ettiği özenle yendiği bir anıya dönüşmesidir. Yemeğin farkındalıkla yendiği, iletişime odaklanılarak ve tüm benliği katarak yapıldığı bir yeni yıl kutlaması yine sevdikleriniz için özel bir seçenek olabilir. Bu yemeğin bir diğer özelliği de her aşamasının hızdan, tüketmekten uzak olmasıdır. Alışkanlığa dönüşmüş ambalajlar içinde bol bol alınan, hızla pişirilen, çoğu zaman yarısının israf olduğu gıda tüketiminden ziyade bu yemeğin; gerçek gıdaların alındığı, az ama öz malzemelerin olduğu, sağlıklı, lezzetli ve eşsiz bir yılbaşı yemeği olması bu senenin kendinize ve sevdiklerinize ilk özenli anısı olabilir.
Yeni yılda hepimizin daha fazla özümüze dönmemiz dileğiyle…
İlginizi çekebilir: Alışverişlerinizde tüketim yerine türetim ekonomisini destekleyin: Good4Trust ile tanışın