Bu ne stres bu ne celal?
Gündelik hayatta zihnimiz ve bedenimizin hayatta kalma iç güdüsünü, korumak, hareket akışını devam ettirmek ve geliştirmek için doğal veya yapay şekilde uyaranlara ihtiyaç duyar. Bu uyaranlardan önemli bir tanesi ise strestir. Birçoğumuz stresi olumsuz olarak algılasak da gündelik hayatta gelişmemizi ve devam etmemizi sağlayan önemli şeylerden biridir stres. Genel olarak stresi tanımlayacak olursak bedenimizde zihinsel ve bedensel tepkimelere yol açan uyaranların tümü diyebiliriz. Stres, vücudumuzda kimyasal, fiziksel ve zihinsel uyarılarda bulunarak bizi olumlu ve olumsuz durumlara sokabilir. Hayatta birçok şeyde olduğu gibi yaptıklarımızın ve yaşadıklarımızın düzeyi bizi etkilemektedir. Eğer strese maruz kaldığımız düzey kapasitemizin üzerinde veya kontrollü ve kademeli düzeyde değilse süreç bizim için olumsuz ilerleyebilir. Burada biraz daha üzerinde durmak istediğim konu kademeli stres olacak. Kademeli stres hayatta aslında her alanda karşımıza çıkar. Doğduk, emekledik, yürüdük, konuştuk, okuduk, hareket ettik, geliştik, iş yapmayı öğrendik bunların hepsi kademeli stres ile ilerler. Yürümeyi öğrenmeden, koşmayı öğrenemezsiniz.
Örneğin; bir egzersiz programı uygulayacağız. Sizin bedeninizi tanıdık, bir program oluşturduk, size uygun olan bir stres düzeyine bedeninizi maruz bıraktık, bir süre sonra vücut buna adapte olduğunda gelişim sağladık ve giderek arttırmaya devam ettik.
İşte size kendi alanım içerisinden bir kademeli stres örneği, siz bu örneği hayatınızdaki her ilerleyen psikolojik ve fiziksel durumda görebilirsiniz. Burada önemli olan kendinize uygun olan ve sizi bir anda çok yüksek stres seviyelerine çıkarmayacak şekilde, özen göstermek ve hazır olduğunuz düzeylerden ilerlemek.
Hayatta her alanda kendi farkındalığınızı geliştirdikçe ve bedeninizin stres düzeyini keşfettikçe gelişmeye devam edersiniz. Uygun olmayan düzeyleri zorladıkça da ne yazık ki süreçler olumsuz olacaktır. O yüzden lütfen hayatınızı, içinde yaşamış olduğunuz bedeninizi tanıyarak, keşfederek ve ondan kopmadan geçirmeye özen gösterin. Günümüz dünyası her geçen gün bedenimizden uzaklaşmaya bizi zorlasa da siz ona geri dönmeye, onunla zaman geçirmeye ve onunla birlikte ilerlemeye devam edin. O size her zaman yol göstermek için elinden geleni yapar. Ama bir his, ama bir duygu, ama bir düşünce, ama bir ağrı, ama bir acı vb. bunların hepsi onun sizinle konuşma dilidir.
Günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle insanlar çok fazla bilgi kirliliğine maruz kalabiliyor ve egzersiz, sağlık, kişisel gelişim gibi alanlardan, daha kendi bedenlerini, zihinlerini ve strese dayanıklılık düzeylerini öğrenmeden bir çok farklı uygulamayı kendi üzerlerinde gerçekleştirebiliyor, bazıları şanslı olup olumlu tepkiler yakalasa da sonuç herkes için aynı olmayabilir, çünkü her insan, her beden, her zihin, aynı parmak iziniz gibi size özeldir ve size uygun olan yolda ilerlemeniz ve bu yolu keşfetmeniz gerekir. Bir başkasının yolunu değil, kendini yolunuzu öğrenmeli, diğer insanların tecrübelerinden yolunuzu keşfetmek adına ipuçları yakalamak konusunda fayda sağlayabilirsiniz. Daha önce ilk yazımda bahsettiğim gibi bu yolculuğun başlangıcı bedeninizi tanımaktan geçer.
Hadi gelin bu yazımızın sonunda yine bir egzersiz ile devam edelim. Hem kademeli strese örnek bir çalışma olsun, hem de küçük ama sizde fiziksel ve zihinsel değişim yaratacak bir çalışma olsun. Daha sonraki yazılarımda size nefes ve vücuttaki etkilerini uzun uzun anlatacağım. Bu çalışmayı küçümsemeyin ve lütfen her gün kendi seviyenizde uygulamaya çalışın. İki hafta sonra ilk balonunuz ile son balonunuz arasındaki farka bakın, nefes kapasiteniz nasıl değişmiş. Eğer isterseniz sonuçları benimle de Instagram üzerinden mesaj yoluyla paylaşabilirsiniz.
Çalışma
Çalışma için bir adet balona ihtiyacınız olacak. Derin büyük bir nefes aldıktan sonra tek nefes ile şişirebildiğiniz kadar balonu şişirmenizi istiyorum. Sonrasında bu balonun telefonunuzla fotoğrafını çekin ve saklayın. Bu egzersizi iki hafta düzenli her gün yaptıktan sonra son şişirdiğiniz balonunda fotoğrafını çekin ve fotoğrafları kıyaslayın aradaki farkı göreceksiniz.
Not: Bu çalışmayı lütfen başta da konuştuğumuz gibi kendi stres düzeyinizde gerçekleştirmeye çalışın herhangi bir sağlık veya nefes probleminiz varsa da size iyi gelebilecek bir egzersizdir ancak düzeyini kendinize göre belirleyin, gerekirse zorlanırsanız iki değil üç haftalık sürece yayın. Bedeninizi tanıyın, bu sırada da hem vücudunuzu kademeli strese adapte ederken, hem de akciğer sağlığınıza da fayda sağlamış olacaksınız.
İlginizi çekebilir: ‘Bir bakmışım bir kopmuşum’: Bedeninizden kopuk yaşıyor olabilir misiniz?